Witam Serdecznie
Święta za pasem znalazłam w jednej z
moich gazet o gotowaniu , ciekawą ozdobę na stół świąteczny ,
zrobioną z ciasta drożdżowego . Jest to koszyk w który można
włożyć coś zielonego, pisanki, kurczaczka :)
Będziemy potrzebować :
250g mąki pszennej (poznańskiej )
125 ml mleka
40g tłuszczu masła lub margaryny
1 żółtko
20g drożdży
1 łyżeczka cukru
około 1/2 łyżeczki soli
1 białko z jajka do pomalowania
tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie :
Koszyczek zaczynam od przygotowania
ciasta drożdżowego. Najpierw robię rozczyn , do dużej miski
rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentację )
zalewam 1/2 ciepłego mleka ale nie gorącym ( to jest ważne żeby
nie było za ciepłe bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję
niewielką ilość mąki i mieszam . Następnie miskę nakrywam
ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .
Po takim czasie rozczyn powinien stać
się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę
mąki , mleko , sól i dokładnie mieszam ,jak już składniki
ładnie się połączą dodaję tłuszcz wcześniej roztopiony i
ostudzony ( może być lekko ciepły) i jeszcze chwilkę mieszam .
Teraz wykładam masę na stolnicę i dokładnie wyrabiam dłonią
około 3 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .
Tak wyrobione ciasto wkładam do miski
przykrywam ściereczką i odstawiam na około 30 do 40 minut , po
tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją
objętość ) . z wyrośniętego ciasta odcinam 1/3 i odkładam pod
przykryciem . Pozostałe ciasto rozwałkuję na prostokąt o
szerokości formy na koszyczek i długości dwa razy dłuższej niż
szerokość . Następnie kroje je na paseczki o szerokości około 1
cm .dzielę paseczki na połowę ( jeżeli mam 20 to po 10 )
i wyplatam z nich kratkę . (nie wiem
jak to wytłumaczyć na filmie pokazałam dokładnie ) ale przeplatam
od spodu od góry od spodu od góry i tak dalej .
Po wypleceniu powinien powstać kwadrat
który nakładam na foremkę wysmarowaną obficie tłuszczem .
Nadwyżki ciasta obcinam nożem lub radełkiem wokół foremki i tak
uformowany koszyczek odstawiam na około 10 minut do podrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni maluję je
rozmąconym białkiem ( dzięki temu będzie ładniej błyszczeć ) i
piekę około 40 minut . Gdy koszyczek mam już upieczony , to resztę
ciasta dzielę na 3 równe części i za pomocą dłoni tworzę wałki
o długości obwodu koszyczka , z nich splatam warkocz tak jak z
włosów i formuję okrąg . Wyglądem przypomina ogromny
obwarzanek :) . maluję białkiem i piekę w 200 stopniach przez
około 20 minut .
Upieczony po wystudzeniu nakładam na
wcześniej upieczony koszyczek i, tworzy on ozdobny brzeg koszyczka
(można go przymocować za pomocą wykałaczek ). Koszyczek jest
gotowy można nim udekorować stół .
Pozdrawiam Babcia Ewa
https://www.youtube.com/watch?v=XQRBLsAZzHE
OdpowiedzUsuńpomocny link do łatwej plecionki