Nowe Przepisy

piątek, 19 maja 2017

Sałatka z Brokułem Porem i Papryką | Pyszna Prosta i Kolorowa

Przepis na sałatkę z brokułem i papryką
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i kolorową sałatkę z brokułem, papryką i porem. Sałatka jest smaczna, prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować:

1 brokuł
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 duży por
1 puszka 400 g czerwonej fasoli 

1 puszka 400 g kukurydzy

3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego kremowego
do smaku sól, pieprz



Link do filmu z przepisem : Sałatka z brokułem i papryką




Przygotowanie:
Najpierw przygotuję brokuł:

Umyty brokuł kroję na mniejsze kawałki.
Następnie wrzucam do gotującej się wody, którą wcześniej lekko posoliłam (dwie szczypty soli) i posłodziłam (dwie szczypty cukru).
Brokuł gotuję około 6 minut od momentu włożenia do wody, następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

Przygotowanie pozostałych składników na sałatkę :

Białą część pora przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki. Następnie pora przekładam na durszlak lub sito i przelewam wrzątkiem. Pora dostawiam do odsączenia i wystudzenia.

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję drobno i przekładam do miski.
Czerwoną fasolę oraz kukurydze odsączam z zalewy i płuczę pod bieżącą wodą i dodaję do papryki.
Wystudzony brokuł kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki.
Odsączonego pora dodaję do sałatki.

Do majonezu dodaję jogurt, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.

Tak przygotowany sos dodaję do sałatki.

Sałatkę po wymieszaniu odstawiam na około 30 minut, aby przeszła smakiem.

Sałatka z brokułem i papryką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Kilka ciekawostek o składnikach użytych w sałatce :

Papryka i jej właściwości zdrowotne :

Papryka jest bogata w różnego rodzaju witaminy, zawiera bardzo dużo witaminy C (w papryce czerwonej około 140 mg w 100 g), więcej niż w cytrynie. Witaminę K, Tiaminę - B1, Ryboflawina - B2, Niacyna - B3, B12, Witaminę A, D oraz E. Także witamin ma co niemiara.

Dodatkowo zawiera dużo makroelementów i mikroelementów: Fosfor, Wapń, Magnez, Potas, Sód. Jod, Żelazo, Miedź, Cynk, Mangan.

Papryka i jej wpływ na nasze zdrowie:

Wspomaga procesy trawienne.
Wzmacnia naszą odporność.
Zmniejsza ciśnienie krwi, poprawia krążenie i zapobiega zbyt wczesnemu zwapnieniu naczyń krwionośnych.
Zapobiega udarom oraz zawałom serca.
Ponadto działa przeciw nowotworowo, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Obniża poziom złego cholesterolu.
Działa również odmładzająco.

A więc jedzmy paprykę jak najczęściej, a szczególnie w okresie gdy jest najtańsza spożywajmy jej jak najwięcej.

Kolejnym składnikiem sałatki jest brokuł który również jest bardzo zdrowy :

Brokuł zawiera sulforafan który chroni przed mutacjami naszego DNA i jest silnie przeciwnowotworowy. Nawet jeżeli brokuł przez chwilę gotujemy to nie traci tych właściwości, chociaż lepiej jest go przygotować na parze, jeżeli mamy taką możliwość.

Brokuł również jest bogaty w witaminy, zawiera duże ilości witaminy C, Witaminę K, A, D, E Tiaminę - B1, Ryboflawina - B2, Niacyna - B3, B5, B6.

Dodatkowo zawiera dużo makroelementów i mikroelementów: Wapń, Magnez, Potas, Sód, Żelazo, Cynk, Fosfor.

Brokuł i jego wpływ na nasze zdrowie:

Wykazuje właściwości silnie przeciwnowotworowe.
Poprawia wzrok.
Chroni przed wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Obniża ciśnienie krwi i ułatwia przepływ krwi przez tętnice.
Spożywanie brokułu jest zalecane cukrzykom, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi.
Wzmacnia stawy i poprawia ich elastyczność.

Na koniec jeszcze raz wspomnę, jeżeli mamy możliwość gotowania brokułu na parze to gotujmy go właśnie w ten sposób, wtedy nie stracimy zbyt dużo sulforafanu.

Na koniec napiszę coś o porze :

Por jak i pozostałe składniki sałatki które opisałam , zawiera witaminy takie jak C, K, A, E, Tiaminę - B1, Ryboflawina - B2, Niacyna - B3, B6, kwas foliowy, ale w mniejszych ilościach niż brokuł czy papryka.

Ale i tak por jest zdrowym warzywem i idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek i nie tylko.

Por i jego właściwości zdrowotne:

Spożywanie pora jest wskazany przy anemii.
Por również działa moczopędnie i oczyszczające.

Spożywanie pora nie jest zalecane kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym.

2 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. I tak smakuje, polecam wypróbować przepis :)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.