Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się
przepisem na pączki w stylu amerykańskim donaty :) Zrobiłam je
bez smażenia tylko upiekłam w piekarniku . Ciasto jest troszkę
inne niż na pączki smażone ale wyszły bardzo dobre i do tego są
bardzo ładne po udekorowaniu polewą i lukrem .
Będziemy potrzebować
:
z podanych proporcji
wyszło mi 20 pączków
550 g mąki pszennej
230 ml mleka ciepłego
80 g cukru
120 g masła lub
margaryny o temperaturze pokojowej
1 jajko całe
1 żółtko
20 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
waniliowego
1 łyżeczka soli
na lukier :
150 g cukru pudru
20 g masła
około 30 ml gorącej
wody
barwnik spożywczy
cukier do dosypania
jeżeli lukier będzie za luźny
na polewę czekoladową:
50 g masła
50 g cukru pudru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki mleka
kolorowa posypka
dwie foremki okrągłe
mniejsza i większa
o średnicy 9 cm i 4 cm
Link do filmu z przygotowania : Pączków pieczonych
Przygotowanie :
Przygotowanie ciasta
- Do miski rozkruszam drożdże dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentacje ) około 50 ml mleka oraz 1 łyżkę mąki , wszystko razem mieszam
- Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na 15
minut w ciepłe miejsce
- Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
- Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki : mąkę , pozostałe mleko , cukier waniliowy , jajko i żółtko , sól , cukier i wszystko razem mieszam
- gdy składniki się połączą dodaję tłuszcz (masło lub margarynę - powinno być miękkie ) i dalej mieszam aż się wchłonie w ciasto
- Teraz ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 minut do momentu aż będzie odstawało od dłoni ( nie będzie się kleić ) . Jeżeli zdarzyło by się że ciasto jest zbyt luźne należy podsypać większą ilością mąki i nadal wyrabiać
- Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby ciasto wyrosło ( podwoiło swoją objętość )
po 40 minutach
- Ciasto wykładam na blat oprószony mąką , kilka razy przerabiam dłonią
- i rozwałkowuję na grubość około 1 centymetra
- z tak rozwałkowanego ciasta wykrawam dużą okrągłą foremką krążek a małą okrągłą foremką w środku krążka dziurkę
- tak wyciętego pączka – donata układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- pączki układam w odstępach około 2 centymetrowych aby podczas pieczenia się nie posklejały
- pozostałą część ciasta zagniatam i na czas pieczenia wkładam do miski nakrywam ściereczką żeby nie obsychało
Pieczenie pączków –
donaty
- blachę z pączkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 15 – 20 minut przed pieczeniem
- następnie wkładam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę– piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu
- Pączki – donaty piekły się około 15 minut na rumiany kolor
Pączki są gotowe
odstawiam je do wystudzenia , teraz przygotuję polewę czekoladową
i lukier do ozdobienia pączków .
Przygotowanie lukru :
Część pączków
udekoruję białym lukrem a część kolorowym dodając do lukru
barwnik spożywczy
- masło rozpuszczam
- rozpuszczone masło dodaję do cukru pudru
- i stopniowo dodaję gorącą wodę , cały czas mieszając - lukier nie może być zbyt rzadki ale też nie powinien być za gęsty:) jeżeli damy za dużo wody to można dosypać więcej cukru pudru
- w tak przygotowanym lukrze zanurzam pączki – donaty i odkładam na deseczce do zastygnięcia lukru
- Teraz do lukru dodaję szczyptę barwnika w proszku ( można użyć barwnika w płynie ) i dokładnie mieszam
- i tak samo zanurzam w nim pączki i odkładam do zastygnięcia lukru
Przygotowanie polewy
czekoladowej
- do rondelka daję wszystkie składniki polewy : masło , cukier puder , kakao , mleko i stawiam rondelek na gazie
- rondelek tak długo podgrzewam aż połączą się wszystkie składniki , cały czas mieszając – polewa nie może się zagotować
- w tak przygotowanej polewie zanurzam pączki – donaty i odkładam żeby polewa zastygła
Dodatkowo zanim lukier
zastygł donaty posypałam kolorową posypką do dekoracji ciastek
.
Pączki donaty są
gotowe życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pieczonych jeszcze nie robiłam, jestem bardzo ciekawa jak te smakują:)
OdpowiedzUsuńAle wspaniałe pączki :) smakowicie wyglądają :) jeszcze takich nie robiłam :) muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńApetyczne pączusie. Muszę zrobić jeszcze w karnawale. Pozdrawiam cieplutko...
OdpowiedzUsuńwyglądają przepięknie:) już sobie wyobrażam jak fantastycznie musiały pachnieć i smakować:)
OdpowiedzUsuńchyba nie sa tak kaloryczne bo nie smazone
OdpowiedzUsuńMiodzio polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥
UsuńWlasnie jestem po konsumpcji paczkow :) z polewa czekoladowa i wiórkami kokosowymi przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że pączki smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Cudny przepis,2 blachy wyszły z piekarnika,a z małych kółeczek z córeczką usmażyłyśmy małe pączuszki:-) Brawo
OdpowiedzUsuńCieszę się że przepis się przydał a donaty smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią oraz córeczkę ♥ ♥ ♥
Pączki przepyszne!! wszystkim bardzo smakowały ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie, Kasia
Bardzo proszę i cieszę się że przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥