Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

czwartek, 23 maja 2013

Kapuśniak z Młodej Kapusty



Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad zrobiłam kapuśniak z młodej kapusty , ja go robię trochę inaczej bo nie dodaję mięsa ani ziemniaków ale mogę zapewnić że jest pyszny :)


Będziemy potrzebować :

2,5 litry wywaru
2 małe główki młodej kapusty około 600g
1 marchew
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 gałązki koperku
3 gałązki pietruszki
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (90g)
liść laurowy , pieprz prawdziwy , pieprz ziołowy , sól ,
4 ziarnka ziela angielskiego , papryka ostra , słodka , kminek mielony
2 łyżki przyprawy maggi
1 łyżka oliwy lub oleju



Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania wywaru :

  1. Wywar zrobiłam z dwóch malutkich ćwiartek kurczaka plus warzywa , marchew , pietruszka , koperek , sól , seler , pieprz , por , cebula , pieprz ziołowy , papryka ostra , słodka . Gotuję wszystko około 20 minut i odlewam sam wywar tak żeby było 2,5 litra wywaru.

Teraz przygotuję resztę składników na kapuśniak :

  1. młodą kapustę oczyszczam z górnych liści , przekrawam na pół i drobno szatkuję .
  2. Marchewkę obieram i myję następnie ścieram na tarce o grubych oczkach
  3. kapustę i marchew wkładam do garnka i zalewam wcześniej ugotowanym wywarem
  4. dodaję listek laurowy , ziele angielskie , pieprz ziołowy i paprykę słodką i mielony kminek resztę przypraw dodam pod koniec jak będę doprawiała do smaku
  5. i wszystko razem gotuję
  6. w tym czasie kroję w drobną kostkę cebulę i czosnek
  7. na rozgrzanej oliwie lub oleju podsmażam pokrojoną cebulę z czosnkiem
  8. tak podsmażoną dodaję do podgotowanego kapuśniaku i nadal gotuję kapuśniak
  9. teraz dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku kapuśniak
  10. przyprawiam 2 łyżkami maggi , solą , pieprzem prawdziwym , papryką ostrą
  11. kapuśniak się nadal gotuję a ja siekam koperek i natkę pietruszki
  12. posiekaną zieleninę dodaję przed samym zakręceniem kapuśniaku , mieszam i zupa jest gotowa

Kapuśniak gotuję aż kapusta będzie miękka około 20 minut. Można podawać życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa





5 komentarzy:

  1. Pychotka, uwielbiam taki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwyczajnie, nadzwyczajnie!
    Uwielbiam kapustę pod każdą postacią.
    Pyszny talerz , świetny filmik

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapach kapuśniaku zawsze przywołuje mi odległe lata dzieciństwa kiedy to babcia gotowała tę smakowitą zupkę... heh... łezka w oku...

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny przepis, ja tez nie uzywam kartofli w kuchni, a kapuche lubię więc idealne danie dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka - zrobiłam dziś na obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...