Do przygotowania kapusty będziemy potrzebowali:
główka młodej kapusty – około 800 g
500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
2 duże cebule – około 300 g
3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 jajko
około 3 łyżki soku z cytryny
czerstwa kajzerka oraz mleko do bułki
papryka ostra
papryka słodka
pieprz
sól
duża szczypta cukru
do gotowania kapusty:
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
szklanka wody – około 250 ml
mąka pszenna do obtoczenia klopsików
opcjonalnie koperek
Link do filmiku z przepisem na: Młoda kapusta z klopsikami
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroję i podsmażam na patelni, tak żeby się lekko zrumieniła.
Kajzerkę przekładam do miseczki, zalewam mlekiem i odstawiam do namoczenia.
Następnie kajzerkę odciskam z mleka i dodaję do mielonego mięsa, dodaję jajko, połowę podsmażonej cebuli, doprawiam papryką ostrą, papryka słodką, pieprzem, solą i dokładnie wyrabiam dłonią, tak żeby składniki się dobrze połączyły.
Z tak przygotowanego mięsa formuję klopsiki, wielkości orzecha włoskiego, biorę kawałek mięsa turlam w dłoni, żeby powstała kulka, obtaczam w mące i układam na desce.
Kapustę drobno kroję i przekłam do garnka, dodaję wodę, listki laurowe, ziele angielskie, dwie duże szczypty soli i garnek stawiam na kuchence, nakrywam pokrywką i od momentu zagotowania gotuję około 15 minut.
Z tak przygotowanego mięsa formuję klopsiki, wielkości orzecha włoskiego, biorę kawałek mięsa turlam w dłoni, żeby powstała kulka, obtaczam w mące i układam na desce.
Kapustę drobno kroję i przekłam do garnka, dodaję wodę, listki laurowe, ziele angielskie, dwie duże szczypty soli i garnek stawiam na kuchence, nakrywam pokrywką i od momentu zagotowania gotuję około 15 minut.
W tym czasie smażę na patelni klopsiki, z każdej strony po kilka minut tak żeby były usmażone.
Po około 15 minutach gotowania kapusty, gdy jest aldente, dodaję do niej pozostałą podsmażoną cebulę, dodaję sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą, pieprzem, cukrem i dokładnie mieszam.
Na górę kapusty kładę klopsiki, garnek nakrywam pokrywką i jeszcze duszę na małej mocy palnika około 10 minut. Na koniec posypuję koperkiem.
Kapusta z klopsikami jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Na górę kapusty kładę klopsiki, garnek nakrywam pokrywką i jeszcze duszę na małej mocy palnika około 10 minut. Na koniec posypuję koperkiem.
Kapusta z klopsikami jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz