Nowe Przepisy

piątek, 27 czerwca 2025

Młoda kapusta z klopsikami – pyszne danie obiadowe

Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą możemy podać z ziemniakami lub pieczywem.

Do przygotowania kapusty będziemy potrzebowali:
główka młodej kapusty – około 800 g
500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
2 duże cebule – około 300 g
3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 jajko
około 3 łyżki soku z cytryny
czerstwa kajzerka oraz mleko do bułki
papryka ostra
papryka słodka
pieprz
sól
duża szczypta cukru
do gotowania kapusty:
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
szklanka wody – około 250 ml
mąka pszenna do obtoczenia klopsików
opcjonalnie koperek


Link do filmiku z przepisem na: Młoda kapusta z klopsikami 



Przygotowanie:

Cebulę drobno kroję i podsmażam na patelni, tak żeby się lekko zrumieniła.

Kajzerkę przekładam do miseczki, zalewam mlekiem i odstawiam do namoczenia. 

Następnie kajzerkę odciskam z mleka i dodaję do mielonego mięsa, dodaję jajko, połowę podsmażonej cebuli, doprawiam papryką ostrą, papryka słodką, pieprzem, solą i dokładnie wyrabiam dłonią, tak żeby składniki się dobrze połączyły.

Z tak przygotowanego mięsa formuję klopsiki, wielkości orzecha włoskiego, biorę kawałek mięsa turlam w dłoni, żeby powstała kulka, obtaczam w mące i układam na desce.

Kapustę drobno kroję i przekłam do garnka, dodaję wodę, listki laurowe, ziele angielskie, dwie duże szczypty soli i garnek stawiam na kuchence, nakrywam pokrywką i od momentu zagotowania gotuję około 15 minut.

W tym czasie smażę na patelni klopsiki, z każdej strony po kilka minut tak żeby były usmażone.

Po około 15 minutach gotowania kapusty, gdy jest aldente, dodaję do niej pozostałą podsmażoną cebulę, dodaję sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą, pieprzem, cukrem i dokładnie mieszam.

Na górę kapusty kładę klopsiki, garnek nakrywam pokrywką i jeszcze duszę na małej mocy palnika około 10 minut. Na koniec posypuję koperkiem.

Kapusta z klopsikami jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.