Nowe Przepisy

sobota, 13 listopada 2021

Śledzie Gajowego – przepyszne śledzie z suszonymi grzybami

Witam serdecznie po dłuższej przerwie i proponuję państwu przepis na przepyszne śledzie z suszonymi grzybami. Przepis jest dość znany ale jeżeli ktoś takich śledzi jeszcze nie robił, to polecam bo naprawdę warto.

Do przygotowania śledzi gajowego będziemy potrzebowali:

500 g solonych filetów śledziowych a’la matias

około 50 g suszonych grzybów

100 g koncentratu pomidorowego – około 7 łyżeczek z góreczką

około 350 g cebuli – 3-4 sztuki

około 50 ml oleju do smażenia

do smaku:

3-4 łyżki soku z cytryny

listek laurowy

duża szczypta cukru lub ksylitolu

2-3 ziarenka ziela angielskiego

kilka ziarenek pieprzu

3 kulki jałowca

sól, pieprz


Link do filmiku z przepisem na: Śledzie gajowego


Przygotowanie:

Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki, zalewam je zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

Suszone grzyby przekładam do rondelka, zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam na około godzinę do namoczenia.

Następnie grzyby gotuję w wodzie, w której się moczyły, około 30 minut do miękkości. Ugotowane odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Wodę z grzybów można zlać do słoika, wstawić do lodówki i później wykorzystać na przykład do ugotowania zupy.

Cebulę kroję na mniejsze kawałki. Wystudzone grzyby kroję w paseczki i przekładam do osobnej miseczki.

Smażenie:

Teraz na rozgrzanym oleju na patelni, smażę prze kilka minut cebulę, tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła.

Następnie do cebuli dodaję: grzyby, listek laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, jałowiec, doprawiam delikatnie solą i cukrem. Dokładnie mieszam i dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i smażę jeszcze około 5 minut.

Usmażoną cebulę z grzybami przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia.

Końcowe przygotowanie śledzi:

Wymoczone śledzie układam na ręczniku papierowym i dokładnie osuszam. Śledzie kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli z grzybami.

Dodaję sok z cytryny, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut. Następnie sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Tak przygotowane śledzie odstawiam na około 3 godziny, żeby przeszły smakiem.

Śledzie gajowego są gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.