Witam serdecznie po dłuższej przerwie i proponuję państwu przepis na przepyszne śledzie z suszonymi grzybami. Przepis jest dość znany ale jeżeli ktoś takich śledzi jeszcze nie robił, to polecam bo naprawdę warto.
Do przygotowania śledzi gajowego będziemy potrzebowali:
500 g solonych filetów śledziowych a’la matias
około 50 g suszonych grzybów
100 g koncentratu pomidorowego – około 7 łyżeczek z góreczką
około 350 g cebuli – 3-4 sztuki
około 50 ml oleju do smażenia
do smaku:
3-4 łyżki soku z cytryny
listek laurowy
duża szczypta cukru lub ksylitolu
2-3 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
3 kulki jałowca
sól, pieprz
Link do filmiku z przepisem na: Śledzie gajowego
Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki, zalewam je zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Suszone grzyby przekładam do rondelka, zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam na około godzinę do namoczenia.
Następnie grzyby gotuję w wodzie, w której się moczyły, około 30 minut do miękkości. Ugotowane odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Wodę z grzybów można zlać do słoika, wstawić do lodówki i później wykorzystać na przykład do ugotowania zupy.
Cebulę kroję na mniejsze kawałki. Wystudzone grzyby kroję w paseczki i przekładam do osobnej miseczki.
Smażenie:
Teraz na rozgrzanym oleju na patelni, smażę prze kilka minut cebulę, tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła.
Następnie do cebuli dodaję: grzyby, listek laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, jałowiec, doprawiam delikatnie solą i cukrem. Dokładnie mieszam i dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i smażę jeszcze około 5 minut.
Usmażoną cebulę z grzybami przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie śledzi:
Wymoczone śledzie układam na ręczniku papierowym i dokładnie osuszam. Śledzie kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli z grzybami.
Dodaję sok z cytryny, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut. Następnie sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Tak przygotowane śledzie odstawiam na około 3 godziny, żeby przeszły smakiem.
Śledzie gajowego są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz