Nowe Przepisy

sobota, 5 czerwca 2021

Młoda kapusta z koperkiem pyszny dodatek do obiadu lub mięsa

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną młodą kapustę z koperkiem. Tak przygotowaną kapustę możemy podać do ziemniaków z mięsem, samego mięsa, z kaszą a nawet pasuje do ryżu. Jeżeli ktoś jeszcze nie zna tego przepisu, to polecam wypróbować przepis, bo kapusta jest naprawdę bardzo smaczna.

Do przygotowania młodej kapusty z koperkiem będziemy potrzebowali:

główka młodej kapusty (po obraniu około 700 gramów)

1 średnia cebula

pęczek koperku

około ¾ szklanki wody (szklanka 250 ml)

4 łyżki jogurtu naturalnego kremowego lub śmietany

1 łyżka z górką mąki (ja użyłam mąki pszennej)

do smaku:

listek laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

około 2 łyżeczek soku z cytryny

duża szczypta ksylitolu lub cukru

sól, pieprz

oraz około 2-3 łyżek masła


Link do filmiku z przepisem na: Młoda kapusta z koperkiem


Przygotowanie:

Obraną z wierzchnich liści kapustę, przekrawam na pół i szatkuję.

Cebulę kroję w drobną kostkę, koperek drobno siekam.

Do miseczki daję łyżkę z górką mąki i 4 łyżki jogurtu, i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek. Tak przygotowaną mąką zagęszczę kapustę.

Teraz w rondlu na rozgrzanym maśle podsmażam przez chwilę cebulę, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję kapustę, wodę, delikatnie doprawiam solą i pieprzem, dodaję listek laurowy, ziele angielskie. Dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem około 5-6 minut, tak żeby kapusta była miękka ale nadal delikatnie chrupka. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszam.

Gdy kapusta jest już miękka, to do kapusty dodaję mąkę z jogurtem i dokładnie mieszam, do smaku doprawiam sokiem z cytryny, ksylitolem, mieszam i sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą, pieprzem, sokiem i ksylitolem. Dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 2 minut.

Na koniec dodaję koperek, mieszam i zakręcam grzanie – kapusta z koperkiem jest gotowa.

Młoda kapusta z koperkiem jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.