Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną młodą kapustę z koperkiem. Tak przygotowaną kapustę możemy podać do ziemniaków z mięsem, samego mięsa, z kaszą a nawet pasuje do ryżu. Jeżeli ktoś jeszcze nie zna tego przepisu, to polecam wypróbować przepis, bo kapusta jest naprawdę bardzo smaczna.
Do przygotowania młodej kapusty z koperkiem będziemy potrzebowali:
główka młodej kapusty (po obraniu około 700 gramów)
1 średnia cebula
pęczek koperku
około ¾ szklanki wody (szklanka 250 ml)
4 łyżki jogurtu naturalnego kremowego lub śmietany
1 łyżka z górką mąki (ja użyłam mąki pszennej)
do smaku:
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
około 2 łyżeczek soku z cytryny
duża szczypta ksylitolu lub cukru
sól, pieprz
oraz około 2-3 łyżek masła
Link do filmiku z przepisem na: Młoda kapusta z koperkiem
Przygotowanie:
Obraną z wierzchnich liści kapustę, przekrawam na pół i szatkuję.
Cebulę kroję w drobną kostkę, koperek drobno siekam.
Do miseczki daję łyżkę z górką mąki i 4 łyżki jogurtu, i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek. Tak przygotowaną mąką zagęszczę kapustę.
Teraz w rondlu na rozgrzanym maśle podsmażam przez chwilę cebulę, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję kapustę, wodę, delikatnie doprawiam solą i pieprzem, dodaję listek laurowy, ziele angielskie. Dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem około 5-6 minut, tak żeby kapusta była miękka ale nadal delikatnie chrupka. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszam.
Gdy kapusta jest już miękka, to do kapusty dodaję mąkę z jogurtem i dokładnie mieszam, do smaku doprawiam sokiem z cytryny, ksylitolem, mieszam i sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą, pieprzem, sokiem i ksylitolem. Dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 2 minut.
Na koniec dodaję koperek, mieszam i zakręcam grzanie – kapusta z koperkiem jest gotowa.
Młoda kapusta z koperkiem jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz