Nowe Przepisy

poniedziałek, 31 maja 2021

Szparagi z makaronem – pomysł na prosty i pyszny obiad

Witam serdecznie, sezon szparagowy w pełni, więc tym razem propozycja na pyszny obiad, ze szparagami i makaronem w roli głównej. Danie jest proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i sytne. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania dania będziemy potrzebowali:

250 g makaronu orzo

pęczek szparagów (500 g) – najlepiej jest wybrać w miarę cienkie

500 ml bulionu warzywnego lub rosołu

około 3 łyżek masła

2 ząbki czosnku

około 50 g cebuli lub szalotki

2 łyżki usiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

oraz pół kostki (około 150 gramów) sera sałatkowego Favita lub sera feta


Link do filmiku z przepisem na: Szparagi z makaronem


Przygotowanie:

Z umytych szparagów odłamuję palcami zdrewniałą końcówkę i wyrzucam, a resztę kroję w kilkucentymetrowe kawałki.

Czosnek drobniutko kroję, cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do czosnku.

Ser kroję w kostkę lub kruszę.

Teraz w rondlu na rozgrzanym maśle podsmażam cebulę z czosnkiem, przez około 2 minuty. Następnie dodaję makaron, mieszam i smażę jeszcze około 1 minuty.

Dodaję bulion, mieszam i gotuję pod przykryciem, od momentu zagotowania gotuję około 5 minut.

Następnie dodaję szparagi i całość gotuję pod przykryciem około 10 minut, do miękkości szparagów, podczas gotowania od czasu do czasu mieszam.

Jeżeli zanim szparagi będą miękkie, a makaron wchłonie cały bulion, to trzeba dolać odrobinę buliony aby makaron nie przywierał do dna garnka i nadal gotować do miękkości szparagów.

Gdy szparagi są już miękkie, dodaję natkę pietruszki, ser feta, doprawiam solą i pieprzem, mieszam i zakręcam grzanie – danie jest gotowe.

Danie jest gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.