Witam serdecznie, sezon szparagowy w pełni, więc tym razem propozycja na pyszny obiad, ze szparagami i makaronem w roli głównej. Danie jest proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i sytne. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania dania będziemy potrzebowali:
250 g makaronu orzo
pęczek szparagów (500 g) – najlepiej jest wybrać w miarę cienkie
500 ml bulionu warzywnego lub rosołu
około 3 łyżek masła
2 ząbki czosnku
około 50 g cebuli lub szalotki
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
oraz pół kostki (około 150 gramów) sera sałatkowego Favita lub sera feta
Link do filmiku z przepisem na: Szparagi z makaronem
Przygotowanie:
Z umytych szparagów odłamuję palcami zdrewniałą końcówkę i wyrzucam, a resztę kroję w kilkucentymetrowe kawałki.
Czosnek drobniutko kroję, cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do czosnku.
Ser kroję w kostkę lub kruszę.
Teraz w rondlu na rozgrzanym maśle podsmażam cebulę z czosnkiem, przez około 2 minuty. Następnie dodaję makaron, mieszam i smażę jeszcze około 1 minuty.
Dodaję bulion, mieszam i gotuję pod przykryciem, od momentu zagotowania gotuję około 5 minut.
Następnie dodaję szparagi i całość gotuję pod przykryciem około 10 minut, do miękkości szparagów, podczas gotowania od czasu do czasu mieszam.
Jeżeli zanim szparagi będą miękkie, a makaron wchłonie cały bulion, to trzeba dolać odrobinę buliony aby makaron nie przywierał do dna garnka i nadal gotować do miękkości szparagów.
Gdy szparagi są już miękkie, dodaję natkę pietruszki, ser feta, doprawiam solą i pieprzem, mieszam i zakręcam grzanie – danie jest gotowe.
Danie jest gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz