Nowe Przepisy

wtorek, 18 maja 2021

Makron orzo z warzywami idealny na lekki obiad kolacje lub do pracy - pyszna sałatka wegetariańska

Witam serdecznie, tym razem propozycja na przepyszną sałatkę z makronem orzo i warzywami. Sałatka idealnie nadaje się do podania na obiad, kolację lub do wzięcia do pracy. Jest równie smaczna na ciepło jak i na zimno – polecam wypróbować przepis

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:

250 g makaronu orzo – ewentualnie można zamienić na ryż brązowy lub biały

około 450 gramów cukinii

jedno opakowanie mrożonego groszku z marchewką (moje opakowanie miało 450 gramów)

1 puszka 400 g kukurydzy

2 duże ząbki czosnku

kilka listków świeżej bazylii

około 2 nieduże gałązki oregano

około 4 łyżek oliwy

sól, pieprz

oraz olej do smażenia

jeżeli nie mamy świeżych ziół, to możemy dać po około 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano


Link do filmiku z przepisem na: Makaron orzo z warzywami


Przygotowanie:

Makaron orzo gotuję według przepisu na opakowaniu, a w drugim garnku gotuję mrożoną marchewkę z groszkiem, również według przepisu na opakowaniu.

Umytą cukinię kroję w cienkie plasterki, czosnek drobniutko kroję.

Następnie na rozgrzanym oleju na patelni, smażę przez kilka minut lekko posoloną cukinię do miękkości. Pod koniec smażenia gdy cukinia jest już miękka dodaję czosnek i smażę jeszcze około minuty.

Gdy wszystko mam już przygotowane to do dużej miski przekładam gorący makaron, dodaję marchew z groszkiem i usmażoną cukinię z czosnkiem.

Następnie dodaję odsączoną kukurydzę, oliwę, zioła jeżeli nie mamy świeżych to możemy dodać suszone), doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Sałatka makaronowa z warzywami jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


1 komentarz :

  1. Oto dowód na to, że proste dania ze świeżych warzyw smakują najlepiej! Przepis jest świetny! Uwielbiam młodą cukinię i makaron orzo. To danie można przyrządzać na wiele różnych sposobów, bo przepis jest bardzo uniwersalny. Można wykorzystać sezonowe warzywa w zależności od pory roku i tak, jak napisałaś na blogu makaron można zastąpić ryżem. Ja próbowałam także wersję z kaszą bulgur, którą uwielbiam. Polecam bardzo bo ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po zjedzeniu nie następują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Daje uczucie sytości i energii na dłużej.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.