Witam serdecznie, tym razem propozycja na przepyszną sałatkę z makronem orzo i warzywami. Sałatka idealnie nadaje się do podania na obiad, kolację lub do wzięcia do pracy. Jest równie smaczna na ciepło jak i na zimno – polecam wypróbować przepis
Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:
250 g makaronu orzo – ewentualnie można zamienić na ryż brązowy lub biały
około 450 gramów cukinii
jedno opakowanie mrożonego groszku z marchewką (moje opakowanie miało 450 gramów)
1 puszka 400 g kukurydzy
2 duże ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
około 2 nieduże gałązki oregano
około 4 łyżek oliwy
sól, pieprz
oraz olej do smażenia
jeżeli nie mamy świeżych ziół, to możemy dać po około 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
Link do filmiku z przepisem na: Makaron orzo z warzywami
Przygotowanie:
Makaron orzo gotuję według przepisu na opakowaniu, a w drugim garnku gotuję mrożoną marchewkę z groszkiem, również według przepisu na opakowaniu.
Umytą cukinię kroję w cienkie plasterki, czosnek drobniutko kroję.
Następnie na rozgrzanym oleju na patelni, smażę przez kilka minut lekko posoloną cukinię do miękkości. Pod koniec smażenia gdy cukinia jest już miękka dodaję czosnek i smażę jeszcze około minuty.
Gdy wszystko mam już przygotowane to do dużej miski przekładam gorący makaron, dodaję marchew z groszkiem i usmażoną cukinię z czosnkiem.
Następnie dodaję odsączoną kukurydzę, oliwę, zioła jeżeli nie mamy świeżych to możemy dodać suszone), doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Sałatka makaronowa z warzywami jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Oto dowód na to, że proste dania ze świeżych warzyw smakują najlepiej! Przepis jest świetny! Uwielbiam młodą cukinię i makaron orzo. To danie można przyrządzać na wiele różnych sposobów, bo przepis jest bardzo uniwersalny. Można wykorzystać sezonowe warzywa w zależności od pory roku i tak, jak napisałaś na blogu makaron można zastąpić ryżem. Ja próbowałam także wersję z kaszą bulgur, którą uwielbiam. Polecam bardzo bo ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po zjedzeniu nie następują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Daje uczucie sytości i energii na dłużej.
OdpowiedzUsuń