Nowe Przepisy

piątek, 6 listopada 2020

Przepyszne ciasto bananowe, wilgotne i puszyste | Babeczki bananowe


Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bananowe. Ciasto bananowe jest wilgotne, puszyste i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.

Do przygotowania ciasta bananowego będziemy potrzebowali:

Foremka 20 cm x 11 cm lub około 12 babeczek

300 g rozdrobnionych bananów ( przed obraniem około 500 g, około jednej szklanki 250 ml rozdrobnionych bananów)

200 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 1 ¼ szklanki 250 ml

100 g cukru (około 7 łyżek)

2 jajka (rozmiar L)

80 g masła – roztopionego i przestudzonego – może być olej

30 g kakao ciemnego – około 4 łyżek

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego

szczypta soli


Link do filmiku z przepisem na: Ciasto bananowe


Przygotowanie:

Obrane banany kroję na mniejsze kawałki i rozgniatam widelcem na talerzu, nie za dokładnie tak żeby pozostałe małe kawałki banana.

Do mąki dodaję kakao, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie mieszam.

Do drugiej miski przekładam banany, dodaję roztopione i przestudzone masło, cukier, jajka i przez chwilę mieszam, tak żeby składniki się połączyły.

Następnie dodaję wymieszaną mąkę i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką, żeby składniki dokładnie się połączyły.

Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję górę.

Pieczenie:

Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą odo dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia ciasta może się różnić w zależności od piekarnika.

Upieczone wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.


Jeżeli z tego ciasta piekę babeczki, to do każdej foremki nakładam po około 3 łyżki ciasta i również piekę w temperaturze 180°C, na drugiej od dołu półce do suchego patyczka około 35 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia babeczek może się różnić w zależności od piekarnika.

Upieczone babeczki wyjmuję z foremek i odstawiam do wystudzenia.

Ciasto jak i babeczki możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


2 komentarze :

  1. Super przepis, upiekłam na kawusię z przyjaciółką- wyśmienity!! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i ciesze się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.