Do przygotowania ciasta bananowego będziemy potrzebowali:
Foremka 20 cm x 11 cm lub około 12 babeczek
300 g rozdrobnionych bananów ( przed obraniem około 500 g, około jednej szklanki 250 ml rozdrobnionych bananów)
200 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 1 ¼ szklanki 250 ml
100 g cukru (około 7 łyżek)
2 jajka (rozmiar L)
80 g masła – roztopionego i przestudzonego – może być olej
30 g kakao ciemnego – około 4 łyżek
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
Link do filmiku z przepisem na: Ciasto bananowe
Przygotowanie:
Obrane banany kroję na mniejsze kawałki i rozgniatam widelcem na talerzu, nie za dokładnie tak żeby pozostałe małe kawałki banana.
Do mąki dodaję kakao, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie mieszam.
Do drugiej miski przekładam banany, dodaję roztopione i przestudzone masło, cukier, jajka i przez chwilę mieszam, tak żeby składniki się połączyły.
Następnie dodaję wymieszaną mąkę i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką, żeby składniki dokładnie się połączyły.
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję górę.
Pieczenie:
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą odo dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia ciasta może się różnić w zależności od piekarnika.
Upieczone wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Upieczone babeczki wyjmuję z foremek i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto jak i babeczki możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Super przepis, upiekłam na kawusię z przyjaciółką- wyśmienity!! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i ciesze się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń