Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na sałatkę z wędzoną makrelą. Jeżeli szukasz nowego pomysłu na podanie wędzonej makreli, to polecam wypróbować ten przepis, bo sałatka jest bardzo smaczna, sycącą i chyba zdrowa.
Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:
główka małej sałaty lodowej (około 400 g) lub innej
200 g twarogu (chudego, tłustego lub półtłustego)
1 wędzona makrela
około 350 g jabłek
około 200 g selera (po obraniu)
200 g twarogu (chudego, tłustego lub półtłustego)
1 wędzona makrela
około 350 g jabłek
około 200 g selera (po obraniu)
na sos:
2 łyżeczki musztardy (użyłam chrzanowej)
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka soku z cytryny
do smaku sól, pieprz
2 łyżeczki musztardy (użyłam chrzanowej)
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka soku z cytryny
do smaku sól, pieprz
Link do filmiku z przepisem: Sałatka z wędzoną makrelą
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję sos, by polać nim od razu sałatkę po dodaniu selera aby nie ściemniał:
Do musztardy dodaję oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam- sos jest gotowy.
Do musztardy dodaję oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam- sos jest gotowy.
Sałatę obieram z wierzchnich liści, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski.
Z jabłek usuwam gniazda nasienne i kroję razem ze skórką w drobną kostkę.
Twaróg rozkruszam i dodaję do sałatki.
Z makreli usuwam ości i dodaję do pozostałych składników.
Obranego selera ścieram na tarce o grubych oczkach.
Z jabłek usuwam gniazda nasienne i kroję razem ze skórką w drobną kostkę.
Twaróg rozkruszam i dodaję do sałatki.
Z makreli usuwam ości i dodaję do pozostałych składników.
Obranego selera ścieram na tarce o grubych oczkach.
Sałatkę polewam sosem, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sałatka jest gotowa.
Sałatka z wędzoną makrelą jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz