Nowe Przepisy

wtorek, 18 grudnia 2018

Piernik z bakaliami przekładany powidłem

Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem, na piernik z bakaliami, przekładany powidłem śliwkowym. Piernik jest bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu i pachnie zbliżającymi się świętami.

Do przygotowania piernika będziemy potrzebowali:

Użyłam foremki o wymiarach 30 cm x 10 cm

300 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
100 g masła o temperaturze pokojowej
150 g miodu
około 1 szklanki bakalii – rodzynki, orzechy, śliwki, morele, płatki migdałowe lub inne bakalie
4 jajka (rozmiar L)
120 g śmietany 12% lub 18%
60 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 ½ łyżeczki sody
oraz około 300 g powidła
około 2-3 łyżeczek przyprawy do piernika

lub własna mieszanka przypraw:
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki goździków mielonych

szczypta kolendry mielonej
szczypta kminku mielonego
szczypta pieprzu
szczypta ziela angielskiego
szczypta kardamonu

około 400 g dżemu lub powidła śliwkowego
100 g suszonych śliwek bez pestek
50 ml soku pomarańczowego
2 gwiazdki anyżu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy


Link do filmu z przepisem: Piernik z bakaliami


Przygotowanie:
Najpierw upiekę piernik:
Do mąki dodaję przyprawę do pierników, sodę, kakao i delikatnie mieszam.
Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i przez chwilę miksuję. Następnie dodaję stopniowo żółtka i miksuję do połączenia się składników.
Po jajkach dodaję miód, śmietanę i nadal miksuję. Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję do połączenia się składników.

Następnie ubijam białka na sztywną pianę. Do ciasta dodaję bakalie, ubite białka i powoli mieszam łyżką, tak aby składniki się połączyły.

Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję.

Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 65 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić i w zależeć od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczony piernik wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

W tym czasie przygotuję powidło do przełożenia piernika:
Do rondelka przekładam dżem śliwkowy i dodaję pozostałe składniki.
Rondelek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 15 minut, na najmniejszym płomieniu, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowane powidło odstawiam do przestudzenia.

Następnie z powidła wyjmuję anyż, a pozostałe składniki rozdrabniam blenderem, powidło odstawiam do wystudzenia.

Końcowe przygotowanie piernika:
Zimny piernik przekrawam wzdłuż na 3 części i przekładam zimnym powidłem. Tak przygotowany piernik udekoruję polewą czekoladową i posypię płatkami migdałowymi.

Link do przepisu z polewą:

Po udekorowaniu, piernik odstawiam w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy.

Piernik przekładany z bakaliami jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.