Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się
przepisem, na piernik z bakaliami, przekładany powidłem śliwkowym.
Piernik jest bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu i pachnie
zbliżającymi się świętami.
Do przygotowania piernika będziemy
potrzebowali:
Użyłam foremki o wymiarach 30 cm x 10
cm
300 g mąki pszennej (typ od 400 do
550)
100 g masła o temperaturze pokojowej
150 g miodu
około 1 szklanki bakalii – rodzynki,
orzechy, śliwki, morele, płatki migdałowe lub inne bakalie
4 jajka (rozmiar L)
120 g śmietany 12% lub 18%
60 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 ½ łyżeczki sody
oraz około 300 g powidła
około 2-3 łyżeczek przyprawy do
piernika
lub własna mieszanka przypraw:
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki goździków mielonych
szczypta kolendry mielonej
szczypta kminku mielonego
szczypta pieprzu
szczypta ziela angielskiego
szczypta kardamonu
około 400 g dżemu lub powidła
śliwkowego
100 g suszonych śliwek bez pestek
50 ml soku pomarańczowego
2 gwiazdki anyżu
1 łyżeczka cynamonu
1
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
Link do filmu z przepisem: Piernik z bakaliami
Przygotowanie:
Najpierw upiekę piernik:
Do mąki dodaję przyprawę do
pierników, sodę, kakao i delikatnie mieszam.
Do miski przekładam masło o
temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i przez chwilę miksuję.
Następnie dodaję stopniowo żółtka i miksuję do połączenia się
składników.
Po jajkach dodaję miód, śmietanę i
nadal miksuję. Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję do
połączenia się składników.
Następnie ubijam białka na sztywną
pianę. Do ciasta dodaję bakalie, ubite białka i powoli mieszam
łyżką, tak aby składniki się połączyły.
Tak przygotowane ciasto przekładam do
foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję.
Ciasto wkładam do piekarnika
nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 65
minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić
i w zależeć od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra
dół, bez używania termoobiegu.
Upieczony piernik wyjmuję z foremki i
odstawiam do wystudzenia.
W tym czasie przygotuję powidło do
przełożenia piernika:
Do rondelka przekładam dżem śliwkowy
i dodaję pozostałe składniki.
Rondelek stawiam na gazie i od momentu
zagotowania gotuję około 15 minut, na najmniejszym płomieniu, od
czasu do czasu mieszając. Tak przygotowane powidło odstawiam do
przestudzenia.
Następnie z powidła wyjmuję anyż, a
pozostałe składniki rozdrabniam blenderem, powidło odstawiam do
wystudzenia.
Końcowe przygotowanie piernika:
Zimny piernik przekrawam wzdłuż na 3
części i przekładam zimnym powidłem. Tak przygotowany piernik
udekoruję polewą czekoladową i posypię płatkami migdałowymi.
Link do przepisu z polewą:
Po udekorowaniu, piernik odstawiam w
chłodne miejsce do zastygnięcia polewy.
Piernik przekładany z bakaliami jest
gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
A ja przekładam dżemem truskawkowym z Łowicza :D
OdpowiedzUsuń