Nowe Przepisy

sobota, 14 października 2017

Zupa Grzybowa z Ziemniakami

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na smaczną zupę grzybową z ziemniakami. Sezon na grzyby jeszcze się nie skończył, więc można wybrać się na sobotni spacer na przykład do lasu i zebrać trochę grzybów aby przygotować zupę.

Do przygotowania zupy będziemy potrzebować:

około 2 l wody

około 600 g grzybów
około 700 g ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera (około 70 g)
1 cebula
natka pietruszki do posypania zupy na talerzu

1 łyżka masła
olej do smażenia

do zabielenia zupy:
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
2 łyżki mąki pszennej
około 100 ml wody


Link do filmu z przepisem: Zupa grzybowa z ziemniakami


Przygotowanie:
Najpierw pokroję wszystkie składniki na zupę:
Obrane, oczyszczone i umyte warzywa (marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki) kroję w drobną kostkę.

Cebulę kroję w drobną kostkę i daję do osobnej miseczki.

Oczyszczone i dokładnie umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki.

Przygotowanie zupy:
Do garnka z wodą przekłam pokrojone warzywa, garnek stawiam na gazie i gotuję.
W tym czasie na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę przez około 3 minut, następnie do cebuli dodaję masło, grzyby i całość jeszcze smażę około 5 minut.

Usmażone grzyby dodaję do zupy, doprawiam solą, pieprzem i gotuję około 20-25 minut do miękkości warzyw.


Zabielenie zupy:
Do miseczki wlewam około 100 ml zimnej wody, dodaję mąkę i mieszam, tak aby nie było grudek.
Następnie dodaję 4 kopiaste łyżki śmietany i dokładnie mieszam.

Pod koniec gotowania zupy, gdy warzywa są już miękkie, do rozmieszanej śmietany z mąką dodaję około dwóch chochelek gorącej zupy, mieszam i całość wlewam do zupy. Zupę dokładnie mieszam, sprawdzam smak, jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze około 3 minut – zupa jest gotowa.
Zupę na talerzu posypuję natką pietruszki.

Zupa grzybowa z ziemniakami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa    

2 komentarze :

  1. Czy grzyby mogą być suszone czy muszą być świeże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być suszone, zupa wyjdzie równie smaczna.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.