Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
chłodnik pomidorowy, chłodnik jest bardzo smaczny i orzeźwiający.
Idealnie pasuje na upały.
Do przygotowania chłodnika
pomidorowego będziemy potrzebować:
około 600 g pomidorów
500 ml soku pomidorowego
400 g jogurtu naturalnego kremowego
(można użyć śmietany)
około 250 g ogórków gruntowych
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
2 łyżki usiekanego koperku
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
do smaku sól, pieprz biały lub czarny
Link do filmiku z przepisem: Chłodnik pomidorowy
Przygotowanie:
Najpierw przygotuje wszystkie
składniki:
Cebulę kroję na mniejsze kawałki i
przekładam do pojemnika, czosnek dodaję do cebuli.
Ogórki obieram ze skórki, następnie
połowę ogórków kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli, a
drugą połowę ogórków kroję w drobną kostkę (dodam je później
do chłodnika).
Pomidory obieram ze skórki (aby
łatwiej było obrać pomidory ze skórki, należy je sparzyć
wrzątkiem). Następnie połowę pomidorów kroję na mniejsze
kawałki i dodaję do cebuli, a pozostałe pomidory kroję w drobną
kostkę.
Do pojemnika z cebulą, częścią
pomidorów, ogórków, dodaję sok z cytryny i rozdrabniam blenderem.
Dzięki zakwaszeniu sokiem z cytryny, enzym askorbinaza (z ogórków)
przestaje być tak aktywny i nie utlenia witaminy C.
Końcowe przygotowanie chłodnika:
Do garnka wlewam sok pomidorowy ,
jogurt i roztrzepuję rózgą, tak żeby płyn się spienił.
Następnie dodaję rozdrobnione
blenderem warzywa i dokładnie mieszam.
Na koniec dodaję pokrojone pomidory,
ogórki, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam.
Chłodnik jest gotowy, podaję go
dobrze schłodzony. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz