Nowe Przepisy

wtorek, 1 sierpnia 2017

Chłodnik pomidorowy – idealny na upały

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na chłodnik pomidorowy, chłodnik jest bardzo smaczny i orzeźwiający. Idealnie pasuje na upały.

Do przygotowania chłodnika pomidorowego będziemy potrzebować:

około 600 g pomidorów
500 ml soku pomidorowego
400 g jogurtu naturalnego kremowego (można użyć śmietany)
około 250 g ogórków gruntowych
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
2 łyżki usiekanego koperku
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
do smaku sól, pieprz biały lub czarny


Link do filmiku z przepisem: Chłodnik pomidorowy


Przygotowanie:
Najpierw przygotuje wszystkie składniki:

Cebulę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do pojemnika, czosnek dodaję do cebuli.
Ogórki obieram ze skórki, następnie połowę ogórków kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli, a drugą połowę ogórków kroję w drobną kostkę (dodam je później do chłodnika).

Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki, należy je sparzyć wrzątkiem). Następnie połowę pomidorów kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli, a pozostałe pomidory kroję w drobną kostkę.

Do pojemnika z cebulą, częścią pomidorów, ogórków, dodaję sok z cytryny i rozdrabniam blenderem. Dzięki zakwaszeniu sokiem z cytryny, enzym askorbinaza (z ogórków) przestaje być tak aktywny i nie utlenia witaminy C.

Końcowe przygotowanie chłodnika:
Do garnka wlewam sok pomidorowy , jogurt i roztrzepuję rózgą, tak żeby płyn się spienił.
Następnie dodaję rozdrobnione blenderem warzywa i dokładnie mieszam.
Na koniec dodaję pokrojone pomidory, ogórki, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam.

Chłodnik jest gotowy, podaję go dobrze schłodzony. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.