Nowe Przepisy

niedziela, 23 lipca 2017

Przepis na pyszną fasolkę szparagową z kurczakiem i pomidorami - którą możemy podać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami

przepis na fasolkę szparagową
Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować, pyszny przepis z fasolką szparagową. Tak przygotowaną fasolkę możemy podać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Jest bardzo smaczna, także polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania fasolki będziemy potrzebowali:

Garnek około 3,5 L lub większy

1 kg fasolki szparagowej
1 kg pomidorów
cebula około 250 g
1 duży strąk papryki czerwonej
1 papryczka chili
4 ząbki czosnku
do smaku sól, pieprz

filet z piersi kurczaka około 800 g
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki soli
4 łyżki oleju


Link do do filmu z przepisem: Fasolka szparagowa z piersią kurczaka


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki:

Dokładnie umytą i osuszoną pierś z kurczaka, kroję w nie za dużą kostkę. Przekładam do miseczki, dodaję przyprawy, olej i dokładnie mieszam. 
Tak przygotowaną pierś odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników.
Z umytej fasolki szparagowej odcinam końcówki i oczyszczam z włókien jeżeli są. Następnie fasolkę kroję na mniejsze kawałki o długości około 4 centymetrów.

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w nie za długie paseczki.
Oczyszczoną z nasionek papryczkę chili drobno kroję i dodaję do papryki.

Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.

Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było mi je obrać, wcześniej pomidory sparzyłam wrzątkiem), obrane pomidory kroję na mniejsze kawałki.

Składniki mam już pokrojone teraz przygotuję fasolkę:

Fasolkę obgotowuję w lekko osolonej wodzie. Do wody w której będę gotowała fasolkę, dodaję dwie szczypty soli. Następnie gdy woda się zagotuje, wsypuję fasolkę i od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuję około 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam.

Teraz na patelnię przekładam pokrojoną pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 20-25 minut.


W tym czasie gdy smaży się pierś, w dużym garnku na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez około 3 minuty. Następnie dodaję paprykę z papryczką chili i całość jeszcze smażę około 5 minut.

Następnie do garnka dodaję podgotowaną fasolkę szparagową, pomidory, dokładnie mieszam i całość duszę około 15 minut, pod przykryciem na niewielkim płomieniu.


Następnie dodaję usmażoną pierś z kurczaka, doprawiam solą i pieprzem, mieszam i jeszcze duszę pod przykryciem około 20-25 minut do miękkości fasolki. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszam.
Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Fasolka szparagowa z piersią kurczaka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.