Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować,
pyszny przepis z fasolką szparagową. Tak przygotowaną fasolkę
możemy podać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Jest bardzo
smaczna, także polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania fasolki będziemy potrzebowali:
Garnek około 3,5 L lub większy
1 kg fasolki szparagowej
1 kg pomidorów
cebula około 250 g
1 duży strąk papryki czerwonej
1 papryczka chili
4 ząbki czosnku
do smaku sól, pieprz
filet z piersi kurczaka około 800 g
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki soli
4
łyżki oleju
Link do do filmu z przepisem: Fasolka szparagowa z piersią kurczaka
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie
składniki:
Dokładnie umytą i osuszoną pierś z
kurczaka, kroję w nie za dużą kostkę. Przekładam do miseczki,
dodaję przyprawy, olej i dokładnie mieszam.
Tak przygotowaną pierś odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników.
Tak przygotowaną pierś odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników.
Z umytej fasolki szparagowej odcinam
końcówki i oczyszczam z włókien jeżeli są. Następnie fasolkę
kroję na mniejsze kawałki o długości około 4 centymetrów.
Oczyszczoną z nasionek papryczkę
chili drobno kroję i dodaję do papryki.
Cebulę kroję w kostkę, czosnek
drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
Pomidory obieram ze skórki (aby
łatwiej było mi je obrać, wcześniej pomidory sparzyłam
wrzątkiem), obrane pomidory kroję na mniejsze kawałki.
Składniki mam już pokrojone teraz
przygotuję fasolkę:
Fasolkę obgotowuję w lekko osolonej
wodzie. Do wody w której będę gotowała fasolkę, dodaję dwie
szczypty soli. Następnie gdy woda się zagotuje, wsypuję fasolkę i
od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuję około 3 minuty.
Następnie fasolkę odcedzam.
Teraz na patelnię przekładam
pokrojoną pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości
mięsa około 20-25 minut.
W tym czasie gdy smaży się pierś, w
dużym garnku na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażam cebulę razem
z czosnkiem przez około 3 minuty. Następnie dodaję paprykę z
papryczką chili i całość jeszcze smażę około 5 minut.
Następnie do garnka dodaję
podgotowaną fasolkę szparagową, pomidory, dokładnie mieszam i
całość duszę około 15 minut, pod przykryciem na niewielkim
płomieniu.
Następnie dodaję usmażoną pierś z
kurczaka, doprawiam solą i pieprzem, mieszam i jeszcze duszę pod
przykryciem około 20-25 minut do miękkości fasolki. Podczas
duszenia od czasu do czasu mieszam.
Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli
trzeba to doprawiam.
Fasolka szparagowa z piersią kurczaka
jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz