Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę
z kapustą pekińską i serem feta. Sałatka jest smaczna i idealnie
nadaje się do podania podczas grilla lub do obiadu. Można ją
również podać jako lekką kolację. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania sałatki będziemy
potrzebowali:
1 mała kapusta pekińska (około 500
g)
1 puszka 400 g kukurydzy
2 pomidory
1 papryka czerwona
1 duże awokado
około 20 szt. oliwek czarnych lub
zielonych
1 puszka 400 g fasoli czerwonej
1 kostka sera feta
na sos:
6 łyżek jogurtu naturalnego kremowego
6 łyżek serka homogenizowanego
naturalnego
3 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
do
smaku sól, pieprz biały lub czarny
Link do filmiku z przepisem: Sałatka z kapusty pekińskiej
Przygotowanie:
Umyte liście kapusty pekińskiej
drobno kroję (szatkuję).
Umyte pomidory kroję razem ze skórką
na mniejsze kawałki.
Umytą i oczyszczoną z gniazd
nasiennych paprykę, kroję w cienkie i nie za długie paseczki.
Oliwki kroję na mniejsze kawałki,
obrane awokado kroję w kostkę. Ser feta również kroję w drobną
kostkę.
Do miski przekładam wszystkie
składniki sałatki, dodaję wypłukaną i osączoną fasolkę
czerwoną, kukurydzę.
Teraz przygotuję sos:
Do jogurtu dodaję serek, pokrojony
drobno czosnek, dodaję sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i
całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę
i dokładnie mieszam.
Sałatkę najlepiej podawać nie długo
po przygotowaniu, ponieważ po jakimś czasie podchodzi wodą.
Sałatka z kapustą pekińską, serem
feta i awokado jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz