Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
kruche ciastka. Ciastka są bardzo pyszne, kruche i będą smakowały
każdemu dziecku, idealnie nadają się również do podania do
herbaty lub kawy. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania ciastek będziemy
potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie 2 blachy
ciastek
150 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
100 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
150 g masła lub margaryny (o
temperaturze pokojowej)
3 żółtka ugotowane na twardo (jajka
L)
otarta skórka z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
foremki do ciastek
Link do filmu z przepisem: Kruche ciastka
Przygotowanie:
Do miski przekładam wszystkie
składniki na ciasto, żółtka przecieram przez sitko. Ciasto
zagniatam w misce, tak żeby składniki się połączyły w jednolitą
masę. Następnie wykładam na blat i kilka razy zagniatam i formuję
kulkę.
Tak przygotowane ciasto zawijam w folię
spożywczą (możemy włożyć do woreczka) i wkładam na około 60
minut do lodówki.
Po 60 minutach:
Ciasto wykładam na blat lekko
podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 0,5 centymetra.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka i układam na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrawki ciasta zagniatam, zawijam w
folię spożywczą i wkładam do lodówki na czas pieczenia pierwszej
partii ciastek. Następnie je rozwałkuję i wykrawam kolejne
ciastka.
Pieczenie ciastek:
Blachę z ciastkami wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 170 stopni, na środkową półkę i piekę
około 18 minut, na lekko złoty kolor.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie
góra/dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone ciastka możemy posypać
cukrem pudrem.
Kruche ciasteczka są gotowe, można
się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Wyglądają na pyszne, a przepis na bardzo łatwy :) Z chęcią spróbuję.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się podoba.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam. Bardzo dziękuję za przepis. To są najlepsze ciasteczka na świecie. Delikatne, rozpływające się w ustach. Szczerze polecam. Pozdrawiam. Basia.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że przepis się przydał a ciasteczka smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Chciałabym Panią prosić o przepis na klasyczne kruche ciasteczka ale z użyciem surowych całych jajek lub samych żółtek. Moja Babcia robiła takie ciasteczka i nigdzie nie mogę trafić na przepis, który by je przypominał. Pozdrawiam. Basia 😄
OdpowiedzUsuńPostaram się zrobić jak najszybciej takie ciastka i umieścić na blogu.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam, zrobiłam dziś te ciastka z podwójnej porcji i słusznie bo wyszły pyszne, dziękuję za przepis, pozdrawiam Monika
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i ciesze się, że ciasteczka smakowały. Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
UsuńCiasteczka pyszne,piekłam już dwukrotnie. Pierwsze posypałam po upieczeniu cukrem pudrem,a drugie przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem i oprószyłam grubym cukrem kryształem. Trochę z tym zabawy,ale efekt godny polecenia. Pozdrawiam serdecznie - Halina K.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z cukrem i białkiem, musiały bardzo ładnie wyglądać. Dziękuję za miły komentarz i miło mi, że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Pierwsze ciasteczka które upiekłam z Pani przepisu wszystkim bardzo posmakowały. Bardzo łatwy przepis, szybko się je robi i bardzo ładnie pachną skórką cytrynową- dodałam troszkę więcej bo miałam jeszcze skórkę cytrynową w torebce. Mam pytanie czy tylko u mnie ciasto jest takie lepiące trudno się rozwałkowuje, a i ciastka zrobiłam odrobinę grubsze bo te cieńsze się kruszą.Pozdrawiam Monika
OdpowiedzUsuńJa dziś upiekłam i polałam czekoladową polewą. :)
OdpowiedzUsuńMmmmmm musiały być pyszne
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥