Nowe Przepisy

czwartek, 20 lipca 2017

Pyszne kruche ciastka – bez proszku do pieczenia

kruche ciastka przepis
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na kruche ciastka. Ciastka są bardzo pyszne, kruche i będą smakowały każdemu dziecku, idealnie nadają się również do podania do herbaty lub kawy. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciastek będziemy potrzebować:

Z podanych proporcji wyjdzie 2 blachy ciastek

150 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
100 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
150 g masła lub margaryny (o temperaturze pokojowej)
3 żółtka ugotowane na twardo (jajka L)
otarta skórka z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego

foremki do ciastek


Link do filmu z przepisem: Kruche ciastka


Przygotowanie:
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, żółtka przecieram przez sitko. Ciasto zagniatam w misce, tak żeby składniki się połączyły w jednolitą masę. Następnie wykładam na blat i kilka razy zagniatam i formuję kulkę.
Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą (możemy włożyć do woreczka) i wkładam na około 60 minut do lodówki.

Po 60 minutach:
Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 0,5 centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Skrawki ciasta zagniatam, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii ciastek. Następnie je rozwałkuję i wykrawam kolejne ciastka.

Pieczenie ciastek:
Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, na środkową półkę i piekę około 18 minut, na lekko złoty kolor.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu.


Upieczone ciastka możemy posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasteczka są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa    

13 komentarzy :

  1. Wyglądają na pyszne, a przepis na bardzo łatwy :) Z chęcią spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się podoba.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Witam. Bardzo dziękuję za przepis. To są najlepsze ciasteczka na świecie. Delikatne, rozpływające się w ustach. Szczerze polecam. Pozdrawiam. Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że przepis się przydał a ciasteczka smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  3. Chciałabym Panią prosić o przepis na klasyczne kruche ciasteczka ale z użyciem surowych całych jajek lub samych żółtek. Moja Babcia robiła takie ciasteczka i nigdzie nie mogę trafić na przepis, który by je przypominał. Pozdrawiam. Basia 😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się zrobić jak najszybciej takie ciastka i umieścić na blogu.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Witam, zrobiłam dziś te ciastka z podwójnej porcji i słusznie bo wyszły pyszne, dziękuję za przepis, pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo i ciesze się, że ciasteczka smakowały. Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  5. Ciasteczka pyszne,piekłam już dwukrotnie. Pierwsze posypałam po upieczeniu cukrem pudrem,a drugie przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem i oprószyłam grubym cukrem kryształem. Trochę z tym zabawy,ale efekt godny polecenia. Pozdrawiam serdecznie - Halina K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny pomysł z cukrem i białkiem, musiały bardzo ładnie wyglądać. Dziękuję za miły komentarz i miło mi, że przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  6. Pierwsze ciasteczka które upiekłam z Pani przepisu wszystkim bardzo posmakowały. Bardzo łatwy przepis, szybko się je robi i bardzo ładnie pachną skórką cytrynową- dodałam troszkę więcej bo miałam jeszcze skórkę cytrynową w torebce. Mam pytanie czy tylko u mnie ciasto jest takie lepiące trudno się rozwałkowuje, a i ciastka zrobiłam odrobinę grubsze bo te cieńsze się kruszą.Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dziś upiekłam i polałam czekoladową polewą. :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.