Nowe Przepisy

poniedziałek, 5 czerwca 2017

Ciasto z Rabarbarem pod Bezą

Ciasto z Rabarbarem pod Bezą
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto z rabarbarem pod bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, lekko winne dzięki rabarbarowi i proste w przygotowaniu. Mamy sezon na rabarbar więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm

400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 g masła lub margaryny – dobrze schłodzone
100 g cukru pudru
4 żółtka (jajka L)
3 łyżki śmietany (około 60 g) 12% lub 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

na bezę:
4 białka
120 g cukru kryształu (drobnego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
oraz
około 600 g rabarbaru
2 łyżki cukru kryształu


Link do filmu z przepisem: Ciasto z rabarbarem pod bezą


Przygotowanie:

Przed przygotowaniem ciasta, umyty rabarbar obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Następnie zasypuję cukrem, mieszam i odstawiam na czas przygotowania ciasta.

Teraz przygotuję ciasto:
Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, dodaję dobrze schłodzone masło i łączę ze sobą składniki dłońmi (tak aby powstały grudki podobne do kruszonki). Składniki możemy połączyć dłońmi, nożem lub mikserem.

Następnie dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam ciasto, ciasta nie zagniatam zbyt długo tylko do momentu połączenia się składników.


Z tak przygotowanego ciasta odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki. Większy kawałek do lodówki na około 40 minut, a mniejszy do zamrażalnika.

Po około 40 minutach:
Większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję na wielkość foremki do pieczenia, aby łatwiej było je rozwałkować blat podsypuję mąką.


Rozwałkowane ciasto przenoszę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyklejam równo dno. Następnie ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam.
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę 25 minut.
Podpieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i przygotowuję bezę.

Przygotowanie bezy i pieczenia ciasta z rabarbarem:
Białko ubijam prawie na sztywną pianę, następnie dodaję stopniowo cukier, cały czas miksując. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksuję – beza jest gotowa.

Na podpieczone ciasto kładę odsączony ze soku rabarbar, a na górę bezę.
Teraz wyjmuję mniejszy kawałek ciasta z zamrażalnika i ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję górę ciasta.


Ciasta wstawiam ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę jeszcze około 25 minut, na drugiej od dołu półce. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

Po 25 minutach wyłączam grzanie, uchylam drzwiczki i pozostawiam jeszcze ciasto w piekarniku na około 15 minut.

Następnie ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia, używam foremki rozpinanej i jest mi łatwo wyjąć, ale jeżeli używamy tradycyjnej foremki to możemy ciasto pozostawić w foremce i odstawić do wystudzenia.

Ciasto z rabarbarem pod bezą jest gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


6 komentarzy :

  1. Wygląda na bardzo smaczne. Jutro jadę do teściowej- może podzieli się rabarbarem i spróbuję także zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc życzę udanego wypieku i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥

      Usuń
  2. Ciasto super!! i byłam pewna ,że się uda bo z przepisów Pani zawsze wychodzą pyszności:)
    Pozdrawiam serdecznie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że ciasto się udało i smakowało, dziękuję bardzo za miły komentarz
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  3. Ciasto wyszło super. Kolejny udany przepis. Dziś ciasto będzie podane na imprezę imieninową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że ciasto się udało i mam nadzieję że gościom smakowało
      Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego z okazji imienin ♥ ♥ ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.