Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto z
rabarbarem pod bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, lekko winne dzięki
rabarbarowi i proste w przygotowaniu. Mamy sezon na rabarbar więc
polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania ciasta będziemy
potrzebować:
Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24
cm
400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
200 g masła lub margaryny – dobrze
schłodzone
100 g cukru pudru
4 żółtka (jajka L)
3 łyżki śmietany (około 60 g) 12%
lub 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
na bezę:
4 białka
120 g cukru kryształu (drobnego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
oraz
około 600 g rabarbaru
2 łyżki cukru kryształu
Link do filmu z przepisem: Ciasto z rabarbarem pod bezą
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem ciasta, umyty
rabarbar obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Następnie
zasypuję cukrem, mieszam i odstawiam na czas przygotowania ciasta.
Teraz przygotuję ciasto:
Na blat wysypuję mąkę, cukier puder,
proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, dodaję dobrze
schłodzone masło i łączę ze sobą składniki dłońmi (tak aby
powstały grudki podobne do kruszonki). Składniki możemy połączyć
dłońmi, nożem lub mikserem.
Następnie dodaję żółtka, śmietanę
i zagniatam ciasto, ciasta nie zagniatam zbyt długo tylko do momentu
połączenia się składników.
Z tak przygotowanego ciasta odcinam
około 1/4 ciasta. Oba kawałki zawijam w folię spożywczą i
wkładam do lodówki. Większy kawałek do lodówki na około 40
minut, a mniejszy do zamrażalnika.
Po około 40 minutach:
Większy kawałek ciasta wyjmuję z
lodówki i rozwałkowuję na wielkość foremki do pieczenia, aby
łatwiej było je rozwałkować blat podsypuję mąką.
Rozwałkowane ciasto przenoszę do
foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyklejam równo dno.
Następnie ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam.
Ciasto wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę 25
minut.
Podpieczone ciasto wyjmuję z
piekarnika i przygotowuję bezę.
Przygotowanie bezy i pieczenia ciasta z
rabarbarem:
Białko ubijam prawie na sztywną
pianę, następnie dodaję stopniowo cukier, cały czas miksując. Na
koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksuję
– beza jest gotowa.
Na podpieczone ciasto kładę odsączony
ze soku rabarbar, a na górę bezę.
Teraz wyjmuję mniejszy kawałek ciasta
z zamrażalnika i ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję
górę ciasta.
Ciasta wstawiam ponownie do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i piekę jeszcze około 25 minut, na drugiej
od dołu półce. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez
używania termoobiegu.
Po 25 minutach wyłączam grzanie,
uchylam drzwiczki i pozostawiam jeszcze ciasto w piekarniku na około
15 minut.
Następnie ciasto wyjmuję z foremki i
odstawiam do wystudzenia, używam foremki rozpinanej i jest mi łatwo
wyjąć, ale jeżeli używamy tradycyjnej foremki to możemy ciasto
pozostawić w foremce i odstawić do wystudzenia.
Ciasto z rabarbarem pod bezą jest
gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Wygląda na bardzo smaczne. Jutro jadę do teściowej- może podzieli się rabarbarem i spróbuję także zrobić. :)
OdpowiedzUsuńA więc życzę udanego wypieku i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥
UsuńCiasto super!! i byłam pewna ,że się uda bo z przepisów Pani zawsze wychodzą pyszności:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!
Cieszę się że ciasto się udało i smakowało, dziękuję bardzo za miły komentarz
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Ciasto wyszło super. Kolejny udany przepis. Dziś ciasto będzie podane na imprezę imieninową.
OdpowiedzUsuńMiło mi że ciasto się udało i mam nadzieję że gościom smakowało
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego z okazji imienin ♥ ♥ ♥
Witam ,,,chciałabym to ciasto upiec w większej blaszce to jaką proporcje zrobić,,,,
OdpowiedzUsuńA jakiej wielkości jest foremka
Usuń