Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszną i zdrową sałatkę z cieciorką i awokado. Sałatka jest
prosta i szybka w przygotowaniu, możemy ją podać jako samodzielne
danie na przykład na kolację lub zabrać do pracy jako drugie
śniadanie.
Do przygotowania sałatki będziemy
potrzebować:
1 puszka 400 g fasoli czerwonej
1 puszka 400 g kukurydzy
1 puszka 400 g cieciorki
1 puszka 400 g fasoli pinto
500 g pomidorków koktajlowych
2 awokado
1 papryka czerwona
mały pęczek natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku
około 2 łyżek soku z cytryny
4 łyżki oliwy lub oleju
do smaku sól, pieprz
Link do filmu z przygotowania: Sałatka z cieciorką
Przygotowanie:
Fasolę czerwoną, kukurydzę,
cieciorkę, fasolę pinto, przekładam na durszlak, płuczę pod
bieżącą wodą i osączam. Następnie przekładam do miski.
Umytą i osuszoną natkę pietruszki
siekam i dodaję do sałatki, czosnek drobniutko kroję i również
dodaję do sałatki.
Umyte pomidorki kroję na mniejsze
kawałki i dodaję do sałatki. Awokado przekrawam wzdłuż na pół,
usuwam pestkę i obieram ze skórki, następnie kroję w kostkę i
dodaję do sałatki.
Następnie do sałatki dodaję sok z
cytryny, oliwę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak
przygotowaną sałatkę odstawiam na około 60 minut aby przeszła
smakiem.
Sałatka z cieciorką i awokado jest
gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Prześlij komentarz