Nowe Przepisy

wtorek, 6 września 2016

Sałatka z Cieciorką Awokado i Pomidorkami Koktajlowymi

sałatka z cieciorką i awokado
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną i zdrową sałatkę z cieciorką i awokado. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, możemy ją podać jako samodzielne danie na przykład na kolację lub zabrać do pracy jako drugie śniadanie.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować:
1 puszka 400 g fasoli czerwonej
1 puszka 400 g kukurydzy
1 puszka 400 g cieciorki
1 puszka 400 g fasoli pinto
500 g pomidorków koktajlowych
2 awokado
1 papryka czerwona
mały pęczek natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku
około 2 łyżek soku z cytryny
4 łyżki oliwy lub oleju
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z cieciorką



Przygotowanie:
Fasolę czerwoną, kukurydzę, cieciorkę, fasolę pinto, przekładam na durszlak, płuczę pod bieżącą wodą i osączam. Następnie przekładam do miski.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do pozostałych składników.

Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekam i dodaję do sałatki, czosnek drobniutko kroję i również dodaję do sałatki.
Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i obieram ze skórki, następnie kroję w kostkę i dodaję do sałatki.


Następnie do sałatki dodaję sok z cytryny, oliwę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 60 minut aby przeszła smakiem.
Sałatka z cieciorką i awokado jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa



Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.