Nowe Przepisy

wtorek, 6 września 2016

Ptysie z Bitą Śmietaną - Przepis na Ptysie

Przepis na ptysie
Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem na pyszne domowe ptysie z bitą śmietaną. Ptysie mogą się wydawać że są trudne do przygotowania w domu ale wcale tak nie jest i można je bardzo szybko zrobić. Polecam wypróbować przepis na ptysie.

Do przygotowania ptysi będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 15 ptysi

na ciasto :
180 g mąki pszennej ( typ 450, 500 lub 550)
250 ml wody
80 g masła
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

na bitą śmietanę:
500 ml śmietany 30% lub 36%
100 g cukry pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 opakowania śmietan fix po 9g


Link do filmu z przygotowania: Ptysie z bitą śmietaną



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto na ptysie:
Do mąki dodaję sól oraz proszek do pieczenia.
Do garnka wlewam wodę i dodaję masło, następnie garnek stawiam na gazie i zagotowuję tak żeby masło się rozpuściło.
Gdy woda z masłem się zagotuje, dodaję stopniowo mąkę i mieszam (garnek cały czas mam na gazie). Ciasto tak długo podgrzewam i mieszam aż stanie się gładkie i bez grudek mąki.


Gotowe ciasto odstawiam do wystudzenia, tak żeby miała temperaturę niższą niż 40 stopni aby białko z jajek nie ścięło się podczas dodawania.
Do letniego ciasta dodaję po jednym jajku i dokładnie mieszam drewnianą łyżką aż jajko wchłonie w ciasto i dodaję kolejne jajko, ciasto możemy mieszać łyżką lub mikserem.


Formowanie ptysi i pieczenie:
Z tak przygotowanego ciasta formuję ptysie, ciasto możemy nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Pomiędzy ptysiami pozostawiam po kilka centymetrów wolnego miejsca, ponieważ podczas pieczenia wyrosną.


Blachę z ptysiami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 33 minut, na mocno złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Taka uwaga, aby podczas pierwszych 20 minut nie otwierać piekarnika ponieważ ptysie mogą opaść. Upieczone ptysie odstawiam do wystudzenia.


Przygotowanie bitej śmietany:
Dobrze schłodzoną śmietanę przelewam do miski i przez chwilę ubijam. Następnie cały czas ubijając dodaję śmietan fix, cukier waniliowy oraz stopniowo cukier puder. Ubijam kilka minut tak żeby śmietana ładnie się ubiła.


Końcowe przygotowanie ptysi:
Z wystudzonych ptysi odcinam nożem górę na wysokości 2/3 ptysia. Do środka nakładam bitą śmietanę (bitą śmietanę możemy nałożyć łyżką lub rękawem cukierniczym) i na górę kładę odcięty kawałek ptysia. Ptysie możemy oprószyć cukrem pudrem – ptysie są gotowe.


Ptysie z bitą śmietaną są gotowe, przechowuje je w lodówce. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa    
Ptyś

5 komentarzy :

  1. Robiłam kiedyś ptysie z innego przepisu i były bardzo smaczne, jednak ich wygląd pozostawiał wiele do życzenia, bo ciasto na blaszkę nakładałam łyżką. Ma Pani, Pani Ewo, jakiś sposób na to, by nakładane bez użycia szprycy i tym podobnych urządzeń również wychodziły ładne?

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda ptysie nakładane łyżką nie są tak piękne jak wyciskane ale są równie smaczne. Jedynie co przychodzi mi do głowy to wziąć woreczek (sztywny) najlepiej spożywczy do mrożenia, odciąć jeden rożek, nałożyć ciasto i wyciskać.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
    2. Uwaga Babcia Ewa gotuje22 października 2016 16:46

      Witam! Bardzo proszę podpowiedzieć mi gdzie mogę kupić rękaw do ciasta ptysiowego. Z góry dziękuję za odpowiedz.

      Usuń
    3. Trzeba szukać w sklepach gospodarstwa domowego tam gdzie są foremki dopieczenia, talerze, garnki, lub poszukać w internecie. Ja osobiście swój worek sama uszyłam.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.