Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem
na pyszne domowe ptysie z bitą śmietaną. Ptysie mogą się wydawać
że są trudne do przygotowania w domu ale wcale tak nie jest i można
je bardzo szybko zrobić. Polecam wypróbować przepis na
ptysie.
Do przygotowania ptysi będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 15
ptysi
na ciasto :
180 g mąki pszennej ( typ 450, 500 lub
550)
250 ml wody
80 g masła
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na bitą śmietanę:
500 ml śmietany 30% lub 36%
100 g cukry pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2
opakowania śmietan fix po 9g
Link do filmu z przygotowania: Ptysie z bitą śmietaną
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto na ptysie:
Do mąki dodaję sól oraz proszek do
pieczenia.
Do garnka wlewam wodę i dodaję masło,
następnie garnek stawiam na gazie i zagotowuję tak żeby masło się
rozpuściło.
Gdy woda z masłem się zagotuje,
dodaję stopniowo mąkę i mieszam (garnek cały czas mam na gazie).
Ciasto tak długo podgrzewam i mieszam aż stanie się gładkie i bez
grudek mąki.
Gotowe ciasto odstawiam do wystudzenia, tak żeby miała
temperaturę niższą niż 40 stopni aby białko z jajek nie ścięło
się podczas dodawania.
Do letniego ciasta dodaję po jednym
jajku i dokładnie mieszam drewnianą łyżką aż jajko wchłonie w
ciasto i dodaję kolejne jajko, ciasto możemy mieszać łyżką lub
mikserem.
Formowanie ptysi i pieczenie:
Z tak przygotowanego ciasta formuję
ptysie, ciasto możemy nakładać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Pomiędzy
ptysiami pozostawiam po kilka centymetrów wolnego miejsca, ponieważ
podczas pieczenia wyrosną.
Blachę z ptysiami wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę
około 33 minut, na mocno złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Taka uwaga, aby podczas pierwszych 20
minut nie otwierać piekarnika ponieważ ptysie mogą opaść.
Upieczone ptysie odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie bitej śmietany:
Dobrze schłodzoną śmietanę
przelewam do miski i przez chwilę ubijam. Następnie cały czas
ubijając dodaję śmietan fix, cukier waniliowy oraz stopniowo
cukier puder. Ubijam kilka minut tak żeby śmietana ładnie się
ubiła.
Końcowe przygotowanie ptysi:
Z wystudzonych ptysi odcinam nożem
górę na wysokości 2/3 ptysia. Do środka nakładam bitą śmietanę
(bitą śmietanę możemy nałożyć łyżką lub rękawem
cukierniczym) i na górę kładę odcięty kawałek ptysia. Ptysie
możemy oprószyć cukrem pudrem – ptysie są gotowe.
Ptysie z bitą śmietaną są gotowe,
przechowuje je w lodówce. Życzę smacznego.
Pysznie wyglądają :) Pycha !!!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś ptysie z innego przepisu i były bardzo smaczne, jednak ich wygląd pozostawiał wiele do życzenia, bo ciasto na blaszkę nakładałam łyżką. Ma Pani, Pani Ewo, jakiś sposób na to, by nakładane bez użycia szprycy i tym podobnych urządzeń również wychodziły ładne?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
To prawda ptysie nakładane łyżką nie są tak piękne jak wyciskane ale są równie smaczne. Jedynie co przychodzi mi do głowy to wziąć woreczek (sztywny) najlepiej spożywczy do mrożenia, odciąć jeden rożek, nałożyć ciasto i wyciskać.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam! Bardzo proszę podpowiedzieć mi gdzie mogę kupić rękaw do ciasta ptysiowego. Z góry dziękuję za odpowiedz.
UsuńTrzeba szukać w sklepach gospodarstwa domowego tam gdzie są foremki dopieczenia, talerze, garnki, lub poszukać w internecie. Ja osobiście swój worek sama uszyłam.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Zrobiłam wszystko jak w przepisie i wyszły zdecydowanie za płynne :/ wszystkie wzorki sie zlały. Czy nie ma jakiegoś błędu w przepisie?
OdpowiedzUsuńNa pewno nie ma błędu w przepisie (robiłam to ciasto dziesiątki razy), widocznie dała Pani inne proporcje. Proszę poczytać komentarze na youtube wielu osobom ciasto jak i ptysie wychodzą.
UsuńWitam, Pani Ewo robiłam dziś pierwszy raz ptysie wyszly pyszne z tego przepisu.Miałam małą przygodę bo mi pękł worek i musiałam nakładać łyżką. To kolejny dobry przepis z Pani bloga.Dziękuję Edyta.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ptysie się udały i smakowały. Bardzo dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia 💖
Usuń