Nowe Przepisy

sobota, 24 września 2016

Czerwona Soczewica z Papryką - Danie Wegetariańskie

Przepis na czerwoną soczewicą
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną soczewicę z papryką bez mięsa. Danie jest bardzo smaczne i zdrowe, polecam wypróbować przepis .

Do przygotowania soczewicy będziemy potrzebować:
400 g soczewicy czerwonej
1 duża czerwona papryka
1 duża żółta lub zielona papryka
około 600 g pomidorów
3 łyżki usiekanej natki pietruszki
1 cebula (około 120 g)
2 duże ząbki czosnku
1 papryczka chili lub ostra papryka mielona
2 listki laurowe
2/3  łyżeczki cząbru
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia

około 800 ml wody do ugotowania soczewicy


Link do filmu z przygotowania: Soczewica z papryką




Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki:
Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę, papryczkę chili oczyszczam  z nasionek,  kroję  drobniutko i dodaję do papryki.
Sparzone wrzątkiem pomidory obieram ze skórki, następnie przekrawam wzdłuż na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.



Gotowanie soczewicy:
Do garnka wlewam około 800 ml wody, dodaję listki laurowe, dwie średnie szczypty soli. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję. W tym czasie soczewicę przekładam na sito i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą.
Do gotującej się wody dodaję wypłukaną soczewicę i gotuję około 7 minut do miękkości (należy sprawdzić ile ma się gotować soczewica na opakowaniu, ponieważ czas gotowania może się różnić w zależności od producenta). Po ugotowaniu zakręcam gaz, wyjmuję listki laurowe i je wyrzucam.


Przygotowanie pozostałych składników:
Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez kilka minut cebulę razem z czosnkiem, tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję do  cebuli paprykę z chili i smażę jeszcze około 15 minut, do miękkości papryki.
Następnie dodaję pomidory, cząber, doprawiam solą, pieprzem i jeszcze duszę około 5 minut.


Końcowe przygotowanie soczewicy:
Do ugotowanej soczewicy dodaję podsmażone składniki z patelni, dodaję natkę pietruszki, mieszam i jeszcze całość gotuję około 5 minut. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – soczewica jest gotowa.


Soczewica z papryką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa



Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.