Nowe Przepisy

piątek, 23 września 2016

Przepis na Naleśniki z Serem

przepis na naleśniki z serem
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszne naleśniki z serem. Naleśniki możemy również podać z dżemem lub innym farszem. Wiem że naleśniki to chyba każdy umie robić ale jeżeli ktoś jeszcze nie robił lub robił z innego ciasta to polecam wypróbować mój przepis.

Do przygotowania naleśników będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 6 naleśników

na ciasto:
200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
400 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

na farsz serowy ale naleśniki można podać z dżemem lub innym nadzieniem:
300 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego)
około 4 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego
około 2 łyżek cukru ilość cukru to kwestia gustu
1 łyżeczka cukru waniliowego
dodatkowo do sera  możemy dodać rodzynki

olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Naleśniki z serem




Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto na naleśniki:
Do miski przesypuję mąkę, dodaję cukier waniliowy, szczyptę soli, jajka oraz mleko. Składniki mieszam ze sobą mikserem przez chwilę tak żeby nie było grudek mąki. Ciasto możemy również wymieszać łyżka lub rózgą. Tak przygotowane ciasto gdy nie ma grudek odstawiam na około  30 minut.

W tym czasie przygotuję farsz serowy do naleśników:
Twaróg przekładam do miseczki i rozdrabniam widelcem, następnie dodaję jogurt naturalny (ilość jogurtu zależy od tego jak wilgotny mam ser, ja dodaję około 4 łyżek, ser nie powinien być zbyt rzadki ale też nie suchy po dodaniu jogurtu, w konsystencji powinien przypominać pastę na kanapki  ). Dodaję cukier waniliowy, cukier (ilość cukru zależy od tego jak słodki chcemy ser) i całość dokładnie mieszam, po wymieszaniu możemy dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać – ser jest gotowy.

Po 30 minutach, smażenie naleśników:
Na patelni rozgrzewam nie wielką ilość oleju, na gorącą patelnię nakładam jedną chochelkę ciasta, rozprowadzam równo po patelni i smażę przez chwilę na jasno złoty kolor. Następnie przewracam na drugą stronę i również smażę na jasno złoty kolor.  Po usmażeniu naleśniki układam na talerzu.


Na naleśniki nakładam ser i równo rozsmarowuję nożem, naleśniki możemy złożyć tak jak chusteczkę lub zwinąć w rulonik.


Tak przygotowane naleśniki obsmażam na rozgrzanym tłuszczu na patelni (na maśle lub oleju), z każdej strony na mocno złoty kolor.
Naleśniki po obsmażeniu możemy posypać cukrem pudrem i od razu podawać.


Naleśniki z serem są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


6 komentarzy :

  1. podgrzewane na patelni tak jak robiła to moja mama, pycha :) też tak robiłam do czasu jak dzieci życzyły sobie naleśniki z prażonymi jabłkami i ser poszedł w odstawkę. do sera mama dawała surowe żółtko i ewentualnie kapeńka mleka i oczywiście cukier i cukier waniliowy, ale wtedy nie było jogurtów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z żółtkiem również robiłam masę serową jest bardzo pyszna do naleśników ale pokazałam masę bez żółtka :) Z dziećmi nie ma lekko trzeba się do nich dostosować a nie na odwrót:).
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Czy odstawienie ciasta na 30 min jest konieczne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dzięki temu ciasto na naleśniki ma inną konsystencję.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Właśnie upieklam pyszne z twojego przepisu są takie idelane przepis którego szukałam super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że naleśniki smakowały
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.