Chciałabym zaproponować przepis na pyszne naleśniki z serem. Naleśniki możemy również podać z dżemem lub innym farszem. Wiem że naleśniki to chyba każdy umie robić ale jeżeli ktoś jeszcze nie robił lub robił z innego ciasta to polecam wypróbować mój przepis.
Do przygotowania naleśników będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 6 naleśników
na ciasto:
200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
400 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
na farsz serowy ale naleśniki można podać z dżemem lub innym nadzieniem:
300 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego)
około 4 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego
około 2 łyżek cukru ilość cukru to kwestia gustu
1 łyżeczka cukru waniliowego
dodatkowo do sera możemy dodać rodzynki
olej do smażenia
Link do filmu z przygotowania: Naleśniki z serem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto na naleśniki:
Do miski przesypuję mąkę, dodaję cukier waniliowy, szczyptę soli, jajka oraz mleko. Składniki mieszam ze sobą mikserem przez chwilę tak żeby nie było grudek mąki. Ciasto możemy również wymieszać łyżka lub rózgą. Tak przygotowane ciasto gdy nie ma grudek odstawiam na około 30 minut.
Twaróg przekładam do miseczki i rozdrabniam widelcem, następnie dodaję jogurt naturalny (ilość jogurtu zależy od tego jak wilgotny mam ser, ja dodaję około 4 łyżek, ser nie powinien być zbyt rzadki ale też nie suchy po dodaniu jogurtu, w konsystencji powinien przypominać pastę na kanapki ). Dodaję cukier waniliowy, cukier (ilość cukru zależy od tego jak słodki chcemy ser) i całość dokładnie mieszam, po wymieszaniu możemy dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać – ser jest gotowy.
Na patelni rozgrzewam nie wielką ilość oleju, na gorącą patelnię nakładam jedną chochelkę ciasta, rozprowadzam równo po patelni i smażę przez chwilę na jasno złoty kolor. Następnie przewracam na drugą stronę i również smażę na jasno złoty kolor. Po usmażeniu naleśniki układam na talerzu.
Naleśniki po obsmażeniu możemy posypać cukrem pudrem i od razu podawać.
Pozdrawiam Babcia Ewa
podgrzewane na patelni tak jak robiła to moja mama, pycha :) też tak robiłam do czasu jak dzieci życzyły sobie naleśniki z prażonymi jabłkami i ser poszedł w odstawkę. do sera mama dawała surowe żółtko i ewentualnie kapeńka mleka i oczywiście cukier i cukier waniliowy, ale wtedy nie było jogurtów
OdpowiedzUsuńZ żółtkiem również robiłam masę serową jest bardzo pyszna do naleśników ale pokazałam masę bez żółtka :) Z dziećmi nie ma lekko trzeba się do nich dostosować a nie na odwrót:).
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy odstawienie ciasta na 30 min jest konieczne ?
OdpowiedzUsuńTak, dzięki temu ciasto na naleśniki ma inną konsystencję.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Właśnie upieklam pyszne z twojego przepisu są takie idelane przepis którego szukałam super
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że naleśniki smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Naleśniki palce lizać.Zrobiłam z podwójnej porcji i wprawdzie nie z serem ale z dżemem czereśniowym i morelowym z własnej roboty. Mąż zjadł 10 sztuk ;) Dzieci uwielbiają cukrem pudrem więc wcinały w takiej postaci.Dziękuje za przepis. Jutro zrobię placuszki z borówkami.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że naleśniki smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią, męża oraz dzieci ♥ ♥ ♥
bardzo dobry przepis, muszę koniecznie wypróbować
OdpowiedzUsuńPolecam, naleśniki są bardzo smaczne. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia 💖
UsuńDziś zrobiłam pychotka
OdpowiedzUsuń