Nowe Przepisy

środa, 31 sierpnia 2016

Paprykarz z Mięsem Wieprzowym

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny paprykarz z mięsem wieprzowym, tak przygotowany paprykarz możemy podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania będziemy potrzebować:

około 500 g mięsa wieprzowego
sok z połowy cytryny (około 30 ml)
duża szczypta cząbru
duża szczypta tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
2 szczypty pieprzu

2 duże papryki czerwone
600 g pomidorów
1 cebula (około 120 g)
2 ząbki czosnku
4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
lub śmietany 12% lub 18%
1 łyżka usiekanego koperku
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
1 łyżka usiekanego szczypiorku
2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
1 łyżeczka papryki słodkiej
duża szczypt papryki ostrej
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia
1/2 szklanki wody (około 125 ml)


Link do filmu z przygotowania: Paprykarz z mięsem wieprzowym



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję mięso:
Umyte i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę i przekładam do miski. Następnie dodaję cząber, tymianek, majeranek, pieprz, sok z cytryny i dokładnie mieszam. Miskę z mięsem wstawiam do lodówki na około 60 minut.


W tym czasie gdy marynuje się mięso przygotuję pozostałe składniki:
Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w nie za długie i cienkie paseczki.
Pomidory obieram ze skórki, aby łatwiej było mi je obrać wcześniej je sparzyłam wrzątkiem. Obrane pomidory przekrawam wzdłuż na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.



Po 60 minutach:
Mięso przekładam na talerz lub tackę i oprószam z każdej strony połową mąki (1 łyżką), następnie na patelni rozgrzewam mocno olej i smażę mięso przez około 5 minut, podsmażone mięso zdejmuję z patelni.



Na pozostałym tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez około 3 minuty. Do zeszklonej cebuli dodaję paprykę i całość smażę jeszcze około 10 minut.


Następnie dodaję pomidory, podsmażone mięso, wodę, połowę zieleniny, paprykę słodką, ostrą, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Całość duszę pod przykryciem około 25 minut do miękkości składników, od czasu do czasu mieszam.


W międzyczasie przygotuję jogurt do zabielenia:
Do miseczki wlewam około 4 -5 łyżek zimnej wody, dodaję pozostałą mąkę (około 1 łyżkę) i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek. Następnie dodaję jogurt lub śmietanę i dokładnie mieszam.
Gdy składniki są już miękkie dodaję wymieszaną mąkę z jogurtem, dodaję pozostałą zieleninę, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam i jeszcze duszę około 3 minut. Przed zakręceniem gazu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – paprykarz jest gotowy.


Paprykarz jest gotowy, można podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.