Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny
paprykarz z mięsem wieprzowym, tak przygotowany paprykarz możemy
podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Polecam wypróbować
przepis.
Do przygotowania będziemy potrzebować:
około 500 g mięsa wieprzowego
sok z połowy cytryny (około 30 ml)
duża szczypta cząbru
duża szczypta tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
2 szczypty pieprzu
2 duże papryki czerwone
600 g pomidorów
1 cebula (około 120 g)
2 ząbki czosnku
4 łyżki jogurtu naturalnego typu
greckiego
lub śmietany 12% lub 18%
1 łyżka usiekanego koperku
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
1 łyżka usiekanego szczypiorku
2 łyżki mąki pszennej lub
kukurydzianej
1 łyżeczka papryki słodkiej
duża szczypt papryki ostrej
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia
1/2 szklanki wody (około 125 ml)
Link do filmu z przygotowania:
Paprykarz z mięsem wieprzowym
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję mięso:
Umyte i osuszone mięso kroję w nie za
dużą kostkę i przekładam do miski. Następnie dodaję cząber,
tymianek, majeranek, pieprz, sok z cytryny i dokładnie mieszam.
Miskę z mięsem wstawiam do lodówki na około 60 minut.
W tym czasie gdy marynuje się mięso
przygotuję pozostałe składniki:
Cebulę kroję w drobną kostkę,
czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Umytą i oczyszczoną
z gniazd nasiennych paprykę kroję w nie za długie i cienkie
paseczki.
Pomidory obieram ze skórki, aby
łatwiej było mi je obrać wcześniej je sparzyłam wrzątkiem.
Obrane pomidory przekrawam wzdłuż na pół, usuwam zgrubienie od
łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.
Po 60 minutach:
Mięso przekładam na talerz lub tackę
i oprószam z każdej strony połową mąki (1 łyżką), następnie
na patelni rozgrzewam mocno olej i smażę mięso przez około 5
minut, podsmażone mięso zdejmuję z patelni.
Na pozostałym tłuszczu ze smażenia
mięsa podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez około 3 minuty. Do
zeszklonej cebuli dodaję paprykę i całość smażę jeszcze około
10 minut.
Następnie dodaję pomidory, podsmażone
mięso, wodę, połowę zieleniny, paprykę słodką, ostrą,
doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Całość duszę pod
przykryciem około 25 minut do miękkości składników, od czasu do
czasu mieszam.
W międzyczasie przygotuję jogurt do
zabielenia:
Do miseczki wlewam około 4 -5 łyżek
zimnej wody, dodaję pozostałą mąkę (około 1 łyżkę) i
dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek. Następnie dodaję
jogurt lub śmietanę i dokładnie mieszam.
Gdy składniki są już miękkie dodaję
wymieszaną mąkę z jogurtem, dodaję pozostałą zieleninę,
doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam i jeszcze duszę około
3 minut. Przed zakręceniem gazu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to
doprawiam solą i pieprzem – paprykarz jest gotowy.
Paprykarz jest gotowy, można podawać
z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz