Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować bardzo szybki
i prosty w przygotowaniu sos chrzanowy z jabłkiem. Sos jest bardzo
smaczny i idealnie nadaje się do podania z mięsem, wędlinami lub
jajkami, można również nim posmarować kanapki. Dodatkowo sos
możemy przygotować dwu kolorowy, dodając do części sosu ćwikłę,
sos z ćwikłą jest również bardzo smaczny a dodatkowo na stole
bardzo ładnie się prezentuje. Także jeżeli ktoś jeszcze nie
robił takiego sosu to polecam wypróbować przepis.
Będziemy potrzebować:
100 g startego chrzanu ze słoika lub
świeżego (około 4 łyżki z górką)
250 g śmietany kwaśnej 12% lub 18%
(około 8 łyżek)
1 jabłko (około 150 g przed obraniem)
do smaku:
2 łyżeczki soku z cytryny
2 szczypty cukru kryształ
2 szczypty soli
jeżeli chcemy zabarwić sos na
czerwono to dodajemy ćwikłę
Link do filmu z przygotowania: Sos chrzanowy z jabłkiem
Przygotowanie:
- Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o średnich oczkach.
- Do śmietany dodaję chrzan (jeżeli chcemy uzyskać łagodniejszy sos to dodajemy mniej chrzanu), jabłko, sok z cytryny, sól, cukier i całość dokładnie mieszam.
- Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos chrzanowy jest gotowy.
- Jeżeli chcemy to część sosu możemy zabarwić na kolor czerwony ćwikłą, do kilku łyżek sosu chrzanowego dodaję 2-3 łyżeczki ćwikły i dokładnie mieszam – sos czerwony jest gotowy.
Sos chrzanowy z jabłkiem jest gotowy,
można podawać. Życzę smacznego.
Prześlij komentarz