Nowe Przepisy

niedziela, 20 marca 2016

Sos Chrzanowy z Jabłkiem – Biały lub Czerwony

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować bardzo szybki i prosty w przygotowaniu sos chrzanowy z jabłkiem. Sos jest bardzo smaczny i idealnie nadaje się do podania z mięsem, wędlinami lub jajkami, można również nim posmarować kanapki. Dodatkowo sos możemy przygotować dwu kolorowy, dodając do części sosu ćwikłę, sos z ćwikłą jest również bardzo smaczny a dodatkowo na stole bardzo ładnie się prezentuje. Także jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sosu to polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

100 g startego chrzanu ze słoika lub świeżego (około 4 łyżki z górką)
250 g śmietany kwaśnej 12% lub 18% (około 8 łyżek)
1 jabłko (około 150 g przed obraniem)
do smaku:
2 łyżeczki soku z cytryny
2 szczypty cukru kryształ
2 szczypty soli

jeżeli chcemy zabarwić sos na czerwono to dodajemy ćwikłę


Link do filmu z przygotowania: Sos chrzanowy z jabłkiem



Przygotowanie:
  1. Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o średnich oczkach.
  2. Do śmietany dodaję chrzan (jeżeli chcemy uzyskać łagodniejszy sos to dodajemy mniej chrzanu), jabłko, sok z cytryny, sól, cukier i całość dokładnie mieszam.
  3. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos chrzanowy jest gotowy.
  4. Jeżeli chcemy to część sosu możemy zabarwić na kolor czerwony ćwikłą, do kilku łyżek sosu chrzanowego dodaję 2-3 łyżeczki ćwikły i dokładnie mieszam – sos czerwony jest gotowy.
Sos chrzanowy z jabłkiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam serdecznie  





Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.