Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszną babkę cytrynową udekorowaną lukrem, babkę możemy
również udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Babka
jest bardzo pyszna, puszysta, prosta i szybka w przygotowaniu. Jeżeli
ktoś jeszcze nie zdecydował się jaki przepis wybrać aby upiec
babkę cytrynową to może się skusi na mój przepis i go wypróbuje.
Będziemy
potrzebować:
użyłam
foremki z kominkiem o średnicy 22 cm
240 g mąki
pszennej (typ 450, 500 lub 550)
180 g mąki
ziemniaczanej
180 g
cukru pudru
180 g
masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
6 jajek
rozdzielone żółtka od białek
120 g
śmietany 12% lub 18%
otarta
skórka z 1 cytryny (1 łyżka)
sok
wyciśnięty z jednej cytryny (50 ml)
2 łyżeczki
cukru waniliowego
2,5
łyżeczki proszku do pieczenia
Link do
filmu z przygotowania: Babka cytrynowa
Przygotowanie :
Babkę cytrynową możemy przygotować
w makutrze, mikserem lub robotem, proces przygotowania w każdym
przypadku jest taki sam. Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę
miksera.
- Do miski daję masło, cukier i miksuję na puszystą masę.
- Następnie dodaję po jednym żółtku i miksuję, gdy żółtko połączy się z masą dodaję kolejne.
- Po żółtkach dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując.
- Gdy śmietana połączy się z ciastem dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną cały czas miksując.
- Na koniec do ciasta dodaję skórkę z cytryny, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję.
- Teraz ubijam białka na sztywną pianę i dodaję do ciasta. Całość jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby piana połączyła się z ciastem.
- Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem.
- Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę.
- Babkę piekłam około 60 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
- Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 45 minutach – i nadal piec dzięki przykryciu bardziej nie powinna zbrązowieć.
- Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona.
- Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia – zimną babkę udekoruję lukrem lub polewą czekoladową, można również oprószyć cukrem pudrem. Jeżeli przygotowujemy polewę czekoladową to wystarczy przygotować z połowy porcji podanej w przepisie na pewno wystarczy do udekorowania babki.
- Po udekorowaniu babkę odstawiam aby polewa lub lukier zastygł.
Babka cytrynowa jest gotowa, można
podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pani Ewo, babka wyszła przepyszna. Dziękuję za wspaniały przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Pani Ewo, śliczna ta baba :) Ale czy jest to jeden z tych wilgotnych czy raczej suchych wypieków?
OdpowiedzUsuńP.S. Życzę błogosławionych Świąt Wielkanocnych :)
Pani Ewo mam pytanie dla czego piecze się ciasta funkcji grzalka dolna i górna. Pytam bo zawsze piekłam ciasta na dolnej grzałce i dlugo sie piekly. Robilam zle Pani Ewo?Gorąco Panią pozdrawiam .Kamila z Krakowa
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś piekłam tylko na grzaniu dolnym (bo miałam piekarnik na gaz i tylko dolny palnik), teraz że mam piekarnik na grzałki, to używam górnej i dolnej. W pieczeniu nie zauważyłam jakiejś znaczącej różnicy, ciasta wychodzą takie same. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńBabciu Ewo babka cytrynowa wg Pani przepisu jest wyśmienita!!!!!! Drugi rok z rzędu zagości na naszym wielkanocnym stole. Gorąco polecam ten przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że przepis się przydaje i babka udaje. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
UsuńNie polecam ogromny zakalec...
OdpowiedzUsuńMoże to nie wina przepisu?
Usuń