Nowe Przepisy

czwartek, 24 marca 2016

Babka Cytrynowa Lukrowana

Babka Cytrynowa Lukrowana
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną babkę cytrynową udekorowaną lukrem, babkę możemy również udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Babka jest bardzo pyszna, puszysta, prosta i szybka w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie zdecydował się jaki przepis wybrać aby upiec babkę cytrynową to może się skusi na mój przepis i go wypróbuje.

Będziemy potrzebować:
użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm

240 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
180 g mąki ziemniaczanej
180 g cukru pudru
180 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
6 jajek rozdzielone żółtka od białek
120 g śmietany 12% lub 18%
otarta skórka z 1 cytryny (1 łyżka)
sok wyciśnięty z jednej cytryny (50 ml)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Link do filmu z przygotowania: Babka cytrynowa



Przygotowanie :
Babkę cytrynową możemy przygotować w makutrze, mikserem lub robotem, proces przygotowania w każdym przypadku jest taki sam. Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę miksera.
  1. Do miski daję masło, cukier i miksuję na puszystą masę.
  2. Następnie dodaję po jednym żółtku i miksuję, gdy żółtko połączy się z masą dodaję kolejne.

  3. Po żółtkach dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując.
  4. Gdy śmietana połączy się z ciastem dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną cały czas miksując.

  5. Na koniec do ciasta dodaję skórkę z cytryny, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję.
  6. Teraz ubijam białka na sztywną pianę i dodaję do ciasta. Całość jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby piana połączyła się z ciastem.


Pieczenie babki cytrynowej:
  1. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem.
  2. Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę.

  3. Babkę piekłam około 60 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
  4. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 45 minutach – i nadal piec dzięki przykryciu bardziej nie powinna zbrązowieć.

  5. Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona.

  6. Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia – zimną babkę udekoruję lukrem lub polewą czekoladową, można również oprószyć cukrem pudrem. Jeżeli przygotowujemy polewę czekoladową to wystarczy przygotować z połowy porcji podanej w przepisie na pewno wystarczy do udekorowania babki.
  7. Po udekorowaniu babkę odstawiam aby polewa lub lukier zastygł.
Babka cytrynowa jest gotowa, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 







2 komentarze :

  1. Pani Ewo, babka wyszła przepyszna. Dziękuję za wspaniały przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Ewo, śliczna ta baba :) Ale czy jest to jeden z tych wilgotnych czy raczej suchych wypieków?
    P.S. Życzę błogosławionych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.