Nowe Przepisy

piątek, 18 marca 2016

Jak Przygotować Zakwas na Żurek

Witam serdecznie
Zakwas na żurek możemy kupić gotowy w sklepie lub przygotować samej/mu w domu, wcale nie jest to trudne a jaka satysfakcja że żurek lub biały barszcz na Wielkanocnym stole jest przygotowany z własnego zakwasu:). Jest wiele przepisów na zakwas na żurek ale może akurat komuś spodoba się mój i przygotuje według mojego przepisu.

Będziemy potrzebować:

1 szklanka mąki żytniej (około 150 g)
3 szklanki przegotowanej letniej wody (750 ml)
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego

słoik
ściereczka lub ręcznik papierowy


Link do filmu z przygotowania: Zakwas na żurek




Przygotowanie:
  1. Czosnek kroję na mniejsze kawałki i daję do słoika, dodaję ziele angielskie, listki laurowe.
  2. Wsypuję mąkę, wlewam wodę i całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby nie było grudek mąki (słoik możemy również zakręcić wieczkiem i potrząsając wymieszać składniki).
  3. Słoik nakrywam ściereczką (lub papierowym ręcznikiem) i obwiązuję sznureczkiem lub gumką recepturką.
  4. Tak przygotowany zakwas odstawiam w ciepłe miejsce na około 5 dni, po tym czasie można zakwas użyć do ugotowania żurku lub białego barszczu.
Życzę pysznego żurku lub barszczu białego z tego zakwasu.
Pozdrawiam Babcia Ewa 



8 komentarzy :

  1. Dzięki, wykorzystam na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis ciekawy i prosty. Tylko pytanie na jaką ilość zupy jest ten zakwasik ? :)
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 500 ml zakwasu na około 2,5 litra wody w zależności jak kwaśny chcemy żurek.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Babciu bardzo proszę o Twój przepis na żurek. Zalewajke kocham i uwielbiam, ale zjadlabym coś tradycyjnego może z białą kiełbasa? Ale tylko Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiecuję że umieszczę na blogu, ale nie wiem kiedy :) na pewno po świętach Bożego Narodzenia
      Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo prezentów od Mikołaja ♥ ♥ ♥

      Usuń
    2. Dziękuję Babciu. Właśnie gotuje kapusniak z boczkiem I kiełbasa z Pani przepisu. Zapachy super. W ogóle dziękuję za ten wspaniały blog. Wypróbowałam juz kilka przepisów i każdy idealny. Mam 32 lata i czwórkę dzieci i ciesze się ze mogę takie pyszne dania gotować dzieciom. Ja wspominam kuchnie mojej Śp Babci z rozkoszą. Właśnie podobnie gotowała do Pani. Dziękuję

      Usuń
  4. Kochana babcia Ewa, jestes cudowna

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.