Witam serdecznie
Propozycja na pyszne leczo z fasolką
szparagową. Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne,
polecam wypróbować przepis.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 2,5
litra leczo
500 g fasolki szparagowej
600 g papryki zielonej
600 g pomidorów
400 g kiełbasy cienkiej jaką lubimy
1 duża cebula (około 200 g)
1 szklanka wody (250 ml)
do smaku:
papryka ostra
pieprz
sól
lubczyk lub maggi
olej do smażenia
Link do filmu z przygotowania: Leczo z fasolką szparagową
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję składniki na
leczo:
- Z fasolki szparagowej odcinam końcówki i dokładnie płuczę na durszlaku, następnie kroję na kawałki o długości około 3 centymetrów.
- Pomidory obieram ze skórki, przekrawam na pół wycinam zgrubienia od łodyżek i kroję w kostkę – aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki sparzyłam je wrzącą wodą.
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kilku centymetrowe paseczki .
- Kiełbasę obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Składniki mam już pokrojone –
dalsza część przygotowania lecza :
- W lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wodzie ugotuję fasolkę szparagową.
- Fasolkę wrzucam do gotującej się wody i gotuję od momentu ponownego zagotowania się wody przez 10 minut. Fasolka ma być podgotowana ale nie ugotowana do miękkości – al dente. Po ugotowaniu odcedzam i przekładam do garnka w którym przygotuję leczo.
- W tym czasie gdy gotuję fasolkę, na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę przez około 5 minut.
- Następnie do cebuli dodaję paprykę i całość smażę jeszcze około 10 minut.
Teraz do garnka z ugotowaną al dente fasolką szparagową będę dodawała kolejne składniki i je razem dusiła:
- Do garnka z odcedzoną fasolką dodaję podsmażoną cebulę z papryką, wlewam szklankę wody, mieszam i całość dusze pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
- W tym czasie na patelni podsmażam kiełbasę przez 5 minut.
- Podsmażoną kiełbasę dodaję do garnka, dodaję pomidory, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą (papryki daję sporo ponieważ lubię ostre leczo), lubczykiem ( dwie duże szczypty ) jeżeli chcemy możemy dodać maggi zamiast lubczyku.
- Całość dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut- do miękkości warzyw. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
- Leczo z fasolka szparagową jest gotowe – jak to bywa przy takich daniach najlepiej smakuje odgrzewane:) ale od razu po przygotowaniu również jest pyszne.
leczo z fasolką jeszcze nie jadłem. choć fasolkę lubię więc w sumie czemu nie. trzeba będzie spróbować.
OdpowiedzUsuń