Nowe Przepisy

wtorek, 11 sierpnia 2015

Pyszne Leczo z Fasolką Szparagową

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne leczo z fasolką szparagową. Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 2,5 litra leczo

500 g fasolki szparagowej
600 g papryki zielonej
600 g pomidorów
400 g kiełbasy cienkiej jaką lubimy
1 duża cebula (około 200 g)
1 szklanka wody (250 ml)
do smaku:
papryka ostra
pieprz
sól 
lubczyk lub maggi

olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Leczo z fasolką szparagową


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję składniki na leczo:
  1. Z fasolki szparagowej odcinam końcówki i dokładnie płuczę na durszlaku, następnie kroję na kawałki o długości około 3 centymetrów.
  2. Pomidory obieram ze skórki, przekrawam na pół wycinam zgrubienia od łodyżek i kroję w kostkę – aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki sparzyłam je wrzącą wodą.
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  4. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kilku centymetrowe paseczki .
  5. Kiełbasę obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Składniki mam już pokrojone – dalsza część przygotowania lecza :
  1. W lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wodzie ugotuję fasolkę szparagową.

  2. Fasolkę wrzucam do gotującej się wody i gotuję od momentu ponownego zagotowania się wody przez 10 minut. Fasolka ma być podgotowana ale nie ugotowana do miękkości – al dente. Po ugotowaniu odcedzam i przekładam do garnka w którym przygotuję leczo.

  3. W tym czasie gdy gotuję fasolkę, na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę przez około 5 minut.
  4. Następnie do cebuli dodaję paprykę i całość smażę jeszcze około 10 minut.



Teraz do garnka z ugotowaną al dente fasolką szparagową będę dodawała kolejne składniki i je razem dusiła:
  1. Do garnka z odcedzoną fasolką dodaję podsmażoną cebulę z papryką, wlewam szklankę wody, mieszam i całość dusze pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

  2. W tym czasie na patelni podsmażam kiełbasę przez 5 minut.
  3. Podsmażoną kiełbasę dodaję do garnka, dodaję pomidory, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą (papryki daję sporo ponieważ lubię ostre leczo), lubczykiem ( dwie duże szczypty ) jeżeli chcemy możemy dodać maggi zamiast lubczyku.

  4. Całość dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut- do miękkości warzyw. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
  5. Leczo z fasolka szparagową jest gotowe – jak to bywa przy takich daniach najlepiej smakuje odgrzewane:) ale od razu po przygotowaniu również jest pyszne.
Leczo z fasolką szparagową jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  







1 komentarz :

  1. leczo z fasolką jeszcze nie jadłem. choć fasolkę lubię więc w sumie czemu nie. trzeba będzie spróbować.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.