Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pieczone udka z
pieczonymi ziemniakami, są proste i szybkie w przygotowaniu i bardzo
smaczne.
Będziemy potrzebować:
3 udka
około 5 łyżek oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka tymianku
duża szczypta pieprzu
duża szczypta pieprzu cayenne
sól
1 kg małych ziemniaków
około 3 łyżek oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki cząbru
szczypta rozmarynu
sól
Link do filmu z przygotowania: Udka pieczone z pieczonymi ziemniakami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję udka.
- Umyte i osuszone udka dzielę na mniejsze kawałki (odcinam pałkę od udka)
- Do miseczki daję olej dodaję wszystkie przyprawy (paprykę, czosnek, tymianek,pieprz, pieprz cayenne) i doprawiam solą (w moim przypadku jedną szczyptą), całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
- Teraz do miski przekładam podzielone udka i nacieram dokładnie marynatą.
- Tak przygotowane odstawiam do lodówki na około 60 minut do zamarynowania.
Po 60 minutach:
- Ziemniaki obieram, większe przekrawam na pół a malutkie piekę całe.
- Do ziemniaków w misce dodaję olej i przyprawy (paprykę, oregano, cząber, rozmaryn)i doprawiam solą (dwie duże szczypty), całość dokładnie mieszam tak żeby całe ziemniaki pokryły się olejem i przyprawami.
- Teraz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam na środku udka (udka przed położeniem na blasze dokładnie smaruję marynatą w której się marynowały).
- Dookoła udek układam ziemniaczki.
Pieczenie udek i ziemniaków:
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 60 minut.
Pieczone udka z ziemniakami są gotowe
można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz