Nowe Przepisy

wtorek, 2 czerwca 2015

Udka Pieczone z Pieczonymi Ziemniakami


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pieczone udka z pieczonymi ziemniakami, są proste i szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Będziemy potrzebować:

3 udka
około 5 łyżek oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka tymianku
duża szczypta pieprzu
duża szczypta pieprzu cayenne
sól

1 kg małych ziemniaków
około 3 łyżek oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki cząbru
szczypta rozmarynu
sól

Link do filmu z przygotowania: Udka pieczone z pieczonymi ziemniakami 



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję udka.
  1. Umyte i osuszone udka dzielę na mniejsze kawałki (odcinam pałkę od udka)
  2. Do miseczki daję olej dodaję wszystkie przyprawy (paprykę, czosnek, tymianek,pieprz, pieprz cayenne) i doprawiam solą (w moim przypadku jedną szczyptą), całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
  3. Teraz do miski przekładam podzielone udka i nacieram dokładnie marynatą.
  4. Tak przygotowane odstawiam do lodówki na około 60 minut do zamarynowania.
Po 60 minutach:
  1. Ziemniaki obieram, większe przekrawam na pół a malutkie piekę całe.
  2. Do ziemniaków w misce dodaję olej i przyprawy (paprykę, oregano, cząber, rozmaryn)i doprawiam solą (dwie duże szczypty), całość dokładnie mieszam tak żeby całe ziemniaki pokryły się olejem i przyprawami.
  3. Teraz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam na środku udka (udka przed położeniem na blasze dokładnie smaruję marynatą w której się marynowały).
  4. Dookoła udek układam ziemniaczki.
Pieczenie udek i ziemniaków:
  1. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 60 minut.
Pieczone udka z ziemniakami są gotowe można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  






Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.