Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszny makaron ze szparagami i piersią kurczaka. Jest szybki w
przygotowaniu i idealnie nadaje się na obiad.
Będziemy
potrzebować:
1
pęczek szparagów zielonych
500
g makaronu grubego
1
podwójna pierś kurczaka (około 600g)
1
strąk czerwonej papryki
1
szklanka bulionu drobiowego
1
garść świeżych listków bazylii
3
ząbki czosnku
sól,
pieprz
olej
do smażenia
żółty
ser do posypania makaronu na talerzu
Link
do filmu z przygotowania: Makaron ze szparagami
Przygotowanie:
Szklankę
bulionu odlałam z wywaru na którym przygotowywałam zupę ale można
użyć rosołu.
- Z umytych szparagów odcinam zdrewniałą końcówkę (około 4 – 5 centymetry).
- Następnie szparagi kroję na kawałki o długości około 3 – 4 centymetrów.
- Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę.
- Listki bazylii drobno siekam.
- Czosnek kroję w drobniutką kostkę.
- Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach .
Teraz
gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, tak żeby dodać
gorący makaron do sosu.
- Na rozgrzanym oleju na patelni smażę do miękkości pierś z kurczaka (około 15 minut) pod koniec smażenia doprawiam solą i pieprzem.
- Gdy smażę pierś przygotuję warzywa – w garnku w którym wymieszam wszystkie składniki z makaronem rozgrzewam niewielką ilość oleju dodaję czosnek i podsmażam czosnek przez około 1 minutę.
- Następnie do garnka dodaję paprykę, szparagi, bulion, mieszam i duszę pod przykryciem do miękkości warzyw około 10 minut.
- Teraz do miękkich warzyw dodaję usmażoną pierś z kurczaka, bazylię doprawiam solą i pieprzem, mieszam i całość duszę jeszcze około 3 minuty.
- Do tak przygotowanego sosu dodaję gorący makaron, mieszam – danie jest gotowe.
- Na talerzu makaron posypuję żółty serem.
Makaron
ze szparagami jest gotowy można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Bardzo apetyczne, a do tego proste w wykonaniu :) super!!!
OdpowiedzUsuńSmaczne i szparagi podane trochę inaczej :)
UsuńPozdrawiam serdecznie