Nowe Przepisy

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Makaron ze Szparagami i Piersią Kurczaka


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny makaron ze szparagami i piersią kurczaka. Jest szybki w przygotowaniu i idealnie nadaje się na obiad.

Będziemy potrzebować:

1 pęczek szparagów zielonych
500 g makaronu grubego
1 podwójna pierś kurczaka (około 600g)
1 strąk czerwonej papryki
1 szklanka bulionu drobiowego
1 garść świeżych listków bazylii
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia

żółty ser do posypania makaronu na talerzu

Link do filmu z przygotowania: Makaron ze szparagami



Przygotowanie:
Szklankę bulionu odlałam z wywaru na którym przygotowywałam zupę ale można użyć rosołu.
  1. Z umytych szparagów odcinam zdrewniałą końcówkę (około 4 – 5 centymetry).
  2. Następnie szparagi kroję na kawałki o długości około 3 – 4 centymetrów.
  3. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w paseczki o długości około 4 – 5 centymetrów.
  4. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę.
  5. Listki bazylii drobno siekam.
  6. Czosnek kroję w drobniutką kostkę.
  7. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach .
Teraz gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, tak żeby dodać gorący makaron do sosu.
  1. Na rozgrzanym oleju na patelni smażę do miękkości pierś z kurczaka (około 15 minut) pod koniec smażenia doprawiam solą i pieprzem.
  2. Gdy smażę pierś przygotuję warzywa – w garnku w którym wymieszam wszystkie składniki z makaronem rozgrzewam niewielką ilość oleju dodaję czosnek i podsmażam czosnek przez około 1 minutę.
  3. Następnie do garnka dodaję paprykę, szparagi, bulion, mieszam i duszę pod przykryciem do miękkości warzyw około 10 minut.
  4. Teraz do miękkich warzyw dodaję usmażoną pierś z kurczaka, bazylię doprawiam solą i pieprzem, mieszam i całość duszę jeszcze około 3 minuty.
  5. Do tak przygotowanego sosu dodaję gorący makaron, mieszam – danie jest gotowe.
  6. Na talerzu makaron posypuję żółty serem.
Makaron ze szparagami jest gotowy można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa   







2 komentarze :

  1. Bardzo apetyczne, a do tego proste w wykonaniu :) super!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne i szparagi podane trochę inaczej :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.