Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszny domowy dżem truskawkowy, bez dodatków cukrów żelujących
. Dżem truskawkowy jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Wydaje
mi się że jest zdrowszy od sklepowych ponieważ nie zawiera żadnych
konserwantów i substancji słodzących takich jak : cyklaminian
sodu, sacharynian sodu, acesulfam K, aspartam .
Oraz
jest przygotowany ze świeżych truskawek a nie z koncentratu który
jest rozprowadzany w wodzie i substancjach zagęszczających i w
sumie wychodzi z 40g owoców 100g gotowego dżemu sklepowego.
Wiem
że wiele osób uważa że cukier to zło, więc można go zastąpić
innymi naturalnymi słodzikami, osoby zainteresowane na pewno będą
wiedziały jakimi na przykład stewią .
Oczywiście
według mnie jeżeli dzieci nie jedzą dużo słodyczy, chrupek i nie
piją litrami kolorowych wód gazowanych to kilka łyżeczek dżemu
truskawkowego z cukrem nie powinno naszym pociechom zaszkodzić :)
ale to jest tylko moja opinia.
Będziemy
potrzebować:
Z
podanych proporcji wyjdzie około 1 litr dżemu
1
kg truskawek
600
g cukru
można
użyć mniej kwestia gustu
sok
wyciśnięty z 2 cytryn
Link do filmu z przygotowania: Dżem truskawkowy
Przygotowanie:
- Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka. (można truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić).
- Pokrojone truskawki w garnku zasypuję cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam.
- Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki puściły sok.
Po
około 2 godzinach – smażenie dżemu truskawkowego:
- Garnek stawiam na gazie ( nie odlewam soku) gdy się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem, tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał).
- Długość smażenia dżemu truskawkowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy – na końcu filmiku pokazałam jaką gęstość ma mój dżem po 60 minutach smażenia.
- Ja dżem truskawkowy smażę około 60 minut taka gęstość mi odpowiada, to też zależy jak soczyste mamy truskawki są różne odmiany i nie które trzeba smażyć dłużej lub krócej.
Test
tak zwanego zimnego talerzyka.
- Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
- Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
- Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
Końcowe
przygotowanie dżemu truskawkowego :
- Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
- Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
- Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
- Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem
truskawkowy jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy
go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Super! Super! Super! Czegoś takiego szukałam! W tym tygodniu zabieram się do roboty,tylko garnek trzeba nowy żeby się nie przypalił. jaki najlepszy nie wiem. Pozdrawiam autorkę .Zosia
OdpowiedzUsuńNajzwyklejszy garnek emaliowany lub nie, jeżeli będzie Pani mieszała od czasu do czasu to na pewno się nie przypali .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Weszłam tutaj, bo liczyłam na to, że znajdę naprawdę przepis na dżem truskawkowy 100%. Zawiodłam się, to tylko zwykły dżem, a nie 100%.
OdpowiedzUsuńPrzykro mi że się Pani zawiodła, ale proszę przeczytać jeszcze raz tytuł ze zrozumieniem :)
UsuńA odnośnie dżemu 100% truskawkowego bez dodatków to proponuję zmiksować same truskawki i wlać do słoików.
Pozdrawiam serdecznie
Super, bardzo dziękuję za przepis. Tak robiła dżem moja babcia, tyle, że bez cytryny. No to tylko czekam na tegoroczne truskawki :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię bez cytryny, ale ostatnio często widuję przepisy z cytryną. Muszę chyba wypróbować.
OdpowiedzUsuńFajny przepis muszę wypróbować...
OdpowiedzUsuńPolecam i mam nadzieję, że dżem będzie smakował. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńKurcze nie mam cytrynu a truskawki juz gotowe. Może być bez ? :)
OdpowiedzUsuń