Witam
serdecznie
Propozycja na pyszny domowy dżem
truskawkowy z rabarbarem, bez dodatków cukrów żelujących. Dżem
truskawkowy z rabarbarem jest prosty w przygotowaniu i bardzo
smaczny.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 800
ml dżemu
500 g truskawek
500 g rabarbaru
500
g cukru ale można użyć
więcej
lub mniej to kwestia gustu
sok
z jednej cytryny około 50 ml
Link do filmu z przygotowania: Dżem truskawkowy z rabarbarem
Przygotowanie:
- Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka. (można truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić).
- Umyty rabarbar obieram z włókien i kroję na mniejsze kawałki – o długości około 1 centymetra.
- Pokrojone truskawki z rabarbarem zasypuję w garnku cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam.
- Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki i rabarbar puściły sok.
Po
około 2 godzinach smażę dżem:
- Garnek stawiam na gazie ( nie odlewam soku) gdy się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem, tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał).
- Długość smażenia dżemu truskawkowego z rabarbarem zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy – na końcu filmiku pokazałam jaką gęstość ma mój dżem po 50 minutach smażenia.
Test
tak zwanego zimnego talerzyka.
- Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
- Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
- Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
Przechowywanie
dżemu truskawkowego z rabarbarem :
- Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
- Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
- Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
- Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem
truskawkowy z rabarbarem jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze
złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych
przetworów i smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
właśnie mam zamiar dzisiaj się za taki dżemik zabrać, więc dzięki za kilka podpowiedzi :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, polecam przepis i miło mi że się przyda .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Będę musiała zrobić, zawsze robię z samych truskawek, tym razem zrobię taki. Wnuczce będzie smakowało. Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńSmaczny dżem polecam, moim domownikom bardzo smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie
Droga Pani Babciu, wlasnie lezakuja truskawki z rabarbarem, za 1,5 zaczynam smazenie. Dodalam troche cukru waniliowego, ale nieduzo. Ciekawa jestem efektu :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że dżem się udał i smakuje. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń