Nowe Przepisy

piątek, 12 czerwca 2015

Dżem Truskawkowy z Rabarbarem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy dżem truskawkowy z rabarbarem, bez dodatków cukrów żelujących. Dżem truskawkowy z rabarbarem jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 800 ml dżemu

500 g truskawek
500 g rabarbaru

500 g cukru ale można użyć
więcej lub mniej to kwestia gustu

sok z jednej cytryny około 50 ml

Link do filmu z przygotowania: Dżem truskawkowy z rabarbarem



Przygotowanie:
  1. Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka. (można truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić).
  2. Umyty rabarbar obieram z włókien i kroję na mniejsze kawałki – o długości około 1 centymetra.
  3. Pokrojone truskawki z rabarbarem zasypuję w garnku cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam.
  4. Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki i rabarbar puściły sok.
Po około 2 godzinach smażę dżem:
  1. Garnek stawiam na gazie ( nie odlewam soku) gdy się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem, tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał).
  2. Długość smażenia dżemu truskawkowego z rabarbarem zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy – na końcu filmiku pokazałam jaką gęstość ma mój dżem po 50 minutach smażenia.
Test tak zwanego zimnego talerzyka.
  1. Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
  2. Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
  3. Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
Przechowywanie dżemu truskawkowego z rabarbarem :
  1. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
  2. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
  3. Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
  4. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem truskawkowy z rabarbarem jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa







4 komentarze :

  1. właśnie mam zamiar dzisiaj się za taki dżemik zabrać, więc dzięki za kilka podpowiedzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, polecam przepis i miło mi że się przyda .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Będę musiała zrobić, zawsze robię z samych truskawek, tym razem zrobię taki. Wnuczce będzie smakowało. Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczny dżem polecam, moim domownikom bardzo smakuje
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.