Witam
serdecznie
Propozycja
na smaczne crumble z owocami , owoce w kruszonce bezglutenowej.
Idealnie nadają się do podania na śniadanie lub jako deser.
Będziemy
potrzebować:
1
jabłko
1
gruszka
1
kiwi
kilka
truskawek
sok
z jednej pomarańczy
na
kruszonkę:
60
g mąki amarantusowej
40
g masła
30
g cukru trzcinowego
30
g płatków jaglanych
Link do filmu z przygotowania: Crumble z owocami
Przygotowanie:
- Umyte i obrane z szypułek truskawki kroję na mniejsze kawałki.
- Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłko kroję w nie za dużą kostkę.
- Obrane kiwi kroję w kostkę.
- Obraną i oczyszczoną z gniazd nasiennych gruszkę kroję w nie za dużą kostkę.
- Z pomarańczy wyciskam sok.
- Teraz pokrojone owoce w salaterce polewam sokiem z pomarańczy, mieszam i odstawiam do lodówki na czas przygotowania kruszonki.
Przygotowanie
kruszonki – crumble :
Kruszonkę
możemy przygotować za pomocą miksera lub ręcznie – ja
przygotuję ręcznie.
- Na blat wysypuję składniki kruszonki: mąkę, cukier , płatki jaglane i oddaję masło.
- Wszystkie składniki kruszonki łączę ze sobą pocierając je dłońmi aby powstały grudki.
- Tak przygotowaną kruszonkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kruszonkę rozsypuję po całej blasze.
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę (piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu) i piekę około 10 do 15 minut tak aby kruszonka ładnie się zrumieniła.
- Upieczoną zsypuję do miseczki .
Końcowe
przygotowanie crumble z owocami:
- Owoce przekładam do miseczek i obficie posypuję upieczoną kruszonką – po dodaniu kruszonki od razu podaję do jedzenia.
Crumble
z owocami , owoce w kruszonce bezglutenowej są gotowe. Życzę
smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
świetny deser!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń