Nowe Przepisy

czwartek, 7 maja 2015

Crumble z Owocami . Owoce w Kruszonce Bezglutenowej


Witam serdecznie
Propozycja na smaczne crumble z owocami , owoce w kruszonce bezglutenowej. Idealnie nadają się do podania na śniadanie lub jako deser.

Będziemy potrzebować:

1 jabłko
1 gruszka
1 kiwi
kilka truskawek
sok z jednej pomarańczy

na kruszonkę:
60 g mąki amarantusowej
40 g masła
30 g cukru trzcinowego
30 g płatków jaglanych

Link do filmu z przygotowania: Crumble z owocami 



Przygotowanie:
  1. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroję na mniejsze kawałki.
  2. Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłko kroję w nie za dużą kostkę.
  3. Obrane kiwi kroję w kostkę.
  4. Obraną i oczyszczoną z gniazd nasiennych gruszkę kroję w nie za dużą kostkę.
  5. Z pomarańczy wyciskam sok.
  6. Teraz pokrojone owoce w salaterce polewam sokiem z pomarańczy, mieszam i odstawiam do lodówki na czas przygotowania kruszonki.
Przygotowanie kruszonki – crumble :
Kruszonkę możemy przygotować za pomocą miksera lub ręcznie – ja przygotuję ręcznie.
  1. Na blat wysypuję składniki kruszonki: mąkę, cukier , płatki jaglane i oddaję masło.
  2. Wszystkie składniki kruszonki łączę ze sobą pocierając je dłońmi aby powstały grudki.
  3. Tak przygotowaną kruszonkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kruszonkę rozsypuję po całej blasze.
  4. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę (piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu) i piekę około 10 do 15 minut tak aby kruszonka ładnie się zrumieniła.
  5. Upieczoną zsypuję do miseczki .
Końcowe przygotowanie crumble z owocami:
  1. Owoce przekładam do miseczek i obficie posypuję upieczoną kruszonką – po dodaniu kruszonki od razu podaję do jedzenia.
Crumble z owocami , owoce w kruszonce bezglutenowej są gotowe. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa








2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.