Witam serdecznie
Propozycja na pyszny golas z kaszy
gryczanej . Jest to proste i zdrowe danie, zawiera dużo pełno
wartościowego białka i złożonych węglowodanów .
Będziemy potrzebować :
300 g kaszy gryczanej (przed
gotowaniem)
500 g białego sera
500 g ugotowanych ziemniaków
3 jajka
2 cebule (około 150 g)
4 łyżki oleju
masło lub inny tłuszcz do
wysmarowania foremki
olej do smażenia
foremka do pieczenia
Link do filmu z przygotowania : Golas z kaszy gryczanej
Przygotowanie :
- Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odstawiam aby przestygła .
- Cebule kroję w drobną kostkę i na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam żeby się zeszkliła .
Końcowe przygotowanie golasa z kaszy
gryczanej :
- Teraz do przestudzonej kaszy gryczanej przeciskam przez praskę ziemniaki i biały ser ( jeżeli nie mamy praski to możemy ziemniaki i biały ser zemleć w maszynce do mielenia mięsa i dodać do kaszy gryczanej ) .
- Następnie dodaję przestudzoną cebulę , jajka , 4 łyżki oleju , doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) i całość dokładnie mieszam , można łyżką lub ręką. Najłatwiej jest wymieszać ręką .
- Do foremki wysmarowanej masłem przekładam masę , delikatnie ugniatając .
- Górę smaruję olejem – biorę trochę oleju na dłoń i smaruję górę golasa olejem .
Pieczenie golasa :
- Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
- Golas powinien ładnie się zrumienić .
- Po upieczeniu od razu nie wyjmuję golasa z foremki tylko odstawiam go na około 15 minut aby przestygł , następnie wybijam go z foremki na deseczkę – golas jest gotowy .
Golas z kaszy gryczanej – pieróg z
kaszy gryczanej jest gotowy można podawać na ciepło lub na zimno .
Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Niejednokrotnie ju taki pieróg jadam. U nas jest znany jako piróg biłgorajski :)
OdpowiedzUsuńMuszę przejść na jedzonko bezglutenowe , a ten pieróg mnie zaciekawił
OdpowiedzUsuńblachę wysmaruję masłem klarowanym .chyba będzie ok.
Pewnie że będzie ok :)
UsuńWysłałam męża po twaróg, jutro zabieram się za pieczenie golaska. Wspaniałe ma pani przepisy. :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że golas smakował :)
UsuńPozdrawiam serdecznie