Nowe Przepisy

środa, 3 września 2014

Śliwki Węgierki Marynowane w Occie


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne śliwki węgierki marynowane w occie . Idealnie nadają się do podania z mięsem i wędlinami .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 3 słoiczki 500ml

1 kg śliwek węgierek

na zalewę:
350 ml wody
300 g cukru kryształ
100 ml octu 10%
2 szczypty soli do przetworów

przyprawy do słoików:
na 1 słoik 500 ml daję po :
2 goździki
kawałeczek kory cynamonu
kawałeczek korzenia imbiru
szczyptę białej gorczycy

jeżeli nie mamy kory cynamonu lub świeżego imbiru można użyć po szczypcie mielonego .

Link do filmu z przygotowania: Śliwek węgierek w occie 



Przygotowanie :

Słoiki i wieczka mam wyparzone i osuszone .

Najpierw przygotuję zalewę:
  1. Do garnka wlewam wodę , ocet dodaję cukier , sól i wszystko razem mieszam . Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 3 minut.
  2. Następnie zakręcam gaz – zalewa jest gotowa .

W tym czasie gdy gotuję zalewę przygotuję śliwki :
  1. Śliwki dokładnie myję na durszlaku pod bieżącą wodą .
  2. Umyte śliwki dryluję , przekrawam nożem wzdłuż na pół i wyjmuję pestkę – śliwki są gotowe :)

Końcowe przygotowanie śliwek w occie :
  1. Do wcześniej wyparzonych słoików na dno wkładam : po 2 goździki (przyprawa:) , kawałeczek kory cynamonu ( jeżeli nie mamy kory to możemy dać szczyptę mielonego ) , kawałeczek korzenia imbiru ( jeżeli nie mamy to można dać szczyptę mielonego ) i szczyptę białej gorczycy .
  2. Teraz w słoikach układam śliwki , jedną połówkę koło drugiej . Układam do samej góry pozostawiając około 0,5 cm luzu od góry słoika .
  3. Ułożone śliwki zalewam gorącą zalewą tak żeby były przykryte .
  4. Brzeg słoika dokładnie wycieram ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką ) żeby był zupełnie suchy i mocno zakręcam wieczko , teraz będę słoiczki pasteryzowała .
Pasteryzacja:
  1. Dno garnka wykładam ściereczką , wstawiam słoiczki i oddzielam je między sobą ściereczkami tak żeby nie stykały się podczas pasteryzowania.
  2. Zalewam je letnią wodą do 3/4 wysokości słoików , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 20 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików większe pasteryzuję do 30 minut )
  3. następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia .
Śliwki węgierki w occie są gotowe , można schować do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 




9 komentarzy :

  1. Skorzystam z tego przepisu w tym roku, uwielbiam węgierki a w takim wydaniu jeszcze ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobre , polecam.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Sezon na węgierki w pełni i w tym roku obrodziły.Od kilku dni moja kuchnia zamieniła się w śliwkową manufakturę.Uwielbiam robić przetwory.
      Zrobiłam powidła,a teraz zrobię śliwki w occie wg. Twojego przepisu.:-)

      Usuń
    3. Bardzo mi miło i życzę udanych przetworów :)

      Usuń
  2. po jakim czasie są gotowe do spożycia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej odstawić je na około 2 tygodnie aby przeszły aromatem i smakiem .
      ( dobre są również od razu po przygotowaniu mi na przykład smakują , ale proponuję jednak je odstawić na jakiś czas )
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Super zaraz wypróbuję dzięki za szybką odpowiedź

      Usuń
  3. Zrobiłam,są bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że śliwki smakują :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.