Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszne śliwki węgierki marynowane w occie . Idealnie nadają się
do podania z mięsem i wędlinami .
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie około 3 słoiczki 500ml
1
kg śliwek węgierek
na
zalewę:
350
ml wody
300
g cukru kryształ
100
ml octu 10%
2
szczypty soli do przetworów
przyprawy
do słoików:
na
1 słoik 500 ml daję po :
2
goździki
kawałeczek
kory cynamonu
kawałeczek
korzenia imbiru
szczyptę
białej gorczycy
jeżeli
nie mamy kory cynamonu lub świeżego imbiru można użyć po
szczypcie mielonego .
Link do filmu z przygotowania: Śliwek węgierek w occie
Przygotowanie
:
Słoiki
i wieczka mam wyparzone i osuszone .
Najpierw
przygotuję zalewę:
- Do garnka wlewam wodę , ocet dodaję cukier , sól i wszystko razem mieszam . Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 3 minut.
- Następnie zakręcam gaz – zalewa jest gotowa .
W
tym czasie gdy gotuję zalewę przygotuję śliwki :
- Śliwki dokładnie myję na durszlaku pod bieżącą wodą .
- Umyte śliwki dryluję , przekrawam nożem wzdłuż na pół i wyjmuję pestkę – śliwki są gotowe :)
Końcowe
przygotowanie śliwek w occie :
- Do wcześniej wyparzonych słoików na dno wkładam : po 2 goździki (przyprawa:) , kawałeczek kory cynamonu ( jeżeli nie mamy kory to możemy dać szczyptę mielonego ) , kawałeczek korzenia imbiru ( jeżeli nie mamy to można dać szczyptę mielonego ) i szczyptę białej gorczycy .
- Teraz w słoikach układam śliwki , jedną połówkę koło drugiej . Układam do samej góry pozostawiając około 0,5 cm luzu od góry słoika .
- Ułożone śliwki zalewam gorącą zalewą tak żeby były przykryte .
- Brzeg słoika dokładnie wycieram ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką ) żeby był zupełnie suchy i mocno zakręcam wieczko , teraz będę słoiczki pasteryzowała .
Pasteryzacja:
- Dno garnka wykładam ściereczką , wstawiam słoiczki i oddzielam je między sobą ściereczkami tak żeby nie stykały się podczas pasteryzowania.
- Zalewam je letnią wodą do 3/4 wysokości słoików , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 20 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików większe pasteryzuję do 30 minut )
- następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia .
Śliwki
węgierki w occie są gotowe , można schować do spiżarki. Życzę
udanych przetworów i smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Skorzystam z tego przepisu w tym roku, uwielbiam węgierki a w takim wydaniu jeszcze ich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre , polecam.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Sezon na węgierki w pełni i w tym roku obrodziły.Od kilku dni moja kuchnia zamieniła się w śliwkową manufakturę.Uwielbiam robić przetwory.
UsuńZrobiłam powidła,a teraz zrobię śliwki w occie wg. Twojego przepisu.:-)
Bardzo mi miło i życzę udanych przetworów :)
Usuńpo jakim czasie są gotowe do spożycia?
OdpowiedzUsuńNajlepiej odstawić je na około 2 tygodnie aby przeszły aromatem i smakiem .
Usuń( dobre są również od razu po przygotowaniu mi na przykład smakują , ale proponuję jednak je odstawić na jakiś czas )
Pozdrawiam serdecznie
Super zaraz wypróbuję dzięki za szybką odpowiedź
UsuńZrobiłam,są bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńMiło mi że śliwki smakują :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
pycha;uwielbiam takie sliweczki
OdpowiedzUsuńmniammniam z domowym pasztetem
OdpowiedzUsuń