Nowe Przepisy

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Tarta Tiramisu


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne tiramisu na spodzie z ciasta kruchego , jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu .


Będziemy potrzebować :

na ciasto:
300 g mąki pszennej
1 jajko całe + żółtko
80 g cukru pudru
80 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody

warstwa z biszkoptów:
150 g biszkoptów
200 ml mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej
kilka łyżek kremu czekoladowego „Nutella”

na krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
50 g cukru pudru

Foremka o średnicy spodu 24 cm

Link do filmu z przygotowania : Tarty tiramisu 



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję ciasto na spód :
  1. Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder , proszek do pieczenia , masło i pocierając dłońmi łączę składniki ( można użyć do tego celu noża i składniki posiekać )
  2. Do tak połączonych składników dodaję jajka , wodę i zagniatam ciasto na jednolitą masę ( jajka i wodę daję na środek żeby nie wypłynęło na boki )
  3. Wyrobione ciasto zawijam w folię aluminiową ( można w folię spożywczą lub woreczek) i wkładam do lodówki do schłodzenia na co najmniej 15 minut

Gdy ciasto mam w lodówce , przygotuję sobie papier do pieczenia , papier wycinam na wielkość foremki z 2 centymetrowym zapasem po bokach :
  1. Teraz na papier do pieczenia kładę schłodzone ciasto i je rozwałkowuję na wielkość foremki razem z bokami ( żeby ciasto nie kleiło się do wałka można wałek posmarować mąką )
  2. Rozwałkowane ciasto przekładam razem z papierem do foremki i delikatnie dociskam do boków .
  3. Dno ciasta nakłuwam dość gęsto nożem żeby podczas pieczenia się nie pofałdowało .

Pieczenie spodu :
  1. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor
  2. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
  3. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia .

Przygotowanie pozostałych składników na tiramisu :
  1. Napar z kawy rozpuszczalnej odstawiam do wystudzenia ( kawę zrobiłam z 2 czubatych łyżeczek )
  2. Nutellę wstawiam na kilka minut do nagrzanego piekarnika żeby się rozpuściła wtedy łatwiej jest ją nakładać na ciasto ( można ją podgrzać w mikrofalówce)

Przygotowanie kremu :
( krem przygotowuję jak ciasto mam już wystudzone ale można przygotować wcześniej i wstawić krem do lodówki )
  1. Najpierw ubijam śmietanę
  2. do ubitej śmietany dodaję cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijam .
  3. Na koniec dodaję serek mascarpone i na wolnych obrotach miksera łączę serek z bitą śmietaną na jednolitą masę ( można wymieszać rózgą ) - krem jest gotowy

Końcowe przygotowanie tiramisu :
  1. Na wystudzone ciasto nakładam kilka łyżek kremu czekoladowego i go równo rozsmarowuję
  2. na krem czekoladowy układam biszkopty które przed ułożeniem namaczam w naprze z kawy i układam jeden koło drugiego .
  3. Teraz na biszkopty nakładam cały krem i równo rozsmarowuję
  4. na koniec górę dekoruję kremem czekoladowym pisząc po kremie cienką nitką skapującą z łyżeczki :)
  5. Tak przygotowane tiramisu wstawiam do lodówki na około 2 godziny
Schłodzone tiramisu można podawać . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa  








5 komentarzy :

  1. Fajne ciacho, w ogóle lubię to co z kawą. A więc porcja dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne ciacho! Ślinka cieknie i chcialoby się zjeść tak pół naraz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto pychotka:) Mi jednak nie wyszło. Śmietana nie dała się ubić i oczywiście problem z dekoracją, ponieważ krem nie miał płynnej konsystencji. Pewnie coś nie tak robiłam. Szkoda, ale nie poddam się... Pozdrawiam


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to wina śmietany, proszę przed ubijaniem mocną ja schłodzić i następnie ubijać. Można również użyć śmietany 36%, życzę powodzenia i przykro mi że śmietana się nie ubiła.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.