Witam serdecznie
Propozycja na pyszne tiramisu na
spodzie z ciasta kruchego , jest bardzo smaczne i proste w
przygotowaniu .
Będziemy potrzebować :
na ciasto:
300 g mąki pszennej
1 jajko całe + żółtko
80 g cukru pudru
80 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
warstwa z biszkoptów:
150 g biszkoptów
200 ml mocnego naparu z kawy
rozpuszczalnej
kilka łyżek kremu czekoladowego
„Nutella”
na krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
50 g cukru pudru
Foremka o średnicy spodu 24 cm
Link do filmu z przygotowania : Tarty tiramisu
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto na spód :
- Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder , proszek do pieczenia , masło i pocierając dłońmi łączę składniki ( można użyć do tego celu noża i składniki posiekać )
- Do tak połączonych składników dodaję jajka , wodę i zagniatam ciasto na jednolitą masę ( jajka i wodę daję na środek żeby nie wypłynęło na boki )
- Wyrobione ciasto zawijam w folię aluminiową ( można w folię spożywczą lub woreczek) i wkładam do lodówki do schłodzenia na co najmniej 15 minut
Gdy ciasto mam w lodówce , przygotuję
sobie papier do pieczenia , papier wycinam na wielkość foremki z 2
centymetrowym zapasem po bokach :
- Teraz na papier do pieczenia kładę schłodzone ciasto i je rozwałkowuję na wielkość foremki razem z bokami ( żeby ciasto nie kleiło się do wałka można wałek posmarować mąką )
- Rozwałkowane ciasto przekładam razem z papierem do foremki i delikatnie dociskam do boków .
- Dno ciasta nakłuwam dość gęsto nożem żeby podczas pieczenia się nie pofałdowało .
Pieczenie spodu :
- Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
- Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia .
Przygotowanie pozostałych składników
na tiramisu :
- Napar z kawy rozpuszczalnej odstawiam do wystudzenia ( kawę zrobiłam z 2 czubatych łyżeczek )
- Nutellę wstawiam na kilka minut do nagrzanego piekarnika żeby się rozpuściła wtedy łatwiej jest ją nakładać na ciasto ( można ją podgrzać w mikrofalówce)
Przygotowanie kremu :
( krem przygotowuję jak ciasto mam już
wystudzone ale można przygotować wcześniej i wstawić krem do
lodówki )
- Najpierw ubijam śmietanę
- do ubitej śmietany dodaję cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijam .
- Na koniec dodaję serek mascarpone i na wolnych obrotach miksera łączę serek z bitą śmietaną na jednolitą masę ( można wymieszać rózgą ) - krem jest gotowy
Końcowe przygotowanie tiramisu :
- Na wystudzone ciasto nakładam kilka łyżek kremu czekoladowego i go równo rozsmarowuję
- na krem czekoladowy układam biszkopty które przed ułożeniem namaczam w naprze z kawy i układam jeden koło drugiego .
- Teraz na biszkopty nakładam cały krem i równo rozsmarowuję
- na koniec górę dekoruję kremem czekoladowym pisząc po kremie cienką nitką skapującą z łyżeczki :)
- Tak przygotowane tiramisu wstawiam do lodówki na około 2 godziny
Schłodzone tiramisu można podawać .
Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Fajne ciacho, w ogóle lubię to co z kawą. A więc porcja dla mnie :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciacho! Ślinka cieknie i chcialoby się zjeść tak pół naraz :)
OdpowiedzUsuńCiasto pychotka:) Mi jednak nie wyszło. Śmietana nie dała się ubić i oczywiście problem z dekoracją, ponieważ krem nie miał płynnej konsystencji. Pewnie coś nie tak robiłam. Szkoda, ale nie poddam się... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoże to wina śmietany, proszę przed ubijaniem mocną ja schłodzić i następnie ubijać. Można również użyć śmietany 36%, życzę powodzenia i przykro mi że śmietana się nie ubiła.
UsuńPozdrawiam serdecznie