Nowe Przepisy

czwartek, 17 kwietnia 2014

Słodkie obwarzanki z lukrem


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na słodkie obwarzanki udekorowane kolorowym lukrem, są proste w wykonaniu , smaczne i ładnie się prezentują na stole .


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie 4 duże obwarzanki

300 g mąki pszennej ( poznańskiej )
150 ml letniego mleka
1 jajko
35 g cukru
18 g drożdży świeżych
18 g roztopionego masła lub margaryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

na lukier:
1 białko
około 1 szklanki cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
barwniki spożywcze

do pomalowania przed pieczeniem
1 żółtka
kilka łyżek mleka

Link do filmu z przygotowania : Słodkie obwarzanki z lukrem



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję rozczyn :
  1. Do miski rozkruszam drożdże , wsypuję około 1 łyżeczki cukru ( przyśpiesza fermentacje ) dodaję około 1 dużej łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka
  2. wszystko razem mieszam , miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut
  3. rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
Po 15 minutach
  1. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , sól , mleko , cukier waniliowy , cukier, jajko, wszystko razem mieszam w misce łyżką do połączenia się składników
  2. gdy składniki się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło (lub margarynę ) i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto
  3. Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie dostawało od dłoni
  4. Wyrobione ciasto wkładam ponownie do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut
Po 30 minutach :
  1. Ciasto w misce kilka razy przerabiam , żeby odpowietrzyć ( ciasta nie wyjmuję tylko w misce ugniatam ) – dzięki temu zabiegowi obwarzanki będą jeszcze lepsze a ciasto delikatniejsze , próbowałam robić bez odpowietrzania i z odpowietrzaniem i muszę przyznać że po odpowietrzeniu ciasto jest według mnie lepsze :)
  2. Po odpowietrzeniu ciasta , ponownie nakrywam ściereczką miskę z ciastem , odstawiam w ciepłe misce na kolejne 30 minut
Po 30 minutach
  1. Ciasto mam wyrośnięte wykładam je na blat lekko podsypany mąką , przerabiam kilka razy
  2. i formuję dłońmi wałek , (dzięki temu łatwiej będzie mi podzielić ciasto na cztery w miarę równe części) i dzielę na 4 części
  3. Teraz biorę jeden kawałek ciasta odcinam od niego kawałeczek ciasta wielkości piłeczki do ping ponga i na razie ten kawałek odkładam ( dokładnie widać to na filmiku )
  4. pozostałą część ciasta dzielę na 3 równe części i z każdej formuję wałek o długości około 30 centymetrów ( wałek formuję dłońmi turlając ciasto po blacie , blat mam lekko podsypany mąką)
  5. z tak uformowanych wałków zaplatam warkocz tak jak zaplata się chałkę
  6. z uplecionego warkocza formuję okrągły obwarzanek , końcówki warkocza dokładnie łączę żeby się nie rozkleiły podczas pieczenia
  7. obwarzanek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  8. Teraz wcześniej odcięty kawałeczek ciasta formuję w kulkę turlając go w dłoniach i wkładam ją w środek obwarzanka
  9. z pozostałymi kawałkami ciasta postępuję tak samo

Pieczenie obwarzanków :
  1. Blachę z obwarzankami nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia
  2. Po 15 minutach obwarzanki maluję rozmąconym żółtkiem z mlekiem
  3. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę
  4. obwarzanki piekły się około 18 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu
  5. Po upieczeniu odstawiam je do ostygnięcia

Przygotowanie lukru i dekorowanie :
  1. Do miseczki wlewam białko i dodaję stopniowo cukier puder cały czas energicznie mieszając rózgą ( ilość cukru pudru zależy od wielkości białka )
  2. Lukier powinien mieć konsystencję nie za rzadką ( najlepiej sprawdzić czy jest gotowy gdy podniesiemy rózgę to się ciągnie za nią i można nim pisać )
  3. na koniec dodaję kilka kropli soku z cytryny i dokładnie mieszam
  4. Obwarzanki udekoruję trzema kolorami lukru plus białym , do 3 miseczek przekładam po 2 łyżeczki lukru
  5. dodaję do każdej z nich po odrobinie barwnika spożywczego i dokładnie mieszam , tak żeby powstał jednolity kolor
  6. Pędzelkiem nakładam kolorowy lukier na kulkę w środku obwarzanka
  7. a białym lukrem maluję obwarzanek , po pomalowaniu posypuję biały lukier kolorową posypką
  8. Po udekorowaniu obwarzanki odkładam do zastygnięcia lukru

Słodkie obwarzanki są gotowe można się częstować , życzę udanych wypieków i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 









8 komentarzy :

  1. Pyszności tu u Ciebie. Schrupałabym, jak za dawnych lat. Pozdrawiam serdecznie. Zdrowych Radosnych Świąt Wielkanocnych

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewunia nie wiem czy Ci składałam...ale co tam. Kochana zdrowych i radosnych Świąt. Samych smakołyków i dużo usmiechu. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomysłowo zaplecione, cieszą oko.
    Świetny pomysł.
    Pozdrawiam i życzę radosnych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale śliczne i smakowite :) skradłabym sobie ale jestem tak objedzona, że oddychać nie mogę :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.