Witam
serdecznie
Podzielę
się przepisem na słodkie obwarzanki udekorowane kolorowym lukrem,
są proste w wykonaniu , smaczne i ładnie się prezentują na stole
.
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie 4 duże obwarzanki
300
g mąki pszennej ( poznańskiej )
150
ml letniego mleka
1
jajko
35
g cukru
18
g drożdży świeżych
18
g roztopionego masła lub margaryny
1
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta
soli
na
lukier:
1
białko
około
1 szklanki cukru pudru
kilka
kropli soku z cytryny
barwniki
spożywcze
do
pomalowania przed pieczeniem
1
żółtka
kilka
łyżek mleka
Link do filmu z przygotowania : Słodkie obwarzanki z lukrem
Przygotowanie
:
Najpierw
przygotuję rozczyn :
- Do miski rozkruszam drożdże , wsypuję około 1 łyżeczki cukru ( przyśpiesza fermentacje ) dodaję około 1 dużej łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka
- wszystko razem mieszam , miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut
- rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
Po
15 minutach
- Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , sól , mleko , cukier waniliowy , cukier, jajko, wszystko razem mieszam w misce łyżką do połączenia się składników
- gdy składniki się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło (lub margarynę ) i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto
- Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie dostawało od dłoni
- Wyrobione ciasto wkładam ponownie do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut
Po
30 minutach :
- Ciasto w misce kilka razy przerabiam , żeby odpowietrzyć ( ciasta nie wyjmuję tylko w misce ugniatam ) – dzięki temu zabiegowi obwarzanki będą jeszcze lepsze a ciasto delikatniejsze , próbowałam robić bez odpowietrzania i z odpowietrzaniem i muszę przyznać że po odpowietrzeniu ciasto jest według mnie lepsze :)
- Po odpowietrzeniu ciasta , ponownie nakrywam ściereczką miskę z ciastem , odstawiam w ciepłe misce na kolejne 30 minut
Po
30 minutach
- Ciasto mam wyrośnięte wykładam je na blat lekko podsypany mąką , przerabiam kilka razy
- i formuję dłońmi wałek , (dzięki temu łatwiej będzie mi podzielić ciasto na cztery w miarę równe części) i dzielę na 4 części
- Teraz biorę jeden kawałek ciasta odcinam od niego kawałeczek ciasta wielkości piłeczki do ping ponga i na razie ten kawałek odkładam ( dokładnie widać to na filmiku )
- pozostałą część ciasta dzielę na 3 równe części i z każdej formuję wałek o długości około 30 centymetrów ( wałek formuję dłońmi turlając ciasto po blacie , blat mam lekko podsypany mąką)
- z tak uformowanych wałków zaplatam warkocz tak jak zaplata się chałkę
- z uplecionego warkocza formuję okrągły obwarzanek , końcówki warkocza dokładnie łączę żeby się nie rozkleiły podczas pieczenia
- obwarzanek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Teraz wcześniej odcięty kawałeczek ciasta formuję w kulkę turlając go w dłoniach i wkładam ją w środek obwarzanka
- z pozostałymi kawałkami ciasta postępuję tak samo
Pieczenie
obwarzanków :
- Blachę z obwarzankami nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia
- Po 15 minutach obwarzanki maluję rozmąconym żółtkiem z mlekiem
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę
- obwarzanki piekły się około 18 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu
- Po upieczeniu odstawiam je do ostygnięcia
Przygotowanie
lukru i dekorowanie :
- Do miseczki wlewam białko i dodaję stopniowo cukier puder cały czas energicznie mieszając rózgą ( ilość cukru pudru zależy od wielkości białka )
- Lukier powinien mieć konsystencję nie za rzadką ( najlepiej sprawdzić czy jest gotowy gdy podniesiemy rózgę to się ciągnie za nią i można nim pisać )
- na koniec dodaję kilka kropli soku z cytryny i dokładnie mieszam
- Obwarzanki udekoruję trzema kolorami lukru plus białym , do 3 miseczek przekładam po 2 łyżeczki lukru
- dodaję do każdej z nich po odrobinie barwnika spożywczego i dokładnie mieszam , tak żeby powstał jednolity kolor
- Pędzelkiem nakładam kolorowy lukier na kulkę w środku obwarzanka
- a białym lukrem maluję obwarzanek , po pomalowaniu posypuję biały lukier kolorową posypką
- Po udekorowaniu obwarzanki odkładam do zastygnięcia lukru
Słodkie
obwarzanki są gotowe można się częstować , życzę udanych
wypieków i smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Pyszności tu u Ciebie. Schrupałabym, jak za dawnych lat. Pozdrawiam serdecznie. Zdrowych Radosnych Świąt Wielkanocnych
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńEwunia nie wiem czy Ci składałam...ale co tam. Kochana zdrowych i radosnych Świąt. Samych smakołyków i dużo usmiechu. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo pomysłowo zaplecione, cieszą oko.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł.
Pozdrawiam i życzę radosnych Świąt !
Dziękuję :)
UsuńAle śliczne i smakowite :) skradłabym sobie ale jestem tak objedzona, że oddychać nie mogę :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńByło tyle jeść :)
Usuń