Witam
serdecznie
Podzielę
się przepisem na dobry makaron z cukinią i pieczarkami . Idealnie
nadaje się na obiad jest smaczny , syty i szybki w przygotowaniu :)
Będziemy
potrzebować :
500
g makaronu ( użyłam pióra)
500
g cukinii
300
g pieczarek
300
g pomidorów (małych)
100
g sera żółtego
1/2
szklanki oleju lub oliwy
1
cebula
1
pęczek natki pietruszki
kilka
listków bazylii
sól
, pieprz
Link do filmu z przygotowania : Makaronu z cukinią z pieczarkami
Przygotowanie
:
Składniki
na sos dokładnie myję i osączam (bez cebuli :) :
- Pieczarki kroję w kostkę
- Cukinię kroję w nie za dużą kostkę (najłatwiej pokroić cukinie przekrawając ją najpierw wzdłuż na pół potem w paseczki i następnie w kostkę )
- Cebulę drobno siekam
- Pomidory razem ze skórką kroję w ósemki
- Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach
- Natkę pietruszki i bazylię drobno siekam
Końcowe
przygotowanie makaronu z cukinią i pieczarkami :
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odcedzam i gorący dodam do sosu
- Na patelnię wlewam cały olej (oliwę) i podgrzewam
- na gorący tłuszcz wrzucam cebulę i podsmażam około 4 - 5 minut
- Następnie dodaję do cebuli , pieczarki i cukinię i całość podsmażam około 20 minut
- teraz dodaję pomidory i całość smażę jeszcze około 5 minut
- na koniec smażenia doprawiam solą , pieprzem, dodaję posiekaną bazylię z natką pietruszki
- i ugotowany odcedzony makaron
- Wszystko razem dokładnie mieszam i podgrzewam całość jeszcze około 2 minut
- ( jeżeli całość nie mieści nam się na patelni to przygotowany sos przekładamy do garnka(rondla ) dodajemy makaron i w garnku podgrzewamy i mieszamy )
- Po nałożeniu makaronu na talerz obficie posypuję go żółtym serem
Makaron
z cukinią i pieczarkami jest gotowy można podawać Życzę
smacznego
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Prześlij komentarz