Nowe Przepisy

środa, 30 kwietnia 2014

Makaron z Cukinią i Pieczarkami


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na dobry makaron z cukinią i pieczarkami . Idealnie nadaje się na obiad jest smaczny , syty i szybki w przygotowaniu :)


Będziemy potrzebować :

500 g makaronu ( użyłam pióra)
500 g cukinii
300 g pieczarek
300 g pomidorów (małych)
100 g sera żółtego
1/2 szklanki oleju lub oliwy
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
kilka listków bazylii
sól , pieprz

Link do filmu z przygotowania : Makaronu z cukinią z pieczarkami 



Przygotowanie :

Składniki na sos dokładnie myję i osączam (bez cebuli :) :

  1. Pieczarki kroję w kostkę
  2. Cukinię kroję w nie za dużą kostkę (najłatwiej pokroić cukinie przekrawając ją najpierw wzdłuż na pół potem w paseczki i następnie w kostkę )
  3. Cebulę drobno siekam
  4. Pomidory razem ze skórką kroję w ósemki
  5. Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach
  6. Natkę pietruszki i bazylię drobno siekam

Końcowe przygotowanie makaronu z cukinią i pieczarkami :

  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odcedzam i gorący dodam do sosu
  2. Na patelnię wlewam cały olej (oliwę) i podgrzewam
  3. na gorący tłuszcz wrzucam cebulę i podsmażam około 4 - 5 minut
  4. Następnie dodaję do cebuli , pieczarki i cukinię i całość podsmażam około 20 minut
  5. teraz dodaję pomidory i całość smażę jeszcze około 5 minut
  6. na koniec smażenia doprawiam solą , pieprzem, dodaję posiekaną bazylię z natką pietruszki
  7. i ugotowany odcedzony makaron
  8. Wszystko razem dokładnie mieszam i podgrzewam całość jeszcze około 2 minut
  9. ( jeżeli całość nie mieści nam się na patelni to przygotowany sos przekładamy do garnka(rondla ) dodajemy makaron i w garnku podgrzewamy i mieszamy )
  10. Po nałożeniu makaronu na talerz obficie posypuję go żółtym serem
Makaron z cukinią i pieczarkami jest gotowy można podawać Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa







Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.