Nowe Przepisy

niedziela, 2 lutego 2014

Deser z Twarogu i Kawy

deser z kawą
Witam Serdecznie
Wczoraj trochę poeksperymentowałam i przygotowałam deser z twarogu i naparu kawy. Wyszedł bardzo dobry więc podzielę się z państwem przepisem.


Do przygotowania deseru z kawą będziemy potrzebowali:

500 g sera białego (nie kwaśnego) ja użyłam chudego
3 łyżki śmietany 18 % - ilość śmietany zależy od wilgotności sera
150 g cukru pudru lub kryształu
60 ml mocnego naparu z kawy instant – jeżeli deser robimy dla dzieci to można użyć kawy bez kofeinowej
200 g herbatników
1 łyżka nutelli
20 g ryżu preparowanego
wiórka czekolady do ozdoby


Link do filmu z przepisem: Deser z twarogiem i kawą


Przygotowanie :
  1. W misce rozgniatam biały ser razem ze śmietaną (ilość śmietany zależy od wilgotności sera ja miałam dobrze odciśnięty więc użyłam 3 łyżek śmietany).
  2. Następnie dodaję cukier i za pomocą blendera łącze na jednolitą masę - można użyć mikser.
  1. Do tak przygotowanej masy dodaję nutellę i napar z kawy (napar zrobiłam z 2 czubatych łyżeczek kawy instant ) i wszystko razem miksuję do momentu uzyskania jednolitej masy - masa serowa do deseru jest gotowa.

  2. Herbatniki rozkruszam – żeby było łatwiej włożyłam je do woreczka i rozgniotłam wałkiem.

Herbatniki gotowe, masa gotowa więc można nakładać do pucharków :
  1. W pucharkach deser układam warstwowo, najpierw masa serowa na nią herbatniki znowu masa i herbatniki i znowu masa.
  2. Górę posypuję ryżem preparowanym i wiórkami czekolady ( które zrobiłam z gorzkiej czekolady strugając ją nożem.
  3. Przed podaniem należy deser schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę
Deser jest gotowy życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

7 komentarzy :

  1. Bardzo fajny pomysł na deserek, sądząc po przygotowaniu kremowy i chrupiący. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny słodki deserek :) wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. i jak dla mnie bardzo smaczny,
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Pycha!! kocham Twojego bloga i mam nadzieję, że będziesz go nadal pisać, bo muszę się jeszcze tyyyyle od Ciebie nauczyć!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.