Nowe Przepisy

piątek, 18 października 2013

Chleb Bananowy


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny chleb bananowy , jest prosty i szybki do wykonania a jeszcze szybszy do zjedzenia :) rewelacyjny dla dzieci i na pewno lepszy niż słodkie bułki ze sklepu .


Będziemy potrzebować :

450 g obranych bananów
200 g mąki pszennej (poznańskiej )
80 g cukru pudru
120 g masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
sok wyciśnięty z jednej cytryny

foremka o wymiarach długość 24 cm x szerokość 7 cm x wysokość 12 cm
Link do filmu z przygotowania :  Chleb Bananowy

Przygotowanie :

Ciasto na chleb bananowy przygotuję tym razem za pomocą robota , ale jeżeli nie mamy można użyć miksera lub makutry .

  1. Banany obieram ze skórki , kroję w cienkie plasterki i skrapiam sokiem z cytryny
  2. pokrojone banany rozgniatam za pomocą tłuczka ( można użyć blendera)

Przygotowanie ciasta :

  1. do miski robota daję masło i cukier puder i mieszam do momentu powstania jednolitej puszystej masy
  2. następnie dodaję jajka i rozgniecione banany i mieszam do powstania jednolitej masy
  3. do takiej masy dodaję pozostałe składniki : mąkę , sodę , sól ,proszek , cynamon i mieszam jeszcze przez chwilę do połączenia składników .
  4. Tak przygotowane ciasto na chleb bananowy przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  5. I wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę
  6. piekę około 70 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i od góry bez termoobiegu
  7. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest gotowy można użyć wykałaczki lub patyczka do szaszłyków wbić w chleb i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczony .

Chleb bananowy jest gotowy życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa  




4 komentarze :

  1. cudnie wygląda i na pewno też równie dobrze smakuje muszę go zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne są bananowe chlebki, Twój wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mozna uzyc innego rodzaju maki?

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.