Nowe Przepisy

poniedziałek, 2 września 2013

Dżem z Żurawin


Witam Serdecznie
Na prośbę czytelniczek bloga poszukałam i znalazłam kilka przepisów na dżem z żurawin , przyznam że sama nie robiłam ponieważ nie mam żurawin ale może komuś się przydadzą przepisy które znalazłam i w miarę dokładnie opisałam :)


Przepis I

Będziemy potrzebować :

1 kg żurawin
600 g cukru

Przygotowanie :
  1. Żurawiny myjemy
  2. 1/2 żurawin miksujemy (rozdrabniamy )
  3. zmiksowane żurawiny przekładamy do garnka dodajemy cukier i wszystko razem zagotowujemy
  4. gotujemy około 5 minut i dodajemy pozostałe całe żurawiny
  5. wszystko razem gotujemy około 40 minut i jak zrobią się szkliste powinny być gotowe
  6. jeżeli nie jesteśmy pewni możemy użyć zimnego spodka dać troszkę dżemu z żurawin i jeżeli jest gęsty po ostygnięciu znaczy że jest dobry
  7. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków , brzeg słoika dokładnie wycieramy
  8. mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem przykrywamy kocykiem lub ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia


Przepis II

Będziemy potrzebować :

1 kg żurawin
500g cukru
sok z jednej cytryny
2 duże jabłka winne

Przygotowanie :
  1. żurawiny myjemy
  2. jabłka obieramy ze skórki
  3. żurawiny i jabłka razem miksujemy (rozdrabniamy )
  4. do masy dodajemy sok z cytryny i cukier
  5. wszystko razem gotujemy aż uzyskamy zadowalającą gęstość ( około 50 minut )
  6. można sprawdzić na zimnym spodku
  7. Gorący dżem z żurawin nakładamy do wyparzonych słoików , wycieramy brzeg słoika
  8. mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem pod przykryciem do wystygnięcia


Przepis III

Będziemy potrzebować :
1 kg żurawin
500 g cukru
1 szklanka soku z pomarańczy
1 szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Żurawiny myjemy
  2. 1/2 żurawin miksujemy (rozdrabniamy)
  3. wodę , sok z pomarańczy i cukier razem gotujemy ( około 2 minut )
  4. następnie dodajemy rozdrobnione żurawiny
  5. nadal gotujemy (około 5 minut)
  6. i dodajemy pozostałe całe żurawiny
  7. i gotujemy do uzyskania zadowalającej nas konsystencji ( można przeprowadzić test zimnego spodka :)
  8. gorący nakładamy do wyparzonych słoików , wycieramy dokładnie brzeg słoika mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem pod przykryciem do wystygnięcia.

Przepis IV

Będziemy potrzebować :

1 kg żurawin
500 g cukru
400 ml wody
do wyboru jako dodatek
otarta skórka z jednej pomarańczy
1 szklanka rodzynek
cynamon
albo posiekane orzechy ( takie jakie lubimy)

Przygotowanie :

  1. Wodę z cukrem zagotowujemy
  2. dodajemy całe żurawiny i wybrany przez nas dodatek
  3. całość gotujemy do uzyskania zadowalającej nas konsystencji ( można przeprowadzić test zimnego spodka :)
  4. gorący nakładamy do wyparzonych słoików , wycieramy dokładnie brzeg słoika mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem pod przykryciem do wystygnięcia.


Najbardziej spodobał mi się przepis numer 2 i chyba taki bym zrobiła jeżeli miała bym żurawiny .
Za to pierwszy przepis z czystej żurawiny i jednie z dodatkiem cukru idealnie nadaje się jako dodatek do różnego rodzaju mięs .

Jeżeli chcemy aby dżem z żurawin był mniej lub bardziej słodki to dodajemy mniej lub więcej cukru

I jeszcze jedno jeżeli jakiś słoik nie złapie to trzeba go pasteryzować .


Pozdrawiam Babcia Ewa  

5 komentarzy :

  1. Na zdjęciu pokazana jest borówka brusznica a nie żurawina, to tak dla ścisłości. A przepisy na dżem są na pewno warte uwagi zważywszy na cenne wartości tych owoców. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi odnośnie zdjęcia (ale nie będę już zmieniała , to też jest ładne chociaż że nie ma na nim żurawiny :)

      pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo dziękuję za przepis. Kupiłam 2 słoiki żurawiny i zrobiłam według pierwszego przepisu. Jest przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam!! Spodobal mi sie przepis II na drzem i juz jutro biore sie za robote!!!! Dzieki!! Pozdrawiam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo i życzę udanych i smacznych przetworów
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.