Witam Serdecznie
Na prośbę czytelniczek bloga
poszukałam i znalazłam kilka przepisów na dżem z żurawin ,
przyznam że sama nie robiłam ponieważ nie mam żurawin ale może
komuś się przydadzą przepisy które znalazłam i w miarę
dokładnie opisałam :)
Przepis I
Będziemy potrzebować :
1 kg żurawin
600 g cukru
Przygotowanie :
- Żurawiny myjemy
- 1/2 żurawin miksujemy (rozdrabniamy )
- zmiksowane żurawiny przekładamy do garnka dodajemy cukier i wszystko razem zagotowujemy
- gotujemy około 5 minut i dodajemy pozostałe całe żurawiny
- wszystko razem gotujemy około 40 minut i jak zrobią się szkliste powinny być gotowe
- jeżeli nie jesteśmy pewni możemy użyć zimnego spodka dać troszkę dżemu z żurawin i jeżeli jest gęsty po ostygnięciu znaczy że jest dobry
- Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków , brzeg słoika dokładnie wycieramy
- mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem przykrywamy kocykiem lub ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia
Przepis II
Będziemy potrzebować :
1 kg żurawin
500g cukru
sok z jednej cytryny
2 duże jabłka winne
Przygotowanie :
- żurawiny myjemy
- jabłka obieramy ze skórki
- żurawiny i jabłka razem miksujemy (rozdrabniamy )
- do masy dodajemy sok z cytryny i cukier
- wszystko razem gotujemy aż uzyskamy zadowalającą gęstość ( około 50 minut )
- można sprawdzić na zimnym spodku
- Gorący dżem z żurawin nakładamy do wyparzonych słoików , wycieramy brzeg słoika
- mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem pod przykryciem do wystygnięcia
Przepis III
Będziemy potrzebować :
1 kg żurawin
500 g cukru
1 szklanka soku z pomarańczy
1 szklanka wody
Przygotowanie:
- Żurawiny myjemy
- 1/2 żurawin miksujemy (rozdrabniamy)
- wodę , sok z pomarańczy i cukier razem gotujemy ( około 2 minut )
- następnie dodajemy rozdrobnione żurawiny
- nadal gotujemy (około 5 minut)
- i dodajemy pozostałe całe żurawiny
- i gotujemy do uzyskania zadowalającej nas konsystencji ( można przeprowadzić test zimnego spodka :)
- gorący nakładamy do wyparzonych słoików , wycieramy dokładnie brzeg słoika mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem pod przykryciem do wystygnięcia.
Przepis IV
Będziemy potrzebować :
1 kg żurawin
500 g cukru
400 ml wody
do wyboru jako dodatek
otarta skórka z jednej pomarańczy
1 szklanka rodzynek
cynamon
albo posiekane orzechy ( takie jakie
lubimy)
Przygotowanie :
- Wodę z cukrem zagotowujemy
- dodajemy całe żurawiny i wybrany przez nas dodatek
- całość gotujemy do uzyskania zadowalającej nas konsystencji ( można przeprowadzić test zimnego spodka :)
- gorący nakładamy do wyparzonych słoików , wycieramy dokładnie brzeg słoika mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem pod przykryciem do wystygnięcia.
Najbardziej spodobał mi się przepis
numer 2 i chyba taki bym zrobiła jeżeli miała bym żurawiny .
Za to pierwszy przepis z czystej
żurawiny i jednie z dodatkiem cukru idealnie nadaje się jako
dodatek do różnego rodzaju mięs .
Jeżeli chcemy aby dżem z żurawin był
mniej lub bardziej słodki to dodajemy mniej lub więcej cukru
I jeszcze jedno jeżeli jakiś słoik
nie złapie to trzeba go pasteryzować .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Na zdjęciu pokazana jest borówka brusznica a nie żurawina, to tak dla ścisłości. A przepisy na dżem są na pewno warte uwagi zważywszy na cenne wartości tych owoców. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi odnośnie zdjęcia (ale nie będę już zmieniała , to też jest ładne chociaż że nie ma na nim żurawiny :)
Usuńpozdrawiam
Bardzo dziękuję za przepis. Kupiłam 2 słoiki żurawiny i zrobiłam według pierwszego przepisu. Jest przepyszna.
OdpowiedzUsuńWitam!! Spodobal mi sie przepis II na drzem i juz jutro biore sie za robote!!!! Dzieki!! Pozdrawiam!!!!!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i życzę udanych i smacznych przetworów
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam robilam wlasnie dzis dzem z zurawiny, jest przepyszny. Dalam 700 gr cukru I 2 otarte skorki z cytryny plus sok. Pozdrawiam 😘
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń