Nowe Przepisy

wtorek, 3 września 2013

Kiszone Pomidory


Witam Serdecznie
Zrobiłam jeszcze kilka słoiczków kiszonych pomidorów na zimę , może komuś się spodoba przepis i również takie zrobi . Można je podawać jak ogórki kiszone do obiadu :)


Będziemy potrzebować :

1 kg pomidorów( najlepiej małych i twardych )
1 litr wody
50 g soli
baldaszki kopru
kilku centymetrowy kawałek korzenia chrzanu
gorczyca
4 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
Link do filmu z przygotowania : Kiszone Pomidory :

Przygotowanie :

Słoiki i wieczka wyparzam i osuszam
  1. Do garnka wlewam wodę dodaję sól i zagotowuję
  2. po zagotowaniu się zalewy zakręcam gaz i dostawiam do wystudzenia ( zimną zalewą będę zalewała pomidory w słoikach )
  3. czosnek kroję na mniejsze kawałki
  4. papryczkę kroję w drobne paseczki
  5. korzeń chrzanu obieram i strugam we wiórka
  6. pomidory dokładnie myję
Wszystkie składniki mam przygotowane zabieram się za przygotowanie kiszonych pomidorów :

  1. do wyparzonych słoików wkładam kilka wiórek chrzanu , dwie szczypty gorczycy i szczyptę pokrojonego czosnku
  2. następnie wkładam do słoika pomidory układam je jeden koło drugiego (należy uważać żeby ich nie rozgnieść )
  3. na górę wkładam baldaszek kopru , kilka paseczków papryczki chili i jeszcze kilka wiórek chrzanu
  4. wszystko zalewam wystudzoną zalewą
  5. słoiki zakręcam ale nie z całej siły i odstawiam na tydzień w kuchni
  6. po tygodniu dokręcam wieczka i wynoszę do spiżarki
Kiszone Pomidory są gotowe życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa   



15 komentarzy :

  1. Kochana Pani Babciu, miałam smaka na kiszone pomidorki, a że w tym roku krzaczki obrodziły więc zrobiłam. Jednak pomidory po paru dniach w słoiku zaczęły pleśnieć. Jaki jest tego powód można sie domyślać, (źle wyjałowione słoiki, lub brudne produkty) lecz dlaczego wszystkie słoiki się popsuły. Może warto było je zapasteryzować? A jak Twoje pomidorki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to dziwne że się zepsuły ,Ja nie pasteryzuję chociaż wiem że nie które osoby aby przerwać proces kiszenia ( pomidorów, ogórków ) po około tygodniu słoiki pasteryzują . Może coś z pomidorami nie tak , bo dziwne że wszystkie słoiki się zepsuły . U mnie z pomidorkami jak i innymi przetworami pasteryzowanymi czy też nie wszystko ok :)
      Na dowód słoik z poprzedniego roku kiszonych pomidorów ( nie pasteryzowanych ) który otworzyłam 20 minut temu - dodam że od ponad miesiąca stał u mnie w kuchni po przyniesieniu z piwnicy miałam coś z niego robić ale tak odkładam i do dzisiaj się ostał :) . Nagrałam filmik z otwierania :)
      Link do filmu :
      https://www.youtube.com/watch?v=M05evy3k-AE

      Usuń
    2. Mi, niestety, spleśniały wszystkie ogórki kiszone, mimo sterylnych słoików, umytych dobrze warzyw itp. Zapach - okropny - sama gnojówka :(
      A co do pomidorków - czy można dodać taki koperek jak sie kupuje do sałatek czy ziemniaczków? Podejrzewam, że tego z kwiatkami i ziarenkami już nie dostanę a chcę zrobić kilka słoiczków pomidorów - pierwszy raz w życiu.

      Usuń
    3. Nie polecała bym dodawać koperku zielonego do kiszenia , proszę sprawdzić czy w sklepie niema nasion kopru włoskiego w dziale z przyprawami , czasem można znaleźć w torebkach .

      Usuń
  2. Na stronę trafiłam przypadkiem, bardzo zaciekawił mnie przepis na te pomidory, tylko do czego ich używać?
    Pozdrawiam serdecznie, z pewnością skorzystam z niektórych przepisów.
    Eliza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je podać do obiadu , mięsa , zamiast przykładowego ogórka kiszonego . No i dobre są jako zakąska do wódki :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. ja się nie cackam i zalewam ogórki kranówą z solą plus składniki jak wyżej. Nic nie jałowię - co najwyżej wytoknę. Wychodzi super

    OdpowiedzUsuń
  4. pamiętajcie ze w kiszeniu są dwie zasady 1 koper utop 2 czosnek i chrzan niech pływa. Koper ma działanie gnilne i inicjuje proces kiszenia zaś chrzan nie dopuszcza do mięknięcia kiszonek i w końcu czosnek działanie antyseptyczne czyli zabija bakterie. Wkładajcie koper na spód resztę na górę i nic nie spleśnieje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko jest OK, tylko pomidory dojrzałe stają się bardzo miękkie, czy to jest prawidłowość?
    Zaznaczam, że nie były pasteryzowane.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to wina odmiany pomidorów, najlepiej użyć małych twardych pomidorów lub pomidory lima (takie podłużne) no i najważniejsze żeby były twarde, podam link do pomidorów które były otwierane po roku czasu i tak wyglądały https://www.youtube.com/watch?v=M05evy3k-AE

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Czy Babcia próbowała kusić pomidory bez skórek? Coś a'la pelati. Później łatwiej będzie nam je wykorzystać np. do zupy. Tylko czy to się ukisi?
    Może trzeba będzie dodać mniej soli, bo bez skórek będą bardziej chłonąć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kisić bez skórki nie próbowałam ale robiłam pomidory nie kiszone do słoików bez skórki w sosie własnym, sos pomidorowy pikantny oraz sos pomidorowy na zimę. Proszę zobaczyć w zakładce przetwory pod literką P.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Moim zdaniem samo zakręcenie nie wystarczy. Może zamiast pasteryzacji trzeb zamknąc na spirytus.

    OdpowiedzUsuń
  8. a co zrobic, jesli nie mam dostepu do chrzanu? niestety w UK nie sprzedaja... czy mozna zastosowac zamiennie, np.imbir

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Imbir się nie nadaje, chrzan jedynie przypomina wyglądem.

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.