Nowe Przepisy

wtorek, 17 września 2013

Chleb z Kaszy Jęczmiennej na Pamięć i Koncentrację – CHLEB NA PAMIĘĆ/KONCENTRACJĘ-IRL.


Witam Serdecznie
Przygotowałam kolejny rodzaj chlebka ze strony http://www.instytutirl.com.pl/index6.php    tym razem na poprawę pamięci i koncentracji .
Wyszedł jak i pozostałe które już robiłam bardzo dobry i na pewno bardzo zdrowy . Idealnie nadaje się do różnego rodzaju past , zup itp. w zastępstwie sklepowego pieczywa .


Będziemy potrzebować :

500 g kaszy jęczmiennej średniej lub drobnej
150 g otrąb pszennych
sól kamienna do smaku
i zioła ja użyłam
kminek cały
kminek mielony
czarnuszka
(do tego rodzaju chlebków nie można używać bakalii ani miodu )
1 Litr i 550 ml wody
i garnek o pojemności około 4 litrów

Link do filmu z przygotowania: Chleb z Kaszy Jęczmiennej na Pamięć i Koncentrację 

Przygotowanie :
  1. Wodę zagotowuję
  2. do gotującej wody wsypuję kaszę jęczmienną i gotuję przez 15 minut
  3. Po 15 minutach zakręcam gaz i dodaję otręby pszenne , wszystko dokładnie mieszam i odstawiam pod przykryciem na 10 minut
  4. (jeżeli mamy za suchą masę można dodać odrobinę przegotowanej wody a jeżeli za rzadką to można dodać więcej otrąb pszennych ale powinno być dobrze tak jak podałam )
  5. po 10 minutach , dodaję zioła ( kminek cały , kminek mielony , czarnuszkę ) solę i wszystko dokładnie mieszam
  6. czekam aż masa wystygnie i będę formowała chlebki
  7. Teraz będę formowała mini chlebki , maczam dłonie w zimnej wodzie (dzięki temu masa nie klei się do dłoni ) biorę masę i formuję kulki delikatnie spłaszczone (tak jak kotlety mielone) , Jeżeli chcemy mieć chlebki płaskie to można je formować na kształt placków ziemniaczanych tylko że grubszych
  8. i układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  9. przed wstawieniem do piekarnika maluję je za pomocą pędzelka zimną wodą (dzięki temu będą bardziej rumiane) .
  10. Chlebki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 na środkową półkę i piekę przez około 50

Chleb z Kaszy Jęczmiennej na Pamięć i Koncentrację jest już gotowy , jeżeli po upieczeniu skórka jest dość twarda i wysuszona można chlebki nakryć ściereczką dzięki temu zaparują i staną się miękkie , można je przechowywać kilka dni , życzę smacznego  
Pozdrawiam Babcia Ewa




1 komentarz :

  1. CHLEB NA PAMIĘĆ/KONCENTRACJĘ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

    CHLEB NA PAMIĘĆ/KONCENTRACJĘ-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
    Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez ponad 1 rok. Energię biologiczną w ilości ok. 75% stanowią tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Na turystyczne wycieczki, trasy, dalekie wyjazdy czyli: logiczna, zdrowotna konieczność. Również akcje pomocy humanitarnej.

    OKRUSZKI !! DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW:
    Każdy chleb wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone mini chlebki, mielimy (mikser) uzyskując tzw. okruszki czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem energii dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku / 24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).

    PRZEPIS, zamieszczony jest na stronie internetowej; *****
    Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.