Witam Serdecznie
Przygotowałam kolejny rodzaj chlebka
ze strony http://www.instytutirl.com.pl/index6.php tym razem na poprawę pamięci i koncentracji .
Wyszedł jak i pozostałe które już
robiłam bardzo dobry i na pewno bardzo zdrowy . Idealnie nadaje się
do różnego rodzaju past , zup itp. w zastępstwie sklepowego
pieczywa .
Będziemy potrzebować :
500 g kaszy jęczmiennej średniej lub
drobnej
150 g otrąb pszennych
sól kamienna do smaku
i zioła ja użyłam
kminek cały
kminek mielony
czarnuszka
(do tego rodzaju chlebków nie można
używać bakalii ani miodu )
1 Litr i 550 ml wody
i garnek o pojemności około 4 litrów
Link do filmu z przygotowania: Chleb z Kaszy Jęczmiennej na Pamięć i Koncentrację
Przygotowanie :
- Wodę zagotowuję
- do gotującej wody wsypuję kaszę jęczmienną i gotuję przez 15 minut
- Po 15 minutach zakręcam gaz i dodaję otręby pszenne , wszystko dokładnie mieszam i odstawiam pod przykryciem na 10 minut
- (jeżeli mamy za suchą masę można dodać odrobinę
przegotowanej wody a jeżeli za rzadką to można dodać więcej
otrąb pszennych ale powinno być dobrze tak jak podałam )
- po 10 minutach , dodaję zioła ( kminek cały , kminek
mielony , czarnuszkę ) solę i wszystko dokładnie mieszam
- czekam aż masa wystygnie i będę formowała chlebki
- Teraz będę formowała mini chlebki , maczam dłonie w
zimnej wodzie (dzięki temu masa nie klei się do dłoni ) biorę
masę i formuję kulki delikatnie spłaszczone (tak jak kotlety
mielone) , Jeżeli chcemy mieć chlebki płaskie to można je
formować na kształt placków ziemniaczanych tylko że grubszych
- i układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- przed wstawieniem do piekarnika maluję je za pomocą
pędzelka zimną wodą (dzięki temu będą bardziej rumiane) .
- Chlebki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 na środkową
półkę i piekę przez około 50
Chleb z Kaszy Jęczmiennej na Pamięć
i Koncentrację jest już gotowy , jeżeli po upieczeniu skórka
jest dość twarda i wysuszona można chlebki nakryć ściereczką
dzięki temu zaparują i staną się miękkie , można je
przechowywać kilka dni , życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
CHLEB NA PAMIĘĆ/KONCENTRACJĘ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
OdpowiedzUsuń75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.
CHLEB NA PAMIĘĆ/KONCENTRACJĘ-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez ponad 1 rok. Energię biologiczną w ilości ok. 75% stanowią tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Na turystyczne wycieczki, trasy, dalekie wyjazdy czyli: logiczna, zdrowotna konieczność. Również akcje pomocy humanitarnej.
OKRUSZKI !! DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW:
Każdy chleb wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone mini chlebki, mielimy (mikser) uzyskując tzw. okruszki czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem energii dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku / 24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).
PRZEPIS, zamieszczony jest na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.