Nowe Przepisy

piątek, 20 września 2013

Chleb z Cukinii z Płatkami Owsianymi


Witam Serdecznie
Przygotowałam jeszcze jeden chlebek z cukinii , tak jak i poprzednie jest bardzo smaczny i można go jeść bez żadnych dodatków :)


Będziemy potrzebować :

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (poznańskiej )
1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
1 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki maślanki
175 g masła lub margaryny
4 jajka
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki orzechów włoskich przed mieleniem
2 szklanki startej cukinii
Link do filmu z przygotowaniem :  Chleb z Cukinii z Płatkami Owsianymi
Przygotowanie :

Ciasto można przygotować za pomocą robota do wyrabiania ciasta , miksera lub miski i rózgi . Ja tym razem użyłam robota .

  1. Cukinię dokładnie myję i ścieram na tarce o grubych oczkach
  2. orzechy włoskie mielę ( jeżeli nie mamy młynka do mielenia orzechów można je drobno pokroić )

Składniki mam już przygotowane zabieram się za przygotowanie ciasta .
  1. do miski dodaję jajka (białko i żółtko ) i cukier włączam robota na średnich obrotach i czekam aż składniki się połączą
  2. następnie dodaję masło lub margarynę po chwili dodaję maślankę
  1. gdy składniki się połączą dodaję :
  2. sól , sodę , proszek do pieczenia , cynamon , mąkę , olejek waniliowy , gałkę muszkatołową
  3. wszystko dokładnie mieszam na jednolitą masę
  4. teraz dodaję na przemian stopniowo cukinię i orzechy
  5. wyrabiam ciasto jeszcze przez chwile aż masa będzie jednolita


Ciasto na chleb z cukinii jest gotowe teraz przełożę do foremek i będę piekła chleb
  1. ciasto przekładam do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia ( można użyć jednej większej wtedy będziemy mieli jeden większy )
  2. chleb wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę ( piekarnik mam włączony na grzanie od góry i dołu – bez termoobiegu )
  3. i piekę około 85 minut - Bardzo ważne długość pieczenia może się różnić( nie wiem od czego to zależy możliwe że od soczystości cukinii ) i się wahać od 60 minut do 85 minut należy zacząć sprawdzać czy chleb jest upieczony po 60 minutach
  4. Najlepiej to tego wykorzystać wykałaczkę lub patyczek od szaszłyka wbijam go w chlebek i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że chleb jet upieczony
Chleb z cukinii jest upieczony życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa  




1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.