Nowe Przepisy

wtorek, 9 lipca 2013

Zapiekanka z Cukinii i Bakłażanu

Witam Serdecznie
Coś mnie ostatnio wzięło na różnego rodzaju zapiekanki, tym razem zapiekanka z cukinią i bakłażanem, jest sezon na cukinie to można poeksperymentować w kuchni z tym pysznym warzywem.

Będziemy potrzebować:

1 średnia cukinia
1 bakłażan
2 duże cebule
5 średnich pomidorów
1 łyżeczka oregano (suszonego lub świeżego )
3 ząbki czosnku
200 g sera mozzarella ( taką do tarcia lub tartą )
6 łyżek oleju rzepakowego
sól pieprz do smaku

naczynie do zapiekania

Przygotowanie :
Wszystkie składniki nadające się do mycia :) mam umyte i osuszone .
  1. Zaczynam od przygotowania bakłażanu, kroję go w plasterki (tak około 4 milimetrowe ) i każdy plasterek oprószam solą z obu stron i odstawiam  na około 20 minut (dzięki posypaniu solą bakłażana pozbywamy się gorzkiego posmaku), po 20 minutach dokładnie myję każdy plasterek bakłażana pod bieżącą zimną woda i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym (można ściereczką).
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek kroję drobniutko.
  2. Pokrojoną cebulę podsmażam na patelni z około 2 łyżkami oleju, do podsmażonej cebuli dodaję pokrojony czosnek, doprawiam solą, pieprzem i odrobiną oregano i wszystko smażę aż cebulka ładnie się zrumieni.

  3. Pomidory obieram ze skórki (najlepiej wcześniej jest sparzyć pomidory wrzącą wodą łatwiej schodzi skórka) i kroję w plasterki.
  4. Z cukinii odcinam końcówki i kroję w plasterki tak około 4 milimetrowej grubości.


Wszystkie składniki mam już przygotowane będę układała je w naczyniu żaroodpornym:
  1. Na spód naczynia kładę usmażoną cebulkę z czosnkiem.
  2. Następnie układam dachówkowo warzywa, rząd bakłażana, rząd pomidorów i rząd cukinii i tak aż ułożę wszystkie składniki.
  1. Górę zapiekanki polewam olejem (ja do tego użyłam pędzelka i pomalowałam górę olejem) solę i pieprzę do smaku i posypuję resztą oregano.

  2. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę bez przykrycia 35 minut
  3. W tym czasie gdy zapiekanka się zapieka, trę ser na tarce o grubych oczkach.

  4. Po 35 wyjmuję zapiekankę i posypuję ją serem i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika żeby ser ładnie się rozpuścił.
Zapiekanka jest gotowa można podawać życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

4 komentarze :

  1. Bardzo lubię i cukinię i bakłażana. Bardzo dekoracyjnie ułożona zapiekanka.

    OdpowiedzUsuń
  2. ok może być ale trochę krótki czas zasalania i cukinie też zasolić żeby puściła wodę bo później musiałam odlewać z foremki po upieczeniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to był sok z pomidorów plus sok z cukinii i bakłażana w sumie to ciężko zrobić tę zapiekankę aby na dnie naczynia nie było soku.

      Usuń
    2. zapiekanka rewelacyjna - bardzo smaczna i ładna ,a sok na dnie naczynia to normalna sprawa.na talerzach piękne ,"suche" porcje.świetny pomysł z tą cebulką na spodzie ;)

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.