Witam Serdecznie
Przepis jak przygotować smaczne ogórki małosolne. Jeżeli ktoś jeszcze takich ogórków nie robił to warto zrobić, ponieważ są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. A zawsze taki domowy ogórek będzie smaczniejszy niż sklepowy :).
Proporcje
na 1 litr zalew
około 1
kg ogórków gruntowych
1
litr wody
kawałek
korzenia chrzanu około 4 cm
kilka
gałązek kopru razem z baldaszkami
5
ząbków czosnku
1
łyżka kopiasta soli do przetworów (około
35 g)
duży
słój lub kilka mniejszych
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję zalewę na ogórki:
Najpierw przygotuję zalewę na ogórki:
- Do garnka z wodą dodaję sól i dokładnie mieszam.
- Garnek stawiam na gazie i zagotowuję, gdy się woda zagotuje zakręcam gaz i odstawiam do wystudzenia – zimną zalewą zaleję ogórki w słoju.
- Ogórki dokładnie myję.
- Obrany chrzan kroję w paseczki (wiórka) - korzeń najłatwiej jest pokroić tak jakby go się strugało.
- Obrany czosnek kroję na mniejsze kawałki.
Układanie
ogórków w słoju:
- Na dno słoja daję dwie – trzy gałązki kopru razem z baldaszkami i część czosnku, chrzanu.
- Następnie układam ogórki, końcówki ogórków odcinam dzięki czemu szybciej będą gotowe do jedzenia:).
- W połowie słoja ponownie daję koper, chrzan, czosnek i dalej układam ogórki.
- Na górę słoja daję pozostały chrzan czosnek i trzy gałązki kopru.
- Całość zalewam zimną zalewą tak żeby ogórki były całe przykryte.
- Słój nakrywam folią spożywczą w której robię otwory i odstawiam na 2 – 3 dni aby ogórki ukisły. Słój możemy przykryć ściereczką lub talerzykiem.
Po
około dwóch dniach ogórki małosolne można już podjadać:).
Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
bardzo smaczne polecam
OdpowiedzUsuńmniam, właśnie zrobiłam i poczekam:) zawsze układałam ogórki ściśle na stojąco, nie wiedziałam, że mogą leżeć w takiej ilości w chaosie:)
OdpowiedzUsuńogórki też ustawiam stojąco, bo lubię porządek, a zalewam gorącą zalewą. Tak samo robię z ogórkami na zime, z tym,że po 3,4 dniach pasteryzuję,żeby przerwać proces dalszego kiszenia.
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg Pani przepisu kolejne ogórki (w zeszłym roku debiutowałam kiszonymi na zimę) i kolejne są przepyszne. Bardzo dziękuję za przepisy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam ...ale nie jestem pewna czy wytrzymam 2 dni czekania
OdpowiedzUsuń