Nowe Przepisy

niedziela, 30 czerwca 2013

Ogórki małosolne



Witam Serdecznie
Przepis jak przygotować smaczne ogórki małosolne. Jeżeli ktoś jeszcze takich ogórków nie robił to warto zrobić, ponieważ są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. A zawsze taki domowy ogórek będzie smaczniejszy niż sklepowy :).
Będziemy potrzebować :
Proporcje na 1 litr zalew
około 1 kg ogórków gruntowych

1 litr wody
kawałek korzenia chrzanu około 4 cm
kilka gałązek kopru razem z baldaszkami
5 ząbków czosnku
1 łyżka kopiasta soli do przetworów (około 35 g)


duży słój lub kilka mniejszych 

Link do filmu z przygotowania: Ogórki małosolne
https://www.youtube.com/watch?v=E8pH6x5Q57A


Przygotowanie :

Najpierw przygotuję zalewę na ogórki:
  1. Do garnka z wodą dodaję sól i dokładnie mieszam.
  2. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję, gdy się woda zagotuje zakręcam gaz i odstawiam do wystudzenia – zimną zalewą zaleję ogórki w słoju.
  1. Ogórki dokładnie myję.
  2. Obrany chrzan kroję w paseczki (wiórka) - korzeń najłatwiej jest pokroić tak jakby go się strugało.
  3. Obrany czosnek kroję na mniejsze kawałki.
Układanie ogórków w słoju:
  1. Na dno słoja daję dwie – trzy gałązki kopru razem z baldaszkami i część czosnku, chrzanu.
  2. Następnie układam ogórki, końcówki ogórków odcinam dzięki czemu szybciej będą gotowe do jedzenia:).
  3. W połowie słoja ponownie daję koper, chrzan, czosnek i dalej układam ogórki.
  4. Na górę słoja daję pozostały chrzan czosnek i trzy gałązki kopru.
  5. Całość zalewam zimną zalewą tak żeby ogórki były całe przykryte.
  6. Słój nakrywam folią spożywczą w której robię otwory i odstawiam na 2 – 3 dni aby ogórki ukisły. Słój możemy przykryć ściereczką lub talerzykiem.
Po około dwóch dniach ogórki małosolne można już podjadać:). Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 






4 komentarze :

  1. bardzo smaczne polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, właśnie zrobiłam i poczekam:) zawsze układałam ogórki ściśle na stojąco, nie wiedziałam, że mogą leżeć w takiej ilości w chaosie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ogórki też ustawiam stojąco, bo lubię porządek, a zalewam gorącą zalewą. Tak samo robię z ogórkami na zime, z tym,że po 3,4 dniach pasteryzuję,żeby przerwać proces dalszego kiszenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam wg Pani przepisu kolejne ogórki (w zeszłym roku debiutowałam kiszonymi na zimę) i kolejne są przepyszne. Bardzo dziękuję za przepisy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.