Witam Serdecznie
Zrobiłam kilka słoiczków dżemu
truskawkowego, niestety tylko kilka bo ceny truskawek w tym roku są
niesamowite:) pewnie przez tą pogodę i z tego co widać na poprawę
w pogodzie i cenach truskawek się nie zanosi.
Przepis umieściłam w 2013 roku teraz jest 2017 rok i w tym roku też pogoda nie dopisała i truskawki są drogie :), także wstęp jest nadal aktualny.
Przepis umieściłam w 2013 roku teraz jest 2017 rok i w tym roku też pogoda nie dopisała i truskawki są drogie :), także wstęp jest nadal aktualny.
Dżem wyszedł bardzo pyszny polecam
wypróbowanie mojego sposobu robienia dżemu.
Będziemy potrzebować:
Z
podanych proporcji wyjdzie
około 1 litr dżemu
1
kg truskawek
600
g cukru
można
użyć mniej kwestia gustu
sok
wyciśnięty z 2 cytryn - około
80 ml
Link do filmu z przygotowania : Dżem truskawkowy
Link do przepisu na Dżem truskawkowy z miodem :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/05/dzem-truskawkowy-z-miodem.html
Link do przepisu na Dżem Truskawkowy z Jabłkiem :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/06/dzem-truskawkowy-z-jabkiem.html
Przygotowanie :
Końcowe przygotowanie dżemu truskawkowego :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/05/dzem-truskawkowy-z-miodem.html
Link do przepisu na Dżem Truskawkowy z Jabłkiem :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/06/dzem-truskawkowy-z-jabkiem.html
Przygotowanie :
- Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka. (można truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić).
- Pokrojone truskawki w garnku zasypuję cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam.
- Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki puściły sok.
Po
około 2 godzinach – smażenie dżemu truskawkowego:
- Garnek stawiam na gazie (nie odlewam soku) gdy się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem, tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał).
- Długość smażenia dżemu truskawkowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy – na końcu filmiku pokazałam jaką gęstość ma mój dżem po 60 minutach smażenia.
- Ja dżem truskawkowy smażę około 60 minut taka gęstość mi odpowiada, to też zależy jak soczyste mamy truskawki są różne odmiany i nie które trzeba smażyć dłużej lub krócej.
Test
tak zwanego zimnego talerzyka.
- Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
- Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
- Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
Końcowe przygotowanie dżemu truskawkowego :
- Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
- Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej).
- Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia, dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
- Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy). Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem
truskawkowy jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy
go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Domowy dżem zawsze smakuje najlepiej :) Malinowy uwielbiam.
OdpowiedzUsuńTaki domowy dżem najlepszy
OdpowiedzUsuńczy można użyć brązowego cukru??:)
OdpowiedzUsuńtak oczywiście , niema przeciw wskazań :)
OdpowiedzUsuńa czy nie ma potrzeby pasteryzowania ich?
OdpowiedzUsuńjeżeli nakładam od razu prawie wrzący dżem to nie pasteryzuję słoików .
OdpowiedzUsuńAle jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały to można pasteryzować
ja osobiście nie pasteryzuję :)
a czy cytryna jest konieczna??
OdpowiedzUsuńCytrynę dla tego dodaję ponieważ truskawki zawierają mało pektyn , a cytryna dużo i dzięki temu dżem jest bardziej galaretkowaty niż mazisty
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
I jeszcze nie traci koloru. Dżem bez cytryn robi się bury.
UsuńI jeszcze nie traci koloru. Dżem bez cytryn robi się bury.
UsuńA można użyć cukru żelującego?
OdpowiedzUsuńtak oczywiście ale wtedy trzeba przygotować dżem zgodnie z przepisem na opakowaniu
OdpowiedzUsuńPyszota:)
OdpowiedzUsuńa ja sie zapytam ile czasu mogą stać takie słoiczki?
OdpowiedzUsuńu mnie chyba najdłużej to stał do stycznia :) bo został zjedzony wcześniej :)
OdpowiedzUsuńSuper, też podobnie robię :) Dodam tylko kilka informacji o samych truskawkach i zawartych w nich cennych składnikach :) http://elagizycka.blogspot.com/2013/06/truskawkowe-sniadanie.html
OdpowiedzUsuńdzem w słoikach po ostygnięciu jest rzadki,czy mozna go jeszcze raz go gotowac ?
OdpowiedzUsuńdżem należy sprawdzać podczas smażenia punkt numer 9 w opisie
OdpowiedzUsuńa teraz jedynie można wlać do garnka i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania zadowalającej konsystencji
No taki wychodzi dzem , jak sie nie dodaje żelatyny i innej chemi , ale za to jest bardziej naturalny i smacznieszy
OdpowiedzUsuńja na przykład lubie taki mniej gesty
Jak truskawki zasypane cukrem puszczą sok ( przed gotowaniem) to odlać sok?
OdpowiedzUsuńNie odlewam soku , tylko gotuję wszystko razem
OdpowiedzUsuńNie używam do tego dżemu żadnych fixów i żelfixów i dlatego on niema takiej konsystencji jak sklepowy .
Jeżeli się gotuje go dłużej to sok odparowuje bardziej i dżem staje się coraz bardziej gęsty .
pozdrawiam
Ile słoiczków i jakiej pojemności wyjdzie z podanych proporcji?
OdpowiedzUsuńMój dżem wyszedł i jest bardzo dobry :)
OdpowiedzUsuńWitam! Ja właśnie robię dżem z truskawek... dzieci już śpią i mam spokój więc delektuję się błoga ciszą, zapachem świeżych truskawek i rosnących gotowych słoiczków dżemu w mojej kuchni...:) Jeżeli mogę to ja podam swój przepis na swoje wyśmienite truskawki. Otóż ja na na 5 kg truskawek oczywiście tych najczerwieńszych daję tylko 1 kg cukru. Oczywiście przygotowuję je tak jak powyżej z tym ze ja truskawki przekręcam przez maszynkę do mielenia mięsa. Wole jak dżem jest jednolitej konsystencji (lepiej go można rozsmarować na kanapce )i gotuje je z całym tym sokiem i miąższem wraz z cukrem aż woda odparuje na tyle że całość robi się gęsta i szklista. U mnie dżem wychodzi takiej konsystencji jak marmolada tyle że nie jest tak sztywna aby ją kroić. Polecam bo jest naprawdę pyszny taki dżemik na zimę w sam raz do np:naleśników. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpozwolę sobie zrobić dżemik wg Twojego przepisu, wszędzie dają tak strasznie dużo cukru :( a przecież chodzi o to, aby owoce zakonserwowć a nie zasłodzić, dzięki
Usuńjak dla mnie za dużo curku. Ja daje na 1,5 kg truskawek 100 g cukru i słodkie jak diabli
OdpowiedzUsuńdziekuje babci ...pozdrawiam,,spróbuje ,,napisze czy smakowalo,,,UG
OdpowiedzUsuńSuper przepis tylko faktycznie trochę za dużo cukru. Ja dałam nie całe 2szklanki i wyszedł idealnie słodki i gesty :-)
OdpowiedzUsuńDżemik truskawkowy już stoi w mojej piwniczce, czeka na "ochotę" na coś słodkiego...
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis zrobię kiedyś taki dżem :)
OdpowiedzUsuńsie robi:)
OdpowiedzUsuńCzy koniecznie trzeba zdejmować szumowiny?
OdpowiedzUsuńJa robię pierwszy raz i w książce kucharskiej wyczytałam, że należy gotować trzy dni (kilka razy dziennie po ok. 10 minut), wtedy będzie bardzo gęsty- to dla tych co martwią się, że wychodzi rzadki :)
Ja zbieram piankę (szumowinę ) żeby w słoiku nie było piany i dzięki temu dżem jest klarowniejszy .
UsuńDziękuję :) ewa
UsuńMuszę to napisać :) Dżem udał się super! I nie muszę gotować go trzy dni :) Najpierw gotowałam go ok. 50 minut.. później pobiegłam po synka do przedszkola.. wróciłam i gotowałam go 20 minut.. zestawiłam do ostygnięcia i.. okazało się że dżem jest pięknie gęsty. Jeszcze raz zagotowałam i do słoiczków. A jaki pyszny!!!!
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się przydała i dżem smakuje , pozdrawiam Panią i Synka :)
UsuńTen dżemik jest super,przepis sprawdził się choć nie dodałam cytryny.(bo , nie lubię!) Truskawki tak pięknie puściły sok ,że nawet trochę ukradłam do wody mineralnej(nie mogłam się oprzeć musiałam spróbować) i było pysznie!Sumując... wyszedł taki jak chciałam,słodki który nadaje się do twarożku a nie tak jak w sklepach!Nisko słodzony!No i wielkość owoców kontrolowana,a nie miks! Dziękuję!!
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się przydał a dżem smakuje :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńPani przepisy są super! Proste w przygotowaniu,wszystko jest dokładnie opisane,robilam kilka potraw i przetworów z Pani przepisów i jestem bardzo zadowolona.a dżem znaczne robić jutro ☺pozdrawiam☺
OdpowiedzUsuńAle mi miło :) bardzo dziękuję za miłe słowa , Mam nadzieję że dżem również będzie smakował . Pozdrawiam serdecznie
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńWczoraj zaczęłam robić dzem ale nadal jest bardzo płynny,za duzo soku a gotowałam około 3 godzin..Czy nadal gotować ?
Dziwne że nadal jest bardzo płynny 3 godziny gotowania to naprawdę bardzo długo i nie wiem dlaczego niema odpowiedniej konsystencji .
UsuńJezu 3 godziny to mi woda na kawe by sie wygotowala a nie tylko sok z truskawek :D
UsuńWitam mam pytanie czytałam że jeśli szumowiny nie zostaną zebrane to dżem się popsuje czy to prawda????????
OdpowiedzUsuńWydaje mi się że jest to nie prawda , jedynie dlaczego dżem może się zepsuć to jeżeli słoiki nie złapią (odskakuje wieczko) przez co do środka dostaje się powietrze i dżem się psuje (pleśnieje , fermentuje) .
UsuńCo jeśli dżem jest twardy jak kamień?
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy mi się nie udało zrobić tak twardego dżemu :) ale nie wiem co poradzić . Może dodać świeżych truskawek .
UsuńDziekuj za fajny przepis. Sama natura bez żelatyny.
OdpowiedzUsuńJak naleję gorącego dżemu do słoiczków i zakręcę to u góry na słoiczku w środku mam parę wodną. Czy to normalne?
OdpowiedzUsuńA nawet nie wiem nigdy na to nie zwróciłam uwagi .
UsuńDlatego zaraz po zakręceniu należy słoiczki odwrócić do góry dnem na 5 min. Po tym czasie odwrócić ponownie lekko stukając , żeby dżem spłyną z pokrywki i można przykryć kocykiem lub ręcznikiem frote do ostygnięcia. [w każdym naczyniu z gorącą zawartością para zbiera się na przykryciu ].
UsuńWitam seredecznie,
OdpowiedzUsuńprzymierzam sie do zrobienia dzemu z Pani przepisu,
proszę powiedziec ile bede potrzebowała słoików i jakiej pojemnosci?
pozdrawiam EwaP.
Z podanych proporcji wyjdzie około 900 ml dżemu .pozdrawiam
UsuńCzy mozna zblendowac truskawki?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńLepiej nie bo daje gorzkawy smak,gdyz blender przecina pesteczki.
UsuńO matko ile cukru! Tyle to ja dałam na prawie 4 kg truskawek i wyszło słodkie jak trzeba.
OdpowiedzUsuńKażdy daje tyle ile uważa za słuszne
UsuńDzęmik wyszedł super! Dziękuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
super wpis, bardzo pomocny, zwłaszcza, że właśnie kończę smażyć swoje truskawki ;)
OdpowiedzUsuńMiło mi że wpis z dżemem truskawkowym się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dżem truskawkowy rewelacja :D robiłam z dziećmi i jeden słoiczek już zjadły :D
OdpowiedzUsuńużyłam trochę mniej cukru
dziękujemy za przepis i pozdrawiamy
Bardzo proszę, miło mi że dżem truskawkowy smakuje a przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią i dzieci
właśnie robię dżem z Pani przepisu.. ciekawe jak wyjdzie.. mój synek uwielbia dżemy i truskawki. Pozdrawiam :)
UsuńWitam, zrobiłam dżem z przepisu tylko nie dodałam cytryn. Słoiki chwyciły. Otwarłam i stał w lodówce ok. dwóch tygodni i sfermentował. Co może być tego przyczyną?
OdpowiedzUsuńKażdy dżem otwarty i pomimo przechowywania w lodówce kiedyś się zepsuje, chociaż u Pani zepsuł się bardzo szybko z tego co pamiętam to kiedyś mój dżem stał otwarty w lodówce ponad 3 tygodnie i nadal był dobry.
UsuńMoże jak Pani nakładała dżem na pieczywo, nożem lub łyżeczką to podczas nakładania do słoika dostało się masło lub okruszki pieczywa i to przyśpieszyło fermentację - więcej nic mi nie przychodzi do głowy
Pozdrawiam serdecznie
A mój dżem jest chyba za gesty gotuje go i nie gęstnieje może musze dodać jakiegoś żelfixu? boje się że po pasteryzacji nie zgęstnieje...
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć, gęstość dżemu zawsze sprawdzam na talerzyku tak jak opisałam w przepisie. Dodatkowo pod koniec filmiku pokazałam jak mój dżem truskawkowy wygląda po wystudzeniu
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zeby przykrywki dobrze chwycily proponuje wytworzenie prozni poprzez metode stawiania baniek .na denko nakretki wlewam krople spiytusu zaplam zapalka i plonca nakretke zakladam na sloik .tak zakrecony sloik moze stac i trzy lata zero plesni .
OdpowiedzUsuńWiem że można tak robić i jest to dobry sposób, ale tak jak ja robię to również gdy słoiczki złapią to mogą stać latami i nic im złego się nie stanie.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Moj drzem gotuje najpierw bez cukru .kiedy truskawki sa juz pieknie rozgotowane zawsze geste dodaje cukier gotuje jeszcze troche i pakuje do sloikow .tak przygotowane truskawki sa smaczne nie karmelkowe
OdpowiedzUsuńTeż tak można robić dżem, ilu kucharzy tyle przepisów, a każdy jest dobry :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam,
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za przepis i za całego bloga. Już gotowy dżem niedbale potraktowałam blenderem. Natomiast syrop/sok z truskawek, który miał wyparować, zbierałam do słoiczków - będzie zimą na kisiel :)
Bardzo dziękuję za miłe słowa, a taki soczek można również dodać do mleczka jest pyszne:)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że dopiero teraz znalazłam ten wpis :(
Ja właśnie skończyłam robić dżem z 12 kg truskawek na tych wszystkich fiksach, żelach i innych cudach :(
Następnym razem spróbuję Pani przepisu.
Na pewno będzie zdrowszy, smaczniejszy i bardziej naturalny.
Pozdrawiam.
Za rok Pani wypróbuje i może posmakuje :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam! A czy mogę za jednym razem, w jednym garnku zrobić dżem z 3 kg truskawek? Pozdrawiam, Olga
OdpowiedzUsuńTak może być większa ilość truskawek za jednym razem , oczywiście ilość pozostałych składników również zwiększamy:)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Czy truskawki najpierw zblendowac czy zasypać cukrem? Jeśli najpierw zblendowac to czy później również odstawić je zasypane na 2 godziny czy odrazu smażyć dżem?
OdpowiedzUsuńNie, jest to niekonieczne, można od razu smażyć dżem
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥