Nowe Przepisy

wtorek, 4 czerwca 2013

Dżem Truskawkowy

Witam Serdecznie
Zrobiłam kilka słoiczków dżemu truskawkowego, niestety tylko kilka bo ceny truskawek w tym roku są niesamowite:) pewnie przez tą pogodę i z tego co widać na poprawę w pogodzie i cenach truskawek się nie zanosi. 

Przepis umieściłam w 2013 roku  teraz jest 2017 rok i w tym roku też pogoda nie dopisała i truskawki są drogie :), także wstęp jest nadal aktualny. 

Dżem wyszedł bardzo pyszny polecam wypróbowanie mojego sposobu robienia dżemu.

Będziemy potrzebować:

Z podanych proporcji wyjdzie około 1 litr dżemu

1 kg truskawek
600 g cukru
można użyć mniej kwestia gustu

sok wyciśnięty z 2 cytryn - około 80 ml 


Link do filmu z przygotowania : Dżem truskawkowy


Link do przepisu na Dżem truskawkowy z miodem :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/05/dzem-truskawkowy-z-miodem.html

Link do przepisu na Dżem Truskawkowy z Jabłkiem :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/06/dzem-truskawkowy-z-jabkiem.html

Przygotowanie :
  1. Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka. (można truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić).
  2. Pokrojone truskawki w garnku zasypuję cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam.
  3. Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki puściły sok.
Po około 2 godzinach – smażenie dżemu truskawkowego:
  1. Garnek stawiam na gazie (nie odlewam soku) gdy się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem, tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał).
  2. Długość smażenia dżemu truskawkowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy – na końcu filmiku pokazałam jaką gęstość ma mój dżem po 60 minutach smażenia.

  3. Ja dżem truskawkowy smażę około 60 minut taka gęstość mi odpowiada, to też zależy jak soczyste mamy truskawki są różne odmiany i nie które trzeba smażyć dłużej lub krócej.
Test tak zwanego zimnego talerzyka.
  1. Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
  2. Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
  3. Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.


Końcowe przygotowanie dżemu truskawkowego :
  1. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
  2. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej).

  3. Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia, dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
  4. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy). Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem truskawkowy jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa






81 komentarzy :

  1. Domowy dżem zawsze smakuje najlepiej :) Malinowy uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki domowy dżem najlepszy

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można użyć brązowego cukru??:)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak oczywiście , niema przeciw wskazań :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy nie ma potrzeby pasteryzowania ich?

    OdpowiedzUsuń
  6. jeżeli nakładam od razu prawie wrzący dżem to nie pasteryzuję słoików .

    Ale jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały to można pasteryzować

    ja osobiście nie pasteryzuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a czy cytryna jest konieczna??

    OdpowiedzUsuń
  8. Cytrynę dla tego dodaję ponieważ truskawki zawierają mało pektyn , a cytryna dużo i dzięki temu dżem jest bardziej galaretkowaty niż mazisty

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jeszcze nie traci koloru. Dżem bez cytryn robi się bury.

      Usuń
    2. I jeszcze nie traci koloru. Dżem bez cytryn robi się bury.

      Usuń
  9. A można użyć cukru żelującego?

    OdpowiedzUsuń
  10. tak oczywiście ale wtedy trzeba przygotować dżem zgodnie z przepisem na opakowaniu

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja sie zapytam ile czasu mogą stać takie słoiczki?

    OdpowiedzUsuń
  12. u mnie chyba najdłużej to stał do stycznia :) bo został zjedzony wcześniej :)



    OdpowiedzUsuń
  13. Super, też podobnie robię :) Dodam tylko kilka informacji o samych truskawkach i zawartych w nich cennych składnikach :) http://elagizycka.blogspot.com/2013/06/truskawkowe-sniadanie.html

    OdpowiedzUsuń
  14. dzem w słoikach po ostygnięciu jest rzadki,czy mozna go jeszcze raz go gotowac ?

    OdpowiedzUsuń
  15. dżem należy sprawdzać podczas smażenia punkt numer 9 w opisie

    a teraz jedynie można wlać do garnka i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania zadowalającej konsystencji

    OdpowiedzUsuń
  16. No taki wychodzi dzem , jak sie nie dodaje żelatyny i innej chemi , ale za to jest bardziej naturalny i smacznieszy

    ja na przykład lubie taki mniej gesty

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak truskawki zasypane cukrem puszczą sok ( przed gotowaniem) to odlać sok?

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie odlewam soku , tylko gotuję wszystko razem

    Nie używam do tego dżemu żadnych fixów i żelfixów i dlatego on niema takiej konsystencji jak sklepowy .

    Jeżeli się gotuje go dłużej to sok odparowuje bardziej i dżem staje się coraz bardziej gęsty .
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Ile słoiczków i jakiej pojemności wyjdzie z podanych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  20. Mój dżem wyszedł i jest bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam! Ja właśnie robię dżem z truskawek... dzieci już śpią i mam spokój więc delektuję się błoga ciszą, zapachem świeżych truskawek i rosnących gotowych słoiczków dżemu w mojej kuchni...:) Jeżeli mogę to ja podam swój przepis na swoje wyśmienite truskawki. Otóż ja na na 5 kg truskawek oczywiście tych najczerwieńszych daję tylko 1 kg cukru. Oczywiście przygotowuję je tak jak powyżej z tym ze ja truskawki przekręcam przez maszynkę do mielenia mięsa. Wole jak dżem jest jednolitej konsystencji (lepiej go można rozsmarować na kanapce )i gotuje je z całym tym sokiem i miąższem wraz z cukrem aż woda odparuje na tyle że całość robi się gęsta i szklista. U mnie dżem wychodzi takiej konsystencji jak marmolada tyle że nie jest tak sztywna aby ją kroić. Polecam bo jest naprawdę pyszny taki dżemik na zimę w sam raz do np:naleśników. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pozwolę sobie zrobić dżemik wg Twojego przepisu, wszędzie dają tak strasznie dużo cukru :( a przecież chodzi o to, aby owoce zakonserwowć a nie zasłodzić, dzięki

      Usuń
  22. jak dla mnie za dużo curku. Ja daje na 1,5 kg truskawek 100 g cukru i słodkie jak diabli

    OdpowiedzUsuń
  23. dziekuje babci ...pozdrawiam,,spróbuje ,,napisze czy smakowalo,,,UG

    OdpowiedzUsuń
  24. Super przepis tylko faktycznie trochę za dużo cukru. Ja dałam nie całe 2szklanki i wyszedł idealnie słodki i gesty :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dżemik truskawkowy już stoi w mojej piwniczce, czeka na "ochotę" na coś słodkiego...

    OdpowiedzUsuń
  26. bardzo fajny przepis zrobię kiedyś taki dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy koniecznie trzeba zdejmować szumowiny?
    Ja robię pierwszy raz i w książce kucharskiej wyczytałam, że należy gotować trzy dni (kilka razy dziennie po ok. 10 minut), wtedy będzie bardzo gęsty- to dla tych co martwią się, że wychodzi rzadki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zbieram piankę (szumowinę ) żeby w słoiku nie było piany i dzięki temu dżem jest klarowniejszy .

      Usuń
    2. Dziękuję :) ewa

      Usuń
  28. Muszę to napisać :) Dżem udał się super! I nie muszę gotować go trzy dni :) Najpierw gotowałam go ok. 50 minut.. później pobiegłam po synka do przedszkola.. wróciłam i gotowałam go 20 minut.. zestawiłam do ostygnięcia i.. okazało się że dżem jest pięknie gęsty. Jeszcze raz zagotowałam i do słoiczków. A jaki pyszny!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydała i dżem smakuje , pozdrawiam Panią i Synka :)

      Usuń
  29. Ten dżemik jest super,przepis sprawdził się choć nie dodałam cytryny.(bo , nie lubię!) Truskawki tak pięknie puściły sok ,że nawet trochę ukradłam do wody mineralnej(nie mogłam się oprzeć musiałam spróbować) i było pysznie!Sumując... wyszedł taki jak chciałam,słodki który nadaje się do twarożku a nie tak jak w sklepach!Nisko słodzony!No i wielkość owoców kontrolowana,a nie miks! Dziękuję!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydał a dżem smakuje :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  30. Pani przepisy są super! Proste w przygotowaniu,wszystko jest dokładnie opisane,robilam kilka potraw i przetworów z Pani przepisów i jestem bardzo zadowolona.a dżem znaczne robić jutro ☺pozdrawiam☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mi miło :) bardzo dziękuję za miłe słowa , Mam nadzieję że dżem również będzie smakował . Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  31. witam
    Wczoraj zaczęłam robić dzem ale nadal jest bardzo płynny,za duzo soku a gotowałam około 3 godzin..Czy nadal gotować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne że nadal jest bardzo płynny 3 godziny gotowania to naprawdę bardzo długo i nie wiem dlaczego niema odpowiedniej konsystencji .

      Usuń
    2. Jezu 3 godziny to mi woda na kawe by sie wygotowala a nie tylko sok z truskawek :D

      Usuń
  32. Witam mam pytanie czytałam że jeśli szumowiny nie zostaną zebrane to dżem się popsuje czy to prawda????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że jest to nie prawda , jedynie dlaczego dżem może się zepsuć to jeżeli słoiki nie złapią (odskakuje wieczko) przez co do środka dostaje się powietrze i dżem się psuje (pleśnieje , fermentuje) .

      Usuń
  33. Co jeśli dżem jest twardy jak kamień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nigdy mi się nie udało zrobić tak twardego dżemu :) ale nie wiem co poradzić . Może dodać świeżych truskawek .

      Usuń
  34. Dziekuj za fajny przepis. Sama natura bez żelatyny.

    OdpowiedzUsuń
  35. Jak naleję gorącego dżemu do słoiczków i zakręcę to u góry na słoiczku w środku mam parę wodną. Czy to normalne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nawet nie wiem nigdy na to nie zwróciłam uwagi .

      Usuń
    2. Dlatego zaraz po zakręceniu należy słoiczki odwrócić do góry dnem na 5 min. Po tym czasie odwrócić ponownie lekko stukając , żeby dżem spłyną z pokrywki i można przykryć kocykiem lub ręcznikiem frote do ostygnięcia. [w każdym naczyniu z gorącą zawartością para zbiera się na przykryciu ].

      Usuń
  36. Witam seredecznie,
    przymierzam sie do zrobienia dzemu z Pani przepisu,
    proszę powiedziec ile bede potrzebowała słoików i jakiej pojemnosci?
    pozdrawiam EwaP.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanych proporcji wyjdzie około 900 ml dżemu .pozdrawiam

      Usuń
  37. Czy mozna zblendowac truskawki?

    OdpowiedzUsuń
  38. O matko ile cukru! Tyle to ja dałam na prawie 4 kg truskawek i wyszło słodkie jak trzeba.

    OdpowiedzUsuń
  39. Dzęmik wyszedł super! Dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  40. super wpis, bardzo pomocny, zwłaszcza, że właśnie kończę smażyć swoje truskawki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że wpis z dżemem truskawkowym się przydał
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  41. Dżem truskawkowy rewelacja :D robiłam z dziećmi i jeden słoiczek już zjadły :D
    użyłam trochę mniej cukru
    dziękujemy za przepis i pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, miło mi że dżem truskawkowy smakuje a przepis się przydał
      Pozdrawiam serdecznie Panią i dzieci

      Usuń
    2. właśnie robię dżem z Pani przepisu.. ciekawe jak wyjdzie.. mój synek uwielbia dżemy i truskawki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  42. Witam, zrobiłam dżem z przepisu tylko nie dodałam cytryn. Słoiki chwyciły. Otwarłam i stał w lodówce ok. dwóch tygodni i sfermentował. Co może być tego przyczyną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy dżem otwarty i pomimo przechowywania w lodówce kiedyś się zepsuje, chociaż u Pani zepsuł się bardzo szybko z tego co pamiętam to kiedyś mój dżem stał otwarty w lodówce ponad 3 tygodnie i nadal był dobry.

      Może jak Pani nakładała dżem na pieczywo, nożem lub łyżeczką to podczas nakładania do słoika dostało się masło lub okruszki pieczywa i to przyśpieszyło fermentację - więcej nic mi nie przychodzi do głowy
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  43. A mój dżem jest chyba za gesty gotuje go i nie gęstnieje może musze dodać jakiegoś żelfixu? boje się że po pasteryzacji nie zgęstnieje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć, gęstość dżemu zawsze sprawdzam na talerzyku tak jak opisałam w przepisie. Dodatkowo pod koniec filmiku pokazałam jak mój dżem truskawkowy wygląda po wystudzeniu
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  44. Zeby przykrywki dobrze chwycily proponuje wytworzenie prozni poprzez metode stawiania baniek .na denko nakretki wlewam krople spiytusu zaplam zapalka i plonca nakretke zakladam na sloik .tak zakrecony sloik moze stac i trzy lata zero plesni .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem że można tak robić i jest to dobry sposób, ale tak jak ja robię to również gdy słoiczki złapią to mogą stać latami i nic im złego się nie stanie.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  45. Moj drzem gotuje najpierw bez cukru .kiedy truskawki sa juz pieknie rozgotowane zawsze geste dodaje cukier gotuje jeszcze troche i pakuje do sloikow .tak przygotowane truskawki sa smaczne nie karmelkowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak można robić dżem, ilu kucharzy tyle przepisów, a każdy jest dobry :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  46. Witam,
    bardzo dziękuję za przepis i za całego bloga. Już gotowy dżem niedbale potraktowałam blenderem. Natomiast syrop/sok z truskawek, który miał wyparować, zbierałam do słoiczków - będzie zimą na kisiel :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa, a taki soczek można również dodać do mleczka jest pyszne:)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  47. Witam!
    Szkoda, że dopiero teraz znalazłam ten wpis :(
    Ja właśnie skończyłam robić dżem z 12 kg truskawek na tych wszystkich fiksach, żelach i innych cudach :(
    Następnym razem spróbuję Pani przepisu.
    Na pewno będzie zdrowszy, smaczniejszy i bardziej naturalny.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za rok Pani wypróbuje i może posmakuje :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  48. Witam! A czy mogę za jednym razem, w jednym garnku zrobić dżem z 3 kg truskawek? Pozdrawiam, Olga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak może być większa ilość truskawek za jednym razem , oczywiście ilość pozostałych składników również zwiększamy:)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  49. Czy truskawki najpierw zblendowac czy zasypać cukrem? Jeśli najpierw zblendowac to czy później również odstawić je zasypane na 2 godziny czy odrazu smażyć dżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, jest to niekonieczne, można od razu smażyć dżem
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.