Nowe Przepisy

piątek, 10 maja 2013

Sałatka Brokułowa z Czerwoną Fasolą i Porem



Witam Serdecznie

Podzielę się dzisiaj z Wami przepisem na pyszną i prostą do wykonania sałatkę , jest lekka i zdrowa.



Będziemy potrzebować :
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 por
1 brokuł
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka fasoli czerwonej
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz


Przygotowanie :
Najpierw przygotuję poszczególne składniki sałatki :

  1. Brokuł myję , odcinam zdrewniałą łodygę , dzielę go na dwie lub trzy części . Do wody w której będę gotowała brokuł dodaję około 1/2 łyżeczki soli i cukru (zależy ile wody użyjemy ) . do wrzątku wrzucam brokuł i gotuję go około 5 minut . Po ostudzeniu dzielę go na małe kawałki (różyczki)
  2. Z pora odcinam zielone liście (liście nie użyje do sałatki ) pozostałą część myję i osuszam , tak przygotowanego pora przecinam wzdłuż i kroję w cienkie pół plasterki . Pokrojonego pora kładę na sitku i przelewam nad zlewem wrzątkiem ( dzięki temu por staje się miękki i nie ma intensywnego zapachu ) i odstawiam do odsączenia i wystudzenia.
  3. Paprykę żółtą i czerwoną oczyszczam z nasion i białych błonek i kroję w drobną kostkę
  4. kukurydze odsączam na sitku z zalewy
  5. fasolę odsączam na sitku i przelewam zimną przegotowaną wodą aby pozbyć się kleistej zalewy

Przygotowanie sosu

  1. do miseczki z majonezem dodaje jogurt doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam , sos jest gotowy

Mieszanie składników sałatki :)

  1. do miski dodaję wszystkie składniki wcześniej przygotowane polewam sosem mieszam sałatka jest gotowa.

Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.