Nowe Przepisy

piątek, 10 maja 2013

Sałatka brokułowa z czerwoną fasolą i porem

Witam Serdecznie
Podzielę się dzisiaj z Wami przepisem na pyszną i prostą do wykonania sałatkę , jest lekka i zdrowa.

Będziemy potrzebować:
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 por
1 brokuł
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka fasoli czerwonej
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
do smaku: sól, pieprz


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję składniki na sałatkę:
  1. Brokuł dzielę na różyczki i gotuję. Do wody w której będę gotowała brokuł dodaję po około 1 łyżeczki soli i cukru. Do gotującej się wody wrzucam brokuł i gotuję go około 5 minut. Po ostudzeniu kroję go na mniejsze kawałki.
  1. Białą część pora kroję w cienkie pół plasterki. Następnie pora przekładam na durszlak i przelewam wrzątkiem (dzięki temu por staje się miękki i nie ma tak intensywnego zapachu), odstawiam do odsączenia i wystudzenia.

  2. Paprykę żółtą i czerwoną oczyszczam z nasion i białych błonek i kroję w drobną kostkę, kukurydzę odsączam na sitku z zalewy.
  3. Fasolę odsączam na sitku i przelewam wodą aby pozbyć się kleistej zalewy.
Przygotowanie sosu:
  1. Do miseczki z majonezem dodaje jogurt, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam, sos jest gotowy.
  1. Do miski przekładam wszystkie składniki polewam sosem, mieszam, sałatka jest gotowa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  



Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.