Nowe Przepisy

czwartek, 2 maja 2013

Kotlety z Piersi Kurczaka w Zielonej Panierce



Witam Serdecznie
Ostatnio zaczęłam robić kotlety z piersi z kurczaka zamiast w tradycyjnej panierce to w panierce z ziół i pietruszki , muszę przyznać że są bardzo smaczne i jak by bardziej delikatne . Polecam wypróbować .


Będziemy potrzebować :
Składniki na dwa kotlety

1 filet z piersi z kurczaka
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki tymianku suszonego (może być świeży)
2 łyżeczki lubczyku suszonego
1/2 łyżeczki cząbru
2 łyżki mąki
1 jajko
olej lub oliwa do smażenia
sól , pieprz

Przygotowanie :
  1. Filet z piersi kurczaka myję , osuszam i przekrawam na pół (wzdłuż) .
  2. Następnie każdy z tak przygotowanych kotletów wkładam pomiędzy folię spożywczą i delikatnie tłuczkiem rozbijam ( dzięki włożeniu między folie mięso tak bardzo nie pęka i kotlet ładniej wygląda nie jest bardzo poszarpany )
  3. umytą i osuszoną natkę pietruszki , drobno siekam
  4. Do posiekanej pietruszki dodaję pozostałe zioła i dokładnie mieszam , panierka jest już gotowa (najlepiej panierkę mieć na talerzu wtedy łatwiej zanurzać kotlet w ziołach )
  5. na drugi talerz wybijam jajko i je rozmącam i doprawiam solą oraz pieprzem
  6. na trzecim talerzu mam mąkę
  7. kotlet najpierw zanurzam w mące następnie w jajku a na koniec w ziołowej panierce , tak przygotowany kotlet smażę na rozgrzanym tłuszczu .
Kotlety są już gotowe życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa  


1 komentarz :

  1. Zielona, aromatyczna i zdrowa ta panierka, bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.