Nowe Przepisy

czwartek, 2 maja 2013

Kotlety z piersi kurczaka w zielonej panierce

Witam Serdecznie
Ostatnio zaczęłam robić kotlety z piersi z kurczaka zamiast w tradycyjnej panierce to w panierce z ziół i pietruszki, muszę przyznać że są bardzo smaczne i jak by bardziej delikatne. Polecam wypróbować przepis.


Do przygotowania kotletów będziemy potrzebowali:
składniki na dwa kotlety

1 filet z piersi z kurczaka
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki tymianku suszonego (może być świeży)
2 łyżeczki lubczyku suszonego
1/2 łyżeczki cząbru
2 łyżki mąki
1 jajko
olej do smażenia
sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka myję, osuszam i przekrawam wzdłuż na pół.
  2. Następnie wkładam do foliowego woreczka lub pomiędzy folię spożywczą i delikatnie rozbijam.
  3. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam.
  4. Do posiekanej pietruszki dodaję pozostałe zioła i dokładnie mieszam, panierka jest już gotowa (najlepiej panierkę mieć na talerzu wtedy łatwiej zanurzać kotlet w ziołach).
  5. Na drugi talerz wybijam jajko i roztrzepuję, doprawiam solą oraz pieprzem
  6. Na trzeci talerz wsypuję mąkę.
  1. Kotlet najpierw zanurzam w mące, następnie w jajku, a na koniec w ziołowej panierce. Tak przygotowany kotlet smażę na rozgrzanym tłuszczu  z obydwu stron do miękkości mięsa.
Kotlety są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  



1 komentarz :

  1. Zielona, aromatyczna i zdrowa ta panierka, bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.