Witam Serdecznie
Ostatnio zaczęłam robić kotlety z
piersi z kurczaka zamiast w tradycyjnej panierce to w panierce z ziół
i pietruszki, muszę przyznać że są bardzo smaczne i jak by
bardziej delikatne. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania kotletów będziemy potrzebowali:
składniki na dwa kotlety
1 filet z piersi z kurczaka
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki tymianku suszonego (może
być świeży)
2 łyżeczki lubczyku suszonego
1/2 łyżeczki cząbru
2 łyżki mąki
1 jajko
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka myję, osuszam i przekrawam wzdłuż na pół.
- Następnie wkładam do foliowego woreczka lub pomiędzy folię spożywczą i delikatnie rozbijam.
- Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam.
- Do posiekanej pietruszki dodaję pozostałe zioła i dokładnie mieszam, panierka jest już gotowa (najlepiej panierkę mieć na talerzu wtedy łatwiej zanurzać kotlet w ziołach).
- Na drugi talerz wybijam jajko i roztrzepuję, doprawiam solą oraz pieprzem
- Na trzeci talerz wsypuję mąkę.
- Kotlet najpierw zanurzam w mące, następnie w jajku, a na koniec w ziołowej panierce. Tak przygotowany kotlet smażę na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do miękkości mięsa.
Kotlety są gotowe, życzę
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Zielona, aromatyczna i zdrowa ta panierka, bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuń