Witam Serdecznie
Znowu po eksperymentowałam z domowym wypiekiem pieczywa i zrobiłam
chlebek z dodatkiem kaszy gryczanej , po upieczeniu jest wilgotny i
przyjemny w smaku także polecam wypróbowanie przepisu .
Będziemy potrzebować :
600g mąki pszennej (poznańskiej )
360 ml wody ciepłej
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka sezamu
1 łyżeczka czarnuszki
45g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
100g kaszy gryczanej ugotowanej
Przygotowanie :
Tym razem nie wyrabiałam ciasta dłońmi
tylko użyłam robota , ale można bez przeszkód zrobić chleb bez
robota .
Kaszę gryczaną należy wcześniej
ugotować .
Robienie chleba rozpoczynam od
przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję
cukier ( przyśpiesza fermentację ) około 50ml letniej wody ( to
jest ważne żeby niebyła za ciepła bo można zaparzyć drożdże )
wsypuję niewielką ilość mąki i mieszam . Następnie miskę
nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15
minut .
Jeżeli nie używamy robota :
Po takim czasie rozczyn powinien stać
się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę
mąki , pozostałą wodę ,kaszę gryczaną , sól ,nasiona
słonecznika, pestki dyni , sezam i czarnuszkę wszystko dokładnie
mieszam do momentu aż składniki ładnie się połączą . Teraz
wykładam masę na blat ( stolnicę ) podsypany mąką i dokładnie
wyrabiam dłonią około 3 do 4 minut do momentu aż ciasto ładnie
odstaje od dłoni .
Jeżeli użyjemy robota do wyrobienia
ciasta to również dodajemy do rozczynu wszystkie składniki i
włączamy maszynę :) , wyrabianie ciasta trwa około 10 minut
zależy jaka prędkość zostanie użyta , tak samo jak przy
wyrabianiu ciasta dłońmi ciasto nie powinno się kleić do rąk .
Tak wyrobione ciasto wkładam do miski
przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut , po tym
czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją
objętość ) i można formować chlebek . Uformowany chlebek wkładam
do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można również
wysmarować foremkę tłuszczem zamiast wykładać ją papierem ) i
odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia .
Przed samym wstawieniem chlebka do
piekarnika maluję go zimną wodą , wstawiam do piekarnika
rozgrzanego do 200 stopni na środkową półkę i piekę go około
50 minut .
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb
jest upieczony można użyć suchego patyczka ( na przykład do
szaszłyków ) i wbić w chleb jeżeli wyjmiemy patyczek suchy to
oznacza że chleb jest upieczony .
Chleb jest gotowy . Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz